Interviu online cu cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Tema este „Ce a însemnat Primul Război Mondial pentru Dobrogea“

0
922

Zilele trecute s-au împlinit 100 de ani de la luptele eroice ale armatei române de la  Mărăşeşti. Cu paşi repezi ne îndreptăm şi spre centenarul Marii Uniri. Aşa cum era firesc, în spaţiul public se organizează ceremonii şi dezbateri. De cele mai multe ori, în discuţie sunt aduse momentele de rezistenţă armată din judeţul Vrancea sau momentul Unirii de la Alba Iulia. Însă Primul Război Mondial s-a desfăşurat şi pe teritoriul Dobrogei.

Ce s-a întâmplat în acest ţinut dintre Dunăre şi Mare, ce lupte s-au dat aici, ce s-a ales de populaţia şi bunurile ei în anii de grea ocupaţie germano-bulgară – încercăm să aflăm de la cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, joi, 17 august, de la ora 13.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Aşteptăm întrebările dumneavoastră adresate prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa [email protected]

Realizator: Adrian CÂRLESCU.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană. Întrebările redacţiei:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

1. Domnule Colesniuc, interesul nostru general este să aflăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru Dobrogea. Înainte de a intra deschis în această chestiune, vă propunem o abordare a contextului general al Dobrogei înainte de intrarea României în Primul Război Mondial. Cât de mult era integrată această provincie în viaţa economică, politică şi culturală a României?

2. Cât de bine era apărată Dobrogea, din punct de vedere militar, în „ajunul“ Primului Război Mondial? Existau unităţi militare suficiente, fortificaţii şi alte dotări?

3. În 1916, România a pierdut Cadrilaterul şi Dobrogea. Ce greşeli a făcut armata română?

4. Cum se explică dezastrul de la Turtucaia?

5. Ce alte confruntări armate au mai avut loc pe teritorul Dobrogei?

6. Ce a însemnat ocupaţia germano-bulgară în Dobrogea?

7. Ce soartă a avut Podul de la Cernavodă?

8. Cum vă explicaţi că în perioada de ocupaţie, la Cernavodă au fost făcute descoperiri arheologice foarte importante?

9. În ce a constat eliberarea Dobrogei? Când a revenit provincia în puterea
 administraţiei româneşti? 

Articol disponibil la adresa: ziuaconstanta.ro/stiri/interviu-online


Preluare Mangalia News, 13.08.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply