Comorile acvatice de la Marea Neagră. Epave misterioase puţin cunoscute vor putea fi explorate turistic în premieră

0
1010

Marea Neagră deţine un patrimoniu arheologic de mare valoare: epavele distrugătoarelor şi ale navelor care s-au scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printr-un proiect cu fonduri europene, turiştii vor putea să descopere misterele adâncurilor.

Începând din această toamnă, agenţiile de turism vor oferi turiştilor o nouă aventură: scufundări acvatice în zone protejate şi la epave. Este vorba de proiectul denumit „Rute tematice pentru patrimoniul cultural subacvatic“, finanţat de Uniunea Europeană, în valoare de 120.000 de euro. Dr. Glicherie Caraivan, coordonatorul proiectului, spune că va fi o colaborare între GeoEcoMar,  Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, cu două IMM-uri din România şi Bulgaria.

„Avem în vedere mai multe rute: cea a epavelor şi a recifelor artificiale, dar şi siturile şi artefactele arheologice subacvatice. Există deja firme, ONG-uri care se ocupă cu asta şi noi vrem să le aducem pe toate laolaltă şi să promovăm un nou produs turistic: scufundările. Turistul când va intra în hotel va găsi pliante despre oferta cluburilor de scufundare, care se vor ocupa şi de cursurile scafandrilor“, precizează Glicherie Caraivan.

Cel mai vestit distrugător scufundat în Marea Neagră este Moskva, mândria flotei ruseşti din cel de-al Doilea Război Mondial, care venise în convoi să atace litoralul românesc. Nava de război a fost distrusă de un proiectil tras de Armata Română şi scufundat la o adâncime de 45 de metri travers de Tuzla, în vara anului 1941. A fost prima şi ultima încercare de a ataca România cu nave de suprafaţă.

Citeste mai mult: adev.ro/ortma0 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un articol semnat de Mariana Iancu, 20.06.2017.


Citiți și: „Turismul albastru”. Nu vrem sau nu ştim cum să-l transformăm în aur?


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply