Turismul, în criză! “Încă şase luni pierdute… Când ne trezim?”

0
1062
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de destinaţiile turistice din ţară, străinii au început să vină şi ei din ce în ce mai mulţi, dar, cu toate acestea, turismul românesc este în criză. Cel puţin asta susţin reprezentanţii hotelierilor.

Membrii FIHR – Asociaţia Hotelierilor din România îşi exprimă la unison îngrijorarea faţă de modul în care statul, prin autorităţile sale, a înţeles să susţină turismul ca un domeniu prioritar al economiei.

„Deşi la nivel declarativ, turismul a apărut în permanenţă în lista de priorităţi a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister, lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranţă serioasă pentru industrie, realitatea ne-a demonstrat că nu am reuşit să progresăm cu nimic în ultimele şase luni. Punctul culminant atins în aceste zile legat de voucherele de vacanţă, care se transformă din 2018 în indemnizaţii în bani, ne-a făcut şi pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare. Încă şase luni pierdute. Când ne trezim?”, se întreabă preşedintele FIHR, Călin Ilie.

Acesta a întocmit şi o listă cu cinci dintre cele mai notabile eşecuri acumulate în cele şase luni. În top se află Legea impozitului specific şi normele de aplicare a acesteia, adoptate în primăvară, despre care hotelierii spun că „le-a adus atâtea complicaţii şi neclarităţi încât o dorim abrogată imediat”. Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei, sub 10 la sută, că este atât de complicată, încât practic devine inaplicabilă şi că pentru hotelieri nu aduce nimic bun.

De asemenea, aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că Legea Turismului întârzie să apară. 

Lipseşte forţa de muncă 

Cel de-al treilea eşec, din punctul de vedere al hotelierilor, este promovarea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Deşi bugetul de promovare s-a dublat faţă de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate şi schimbarea brandului de ţară făcând un mare deserviciu imaginii sectorului şi anulând practic eforturile făcute de mediul privat de a ne promova”, spune Călin Ilie.

Acesta face referire, tot la capitolul eşecuri, şi la forţa de muncă.

„Deşi industria turismului suferă la modul serios de lipsa forţei de muncă în domeniu, nu am văzut nicio acţiune concretă a actualului ministru al Turismului pentru a ne susţine în găsirea unei soluţii. Nu am auzit nimic de o încercare de reducere a taxelor plătite pentru salariile din turism, nu am auzit de vreo discuţie cu Ministerul Educaţiei pentru accelerarea implementării sistemului şcolilor profesionale în sistem dual, nici măcar despre simplificarea procedurilor de import de personal. Singurele intenţii precizate au făcut referire la Centrul de pregătire de la Buşteni, totul însă numai la nivel declarativ”, explică preşedintele FIHR. 

„Oare ne aude cineva?“ 

Continuarea, în Cuget Liber, 10.06.2017.
Un articol semnat de Andreea PERHAIŢĂ.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply