Frumuseţile ascunse ale Dobrogei: păduri şi peşteri pline de legende şi plaje neştiute

0
1725

Zilele libere de 1 Iunie şi Rusalii sunt un prilej numai bun pentru mulţi dintre noi să ne relaxăm şi să ne umplem plămânii de aer curat şi sufletul de frumuseţe. Aşa că, dacă vreţi să fugiţi de aglomeraţia de pe litoral şi din oraş, puteţi să vă refugiaţi în natură, mai ales că Dobrogea oferă zone minunate, unde singurele lucruri care se aud sunt ciri-pitul păsărelelor şi zumzetul insectelor. Iar primăvara este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, când natura renaşte la viaţă, firul ierbii este încă verde, înainte să fie pârjolit de arşiţa de la vară.

Canaraua Fetii, Pădurea Dumbrăveni, Cheile Dobrogei, Canaralele Dunării de la Hârşova, Histria şi Pădurea Babadag sunt doar câteva din zonele unde merită să faceţi o ieşire în această minivacanţă. Fiecare dintre ele se află în arii protejate ale Dobrogei, unde biodiversitatea este la ea acasă, şi care ascund secrete şi legende de puţini ştiute.

Munţii de calcar şi liniştea de la Mănăstirea Casian (…)

Izvorul binecuvântat de la Mănăstirea Crucea (…)

Misterele din Peştera Limanu

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iar dacă ajungeţi în apropiere de Mangalia, în drum spre Vama Veche, abateţi-vă puţin din drum şi opriţi-vă la Peştera Limanu. Un adevărat oraş subteran, cu numeroase galerii, peştera este considerată cea mai mare din Dobrogea. Atenţie, însă, sunt legende care spun că mulţi dintre vizitatorii care s-au aventurat în galeriile îndepărtate nu s-ar mai fi întors.

Ceva mai în interiorul judeţului, în apropiere de localitatea Ostrov, este Complexul monahal de la Dervent, unde vă puteţi reculege, înainte de a porni spre locul unde a locuit Sfântul Andrei. La Mănăstirea Dervent se spune că se înfăptuiesc miracole şi oamenii îşi găsesc liniştea şi răspunsul la zbuciumul sufletesc.

În apropiere se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, despre care se spune că a adus creştinismul pe meleagurile noastre. Acatiste, iconiţe, cruciuliţe şi alte obiecte religioase sunt depuse de credincioşi în scobiturile din pereţii peşterii. Iar oamenii locului spun că aici s-au înfăptuit multe minuni.

Marea, printre holdele de grâu verde

Dacă totuşi vreţi să vă bucuraţi şi de susurul valurilor mării şi strigătele pescăruşilor, o alegere înţeleaptă este plaja din Tuzla. Chiar dacă ajungeţi mai greu acolo, drumul este croit printre holdele de grâu verde, cu marea albastră la orizont. Odată ajunşi pe plajă, cu siguranţă veţi observa culoarea turcoaz a apei şi liniştea pe care nu mai găseşti în multe locuri pe litoral. Aici puteţi savura minunatul borş de hamsii şi o farfurie uriaşă cu barbuni aurii şi stavrizi proaspăt prăjiţi chiar de către pescarii ce i-au adus din adâncuri.

Autor: Andreea PERHAIŢĂ.

Vă invităm să citiți articolul integral în cugetliber.ro, Joi, 1 Iunie 2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply