ATACURILE CIBERNETICE. Cum funcţionează virusul WannaCry şi ce recomandă BITDEFENDER

0
363

Bitdefender a explicat că atacul cibernetic asupra a 99 de ţări din toată lumea a folosit o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate îi permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un calculator vulnerabil, care mai apoi infectează sistemul cu ransomware, atenţie, fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mailuri infectate.

Bitdefender atrage atenţia că despre această vulnerabilitate a Windows-ului, MS17-00 sau EternalBlue, s-a vorbit prima dată în aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA).

De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenţii guvernamentale pentru a livra victimelor ransomware, făcând-o una dintre cele mai periculoase versiuni de până acum.

La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea aceste vulnerabilităţi. Cu toate acestea, un număr necunoscut de calculatoare şi servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment.

În consecinţă, Bitdefender atrage atenţia că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware şi pierderii datelor, utilizatorii trebuie să îşi actualizeze sistemul de operare şi soluţia de securitate cât mai rapid.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De asemenea, utilizatorii trebuie să se asigure că soluţia de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a ameninţării WannaCryptor şi a versiunilor sale. Clienţii Bitdefender care au soluţia de securitate actualizată la zi sunt protejaţi în faţa ameninţării WannaCryptor.

Ce recomandă Bitdefender pentru evitarea infectării cu ransomware:

Faceţi o evidenţă clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţa nu ştiaţi.

Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări.

Asiguraţi-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.

Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna muncă unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.

Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.

Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.Înainte că un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensa cerută de către atacatori sau dacă vă asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor la accesul la datele criptate.

Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a află ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.

Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistenţă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender spun că victimele nu trebuie să achite sumele cerute de piraţii cibernetici. Şi aduc mai multe argumente:

– nu există niciun fel de garanţie că atacatorul va onora promisiunea şi va reda accesul la date.

– în cazul în care plătesc, victimele pot fi ţintite din nou de atacatori, dat fiind că îşi construiesc în faţa infractorilor un istoric de bun platnic.

– fiecare sumă de bani transferată va ajuta dezvoltatorii de ransomware să construiască versiuni şi mai complexe şi să crească amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc moneda virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil ca banii respectivi să fie urmăriţi.

Ştire online publicată Sâmbătă, 13 Mai 2017. Autor: Cuget Liber Online.


 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply