A DISPĂRUT CETATEA CALLATIS?
A dispărut… sub bălării! [FOTO]

1
1994

Anul 2017, luna mai, spre final. CETATEA CALLATIS, acoperită de vegetația sălbatică, crescută în voie de ani de zile… Sunt câteva semne de “decopertare”, pe latura dinspre Nord, pe unde a trecut Polarisul în campania voluntară, acum câteva zile. Recent, au fost pe aici niște studenți străini, să viziteze cetatea… În rest, nimic, nicio mișcare! Și vine vara, vin turiștii! 

Pentru generațiile tinere, iată cum arătau ruinele Cetății Callatis în anii 70:

Iar pentru cei care au uitat, așa arătau ruinele Cetății Callatis în urmă cu exact șapte ani, în luna mai 2010, când se organizau aici evenimente culturale la care participau oamenii de cultură ai Mangaliei, alături de tinerele generații. Vezi galeria foto 3:

Ne întrebăm: Cine ar trebui să se îngrijească astăzi de aceste spații pline de istorie, ca să arate măcar așa cum arătau prin anii 70-80, sau chiar și în 2010? Noua Direcție de Cultură și Sport Mangalia, care are în componență ”Serviciul Muzeul de Arheologie”? Primăria? Consiliul Local? Comisia Socială a Consiliului Local, care nici măcar nu conține cuvântul ”Cultură” în titlu? (Se numește Comisia Sociala, Sanatate, Culte si Invatamant).

Am căutat pe Internet să aflăm răspunsul la aceste întrebări și am găsit Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată în 2006, care precizează:

Art. 5. – (1) Paza, întreţinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, după caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

(2) În cazul în care un monument istoric nu are proprietar cunoscut, obligaţiile decurgând din prezenta lege revin autorităţii administraţiei publice locale din unitatea administrativă pe al cărei teritoriu este situat monumentul istoric, sau autorităţilor administraţiei publice centrale.

Art. 9. – (1) Monumentele istorice sunt protejate, indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.

(2) Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local.

Art. 10. – (1) Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege.

(2) Desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor istorice sunt interzise şi se sancţionează conform legii.

(Vezi articolul: VANDALIZAREA MONUMENTULUI EROILOR DIN MANGALIA!)

Art. 17. – (1) Monumentele istorice şi zonele lor de protecţie sunt evidenţiate în planurile urbanistice generale şi în toate celelalte documentaţii de urbanism şi, respectiv, de amenajare a teritoriului.

(2) Calitatea de monument istoric este marcată în mod obligatoriu pe bunul imobil printr-un însemn amplasat de reprezentanţii primăriei, în conformitate cu normele metodologice de semnalizare a monumentelor istorice.

Art. 45. – (1) În vederea protejarii monumentelor istorice si a respectarii prevederilor legale în acest domeniu, autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:

b) asigura protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul public sau privat al municipiului, respectiv orasului sau comunei, precum si a celor abandonate sau aflate în litigiu, alocând resurse financiare în acest scop;

e) participa la finantarea lucrarilor de protejare a monumentelor istorice, prevazand distinct sumele necesare in acest scop in bugetele pe care le administreaza;

g) iau masurile tehnice si administrative necesare in vederea prevenirii degradarii monumentelor istorice.


PROPUNERE CIVICĂ: Aceasta ar putea fi o temă de discuție pentru ședința ordinară a Consiliului Local Mangalia din data de miercuri, 31 mai 2017. (Poate, la capitolul ”Diverse”).


Alte articole pe această temă:


Mangalia News, 30.05.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply