Admitere la liceu 2017. Elevii de clasa a VIII-a, îndemnaţi să aleagă un profil tehnologic, să înveţe o meserie

0
1613

CUGET LIBER: Peste numai câteva săptămâni, elevii de clasa a VIII-a intră în focurile examenelor şi ale admiterii la liceu, însă mulţi dintre ei încă mai cântăresc variantele pentru clasa IX-a şi nu sunt hotărâţi pentru ce profil şi liceu să opteze. Unii se vor îndrepta către cele teoretice, cu speranţa că vor obţine o medie suficient de bună la evaluarea naţională pentru ca, în urma repartiţiei computerizate, să ajungă unde vor, alţii iau însă în calcul un liceu tehnologic, să înveţe o meserie şi să devină independenţi.

Pentru a le uşura alegerea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a organizat, timp de două zile, un târg al ofertelor educaţionale, unde a invitat toate unităţile de învăţământ liceal, dar şi universităţile din municipiu. Pentru admiterea 2017, sunt 4.900 de locuri pe care se va face repartizarea candidaţilor la învăţământ de zi şi 284 de locuri rezervate pentru elevii de etnie romă. Din totalul locurilor, 2.128 sunt la filiera teoretică, din care 1.344 la profil real şi 784 la profil uman. Anul acesta sunt mai multe locuri la filiera tehnologică – 2.324. Din acestea, 280 sunt la profilul resurse naturale şi protecţia mediului, 952 sunt la profilul servicii şi 1.092 la profilul tehnic. Pentru filiera vocaţională, liceele pun la bătaie 448 de locuri, 56 la arte vizuale, 14 la coregrafie, 28 la muzică, 14 la teatru, 84 la pedagogic, 196 la sportiv şi 56 la teologic.

Burse de 400 de lei pentru elevii care aleg învăţământul dual

De asemenea, în premieră, anul acesta, pe lângă cele 43 de clase de învăţământ profesional de trei ani propuse pentru anul şcolar 2017 – 2018, ISJ Constanţa propune şi două clase de învăţământ profesional dual.

„Sperăm ca aceste două clase să se bucure de popularitate în rândul absolvenţilor. De doi ani încerc să deschid drumul învăţământului profesional dual şi, în sfârşit, avem agenţi economici care au avut curajul să se implice, oferind importante facilităţi elevilor care se vor înscrie în acest tip de învăţământ. Orice elev care se va înscrie în învăţământul profesional de trei ani beneficiază de o bursă din partea guvernului de 200 de lei pe lună, iar cei care participă la învăţământul dual beneficiază de o suplimentare a bursei lunare cu 200 de lei, din partea agentului economic”, explică inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit acesteia, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa propune o clasă de învăţământ profesional dual la profilul mecanic auto – tinichigerie auto, iar Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” propune o clasă la profilul tâmplar universal.

Mai mult, în cugetliber.ro, Vineri, 19 mai 2017. Un articol semnat de Andreea Perhaiță.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply