CE FACEM CU ULEIUL VEGETAL UZAT DIN MANGALIA?

0
1517

Ne-am interesat dacă există în Mangalia vreun centru pentru colectarea uleiului vegetal uzat și am aflat că la stațiile PECO PETROM și LUKOIL din oraș NU se colectează acest tip de ulei, ci doar uleiul auto uzat. Singurele stații de carburanți auto care colectează și ulei comestibil uzat sunt cele ale OMV.

Nu se găsește niciun întreprinzător privat să deschidă un centru de recuperare a atâtor mii de litri de ulei vegetal uzat, cât rezultă din consumul casnic în Mangalia?

Ce se întâmplă acum cu acest ulei? Dacă este aruncat în rețeaua de canalizare, acesta este un imens poluator!

Uleiul vegetal uzat este nociv pentru mediu (dacă este aruncat pe scurgerea de la chiuvetă sau direct în natură), precum și pentru sănătatea voastră. Acesta duce la poluarea pânzei freatice şi chiar a apei pe care o consumăm. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile”, au explicat reprezentanții ONG-ului Mare Nostrum.

Fiind un deşeu, un reziduu, care rezultă în urma prăjirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea soarelui, porumb, măsline, palmier etc.), dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale. (Sursa: http://uleiuzat.marenostrum.ro/)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

”Invităm constănțenii să se alăture acestei campanii și să predea uleiul vegetal uzat! Astfel fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse și la protecția mediului înconjurător, având în același timp și un beneficiu personal – 1 litru de ulei bun de gătit.

Campania de colectare este adresată persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat, adus la sediul Mare Nostrum, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit pentru gătit.

Mai multe informaţii despre uleiul vegetal uzat şi impactul lui asupra mediului, când este eliminat necorespunzător, găsiţi AICI.

La Constanta, uleiul uzat colectat la sediul Mare Nostrum este ridicat de către STOEHR Mineral & Vegetal Oil și transformat în biocombustibil.

”Dacă în anul 2016 am colectat peste 1300 litri ulei vegetal uzat, în anul 2017 vrem să dublăm această cantitate și să încurajăm cât mai multe persoane să devină mai responsabile față de mediul înconjurător”. (ONG Mare Nostrum Constanța).

N.r. Am discutat cu reprezentantii ONG Mare Nostrum, cu cei ai Primariei Mangalia si cu firma care colecteaza acest ulei (STOEHR Mineral & Vegetal Oil), dar nu s-au gasit solutii la Mangalia, pentru ca nu există un spatiu de colectare autorizat… Poate, in viitor, daca se va implica vreun mic intreprinzator local…

Raluca Mihaela Banica Eu tot nu am inteles: unde ar trebui sa predam acest ulei? Mare Nostrum colectează la Mangalia, sau trebuie dus la Constanta?
Mangalia News PunctRo Deocamdată, la Constanta… In anumite perioade, Mare Nostrum organizeaza campanii si la Mangalia. Sperăm să ne anunțe din timp…

Mangalia news, Luni, 15 mai 2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply