Vânzările de case sub 450.000 de lei se fac de-acum după noi reguli fiscale

0
893

farmec.ro
carturesti.ro%20

Noile reguli au intrat în vigoare din data de 4 mai 2017.

Din luna februarie 2017, prin modificarea Codului fiscal, persoanele care vând case sunt impozitate diferit pentru tranzacțiile de acest fel. Mai precis, tranzacțiile imobiliare sunt scutite acum de impozit dacă se încadrează într-un plafon fixat la 450.000 de lei, peste această sumă aplicându-se o cotă unică de impozitare de 3%. Ca o consecință a schimbării prevederilor din Codul fiscal, au fost actualizate corespunzător și normele acestuia, prin publicarea azi a unui act normativ care clarifică modalitatea de acordare a plafonului neimpozabil de 450.000 lei.

Un nou mod de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor a fost introdus în legislația națională la 1 februarie 2017, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017, act normativ ce a modificat prevederile Codului fiscal în acest sens.

Astfel, la vânzarea construcțiilor și a terenurilor aferente acestora, contribuabilii datorează acum un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se deduce din valoarea tranzacției suma neimpozabilă de 450.000 de lei.

Așadar, în prezent, o tranzacție de acest tip este scutită de impozitul datorat statului, atât timp cât nu depășește plafonul amintit. Totuși, pentru corelarea noilor reglementări, era necesară și actualizarea corespunzătoare a normelor de aplicare la Codul fiscal.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Concret, noutățile apărute în legislație sunt detaliate în Hotărârea Guvernului nr. 284/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, apărută azi în Monitorul Oficial și aflată deja în vigoare.

De altfel, noile prevederi clarifică modalitatea de acordare a plafonului neimpozabil de 450.000 lei, prin precizarea expresă a excluderii din valoarea tranzacțiilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferente, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției vizate.

Continuarea, in avocatnet.ro


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply