Dora Alina Romanescu: Calde mulțumiri, Târgușor!

0
1540

farmec.ro
carturesti.ro%20

Cu un an în urmă mi s-a propus să fiu oaspete al comunei Târgușor din județul Constanța. Invitația a venit din partea doamnei Ana Violeta Gabor, bibliotecară la  Biblioteca comunală din localitate. Nu știam nimic despre această așezare, dar am promis că voi onora invitația, fără a fixa o dată anume.

Sunt una dintre persoanele care a fost adoptată de ținutul dobrogean și mă bucur, ori de câte ori descopăr locuri frumoase ale acestuia. Am început să caut informații despre localitatea Târgușor și am descoperit că este reședință de comună, are și un sat aparținător, Mireasa și acestea sunt amplasate în partea de nord-vest a județului Constanța.

În anul 1820, zona a fost populată de crescătorii de animale, veniți cu turmele din zonele Brașov, Făgăraș, Sibiu, Brăila. În prezent locuitorii se ocupă cu agricultura și cu creșterea animalelor.

Am luat din nou legătura cu doamna bibliotecară și, de comun acord, am fixat data de 6 mai pentru o întâlnire cu iubitorii de carte din această localitate.

Am plecat de la Mangalia, am intrat pe Autostrada Soarelui din care am făcut dreapta, am străbătut localitatea Ovidiu, iar la sensul giratoriu unde se termină localitatea am făcut stânga spre Hârșova pe drumul național E60, mergând prin localitatea Mihail Kogălniceanu pe care am străbătut-o până la indicatorul spre Târgușor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De o parte și de alta a drumului care duce spre localitate se întind cât vezi cu ochii câmpuri verzi, iar din loc în loc apare câte o plantație aurie de rapiță care îți încântă privirea. De cum am intrat în localitatea Târgușor, mi-a atras atenția curățenia care era prezentă pretutindeni, ceea ce mi-a spus că edilul ce păstorește localitatea este un gospodar desăvârșit.

În centrul comunei ne-au întâmpinat clădirea elegantă a Primăriei, clădirea Căminului Cultural, biserica, școala și biblioteca comunală. Am fost impresionată de cum am ajuns în fața bibliotecii.  Spațiul generos și elegant în care am fost primită m-a surprins foarte plăcut.

Am făcut cunoștință cu doamna bibliotecară și imediat a sosit și domnul primar Viorel Petre, care a rămas alături de noi pe tot parcursul activității ce s-a derulat în acest loc.

L-am felicitat pe domnul primar pentru biblioteca modernă pe care o are localitatea Târgușor și mi-a spus că în acel loc a fost clădirea fostului sediu al C.A.P.-lui pe care a modernizat-o cu fonduri  europene pentru ca elevii, oamenii de cultură, iubitorii de carte să aibă un loc unde să găsească hrană pentru minte și suflet.

În cele trei săli ale bibliotecii, cititorii au toate condițiile  să poată pătrunde într-o lume miraculoasă, să dea frâu sentimentelor ca să alerge libere și să le învăluie ființa cu tainele și noblețea lor. În acest loc iubitorii de carte își îmbogățesc și își luminează spiritul, țin departe de ei ignoranța, mânia, răutatea, cruzimea, lașitatea, ura. Așa se face că în sediul modern al bibliotecii se desfășoară activitățile culturale, serbări școlare, activități instructiv-educative.

Este un centru de cultură și, în același timp, un centru de informații pentru săteni, bibliotecara, doamna Ana Violeta Gabor este oricând gata să sară în ajutor acestora pentru a le rezolva o serie de probleme prin intermediul modern și rapid al calculatorului și al internetului.

La eveniment a fost prezent domnul Ștefan Pleșoianu, șef serviciu metodic la Biblioteca Județeană „I. N. Roman” din Constanța și cu această ocazie l-a felicitat pe domnul primar Viorel Petre pentru interesul acordat locului unde copiii și adulții pot să se bucure de momente speciale și, în același timp,  să răsfoiască,  să citească orice carte  din literatura clasică sau modernă. „Biblioteca modernă și elegantă din Târgușor poate fi dată drept exemplu pentru unele localități și municipii din județul nostru”, a spus eruditul  om de cultură.

Am fost invitată în calitate de scriitor și mi-am prezentat cele paisprezece cărți pe care le-am publicat până în prezent. M-a impresionat auditoriul format din elevi și oameni din comunitate care m-au ascultat cu respect și am simțit că au savurat fiecare moment, că am reușit să ajung la sufletul lor.

M-am bucurat de momentele artistice prezentate de elevii clasei a VIII-a, special pregătite pentru întâlnirea la care am fost prezentă. Elevii au fost îndrumați de doamna profesor de limba română Petruța Petre, care a pus sufletul alături de elevii săi și împreună au dăruit celor prezenți momente deosebit de frumoase.

Sunt încântată, pentru că am răspuns invitației și, cu această ocazie, am avut onoarea să cunosc oameni frumoși la chip și la suflet, sunt impresionată pentru interesul cu care este tratată cultura în această localitate, sunt bucuroasă că există oameni care îndeamnă copiii, tineretul să citească, să iubească cartea, să caute răspunsuri în cărți, la întrebările care-i frământă,  să se instruiască, citind și acordând o mai mare importanță cuvântului scris.

Mulțumesc doamnei bibliotecar, Ana Violeta Gabor pentru invitație, mulțumesc celor care au fost prezenți la acest eveniment, îl felicit pe domnul primar Viorel Petre, fiu al satului, pentru ceea ce face pentru comunitatea pe care o conduce, felicit cadrele didactice, elevii și sătenii acestui minunat colțișor de rai din ținutul Dobrogei, pentru că iubesc cartea, literatura, cultura.

Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc.

Dora Alina Romanescu, 7 mai 2017.


Vă invităm să citiți și articolul: O bibliotecă cum toate ar trebuie să fie: Biblioteca din comuna Târguşor, judeţul Constanţa


Mangalia News, Luni, 8 mai 2017.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply