LA INCEPUT DE DRUM, cu LUCIAN NICHITA, managerul Directiei de Cultura și Sport a municipiului Mangalia
– Interviu in exclusivitate –

0
3503

farmec.ro
carturesti.ro%20

EXCLUSIVITATE Mangalia News: INTERVIU la început de drum cu LUCIAN NICHITA, managerul Direcției de Cultură și Sport a municipiului Mangalia:

– Mai întâi, o scurtă carte de vizită. Cine sunteti, domnule Lucian Nichita?

– Sunt un tânăr de 35 de ani care locuiește în Mangalia. Am studii în domeniul managementului și dreptului, iar de scurt timp ocup prin concurs postul de manager al Direcției de Cultură și Sport Mangalia.

– Ce vă caracterizează?

– Imi place sa cred ca seriozitatea. Intotdeauna, activitatile in care m-am implicat le-am tratat cu cea mai mare seriozitate si am depus toate eforturile ca proiectele pe care le-am coordonat să aibă rezultate peste așteptări.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Unde ati activat până în prezent?

– O lunga perioada de timp am lucrat in cadrul santierului naval Daewoo Mangalia, initial la proiectare si ulterior la Marketing. In paralel m-am implicat în sectorul privat si am fost implicat in diverse activitati de voluntariat.

– Ce proiecte conține Planul dumneavoastră managerial pentru noua Directie de Cultură și Sport Mangalia?

– In acest moment există două proiecte ample propuse de Primăria municipiului Mangalia si in care va fi implicată Directia de Cultură și Sport. Este vorba despre reabilitarea Casei de Cultură și a Muzeului Callatis, ambele fiind obiective turistice de importanță majoră, în orașul nostru. În prezent, se lucrează la ultimele aspecte ale documentației tehnice, urmând să identificăm sursa de finațare, respectiv fonduri UE sau guvernamentale. Mai sunt alte două proiecte mari în curs de elaborare și aici mă refer la reabilitarea cinematografului Pescăruș și a Grădinii de vară ”Farul”. Acestea sunt principalele obiective pe termen mediu ce se derulează în cadrul primăriei municipiului Mangalia, în beneficiul Direcției de Cultură și Sport.

Din punctul meu de vedere, sunt necesare câteva măsuri pe termen scurt cum ar fi promovarea mai intensă, ca să nu spun agresivă, a obiectivelor pe care le administrează această Direcție.

În primul rând, Muzeul de Arheologie trebuie să devină un obiectiv turistic de interes național, iar în acest sens vom face demersuri atât la nivel județean, cât și central. Vom susține parteneriate cu instituțiile de învățămînt din județ, pentru ca fiecare elev să se bucure de o lecție de istorie în cadrul muzeului nostru.

Casa de cultură va trebui să ajungă un punct de întâlnire al elevilor si tinerilor cu pasiuni artistice. Mi-aș dori să văd spectacole ale trupelor de teatru ale liceelor pe scena Casei de Cultură și sper ca imediat după ce compartimentul de evenimente va deveni funcțional, să demarăm o campanie de atragere a tinerilor din Mangalia către activitatea artistică.

Pe plan sportiv, orașul nu suferă din punctul de vedere al numărului disciplinelor sportive, dar deocamdată suferă din punctul de vedere al bazei materiale. Mă bucur de fiecare dată să aflu de medaliile obținute de sportivii mangalieni la competițiile sportive și cred că aceste cluburi trebuie sprijinite pe măsura performanțelor.

Sunt și cluburi sportive care nu performează sau nici măcar nu participă la competiții și nu avem cum să punem semnul egal între un club sportiv cu performanțe internaționale și unul care nu este cunoscut decât în Mangalia și poate nici măcar aici.

Baza materială a Direcției nu poate fi întreținută doar cu bune intenții și  sunt convins că vom găsi înțelegere la toți cei implicați în fenomenul sportiv din oraș, pentru a putea aduce și păstra stadioanele și bazele sportive la un nivel cel puțin decent.

– Care sunt resursele financiare pe care vă bazați pentru realizarea acestor proiecte?

– Am ajuns la partea cea mai delicată. Dacă proiectele mari menționate mai devreme așteaptă linii de finanțare, există o serie de alte linii de finațare pentru proiecte culturale mai mici, care însă trebuie accesate. În acest sens, doresc să completez cât mai repede echipa Direcției, conform organigramei aprobate și să intrăm și pe acest tărâm al finanțărilor neramburasbile.

Am fost încântat să observ că o parte din colegii de la muzeu au venit cu idei foarte frumoase și sper să reușim să le încadrăm pe liniile de finanțare existente. Nu vă ascund nici faptul că există discuții cu colegii bulgari din  General Tosșevo pentru dezvoltarea unor proiecte culturale comune.

Pe plan sportiv, îmi doresc ca acele cluburi sportive ce caută performanța să găsească în noi un sprijin pentru proiectele pe care doresc să le acceseze, fie că sunt din fondurile puse la dispoziție de Consiliul Local sau cel Județean, dar și de la ministerul de resort sau alte tipuri de finanțări.

Cred că ați observat că dorința mea este să scădem cât mai mult presiunea financiară pusă pe bugetul local, dar asta nu înseamnă că nu voi veni în fața Consiliului Local să solicit fondurile necesare asigurării bunei funcționări a Direcției.

– Pe ce echipă managerială contati în noua functie?

– Pentru posturile vacante se vor organiza concursuri, astfel încât să fim siguri că pe postul respectiv este cea mai potrivită persoană din cele ce și-au exprimat dorința de a candida. Sunt plăcut impresionat de marea parte a personalului care lucrează deja, în special de dedicația și pasiunea cu care își fac meseria, o parte din aceștia. Sunt convins că pe măsură ce vor înțelege toți că îmi doresc să construiesc, vor pune umărul și cei câțiva care momentan preferă să stea cumva deoparte.

– Alte gânduri, la început de drum?

– Venind din Consiliul Local, din miezul ”disputelor” politice, sunt oarecum îngrjorat ca acestea să nu transforme cultura și sportul într-un câmp de luptă. Am observat încercări anterioare și cred că acești oameni dedicați meseriei lor nu merită așa ceva. De asemenea, sportul are nevoie de susținerea tuturor, mai ales că practicanții acestuia sunt in general copiii orașului.

– Câteva cuvinte pentru cititorii cotidianului online Mangalia News.

– Le transmit cele mai bune gânduri și le doresc multă obiectivitate în interpretarea sumedeniei de informații ce le parvin zi de zi.  Transmit și cotidianului Mangalia News aceleași gânduri bune și vă doresc să fiți prima opțiune a cetățenilor, atunci când caută informație.

– Vă mulțumim și vă dorim succes în noua funcție, domnule director Lucian Nichita. Vânt bun, cu suflu nou, în velele Culturii și Sportului din Mangalia!


– VA URMA –


N.r. Pentru partea a doua a interviului, îl invităm pe domnul Lucian Nichita, proaspătul manager al Directiei de Cultura și Sport a municipiului Mangalia,  să pregătescă și câteva răspunsuri despre proiectele culturale și sportive ”restante”, dar și despre Proiectele pentru Mangalia, despre care am amintit și în articolul

PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (II)

– În plus, ce mai știti, domnule Lucian Nichita, despre ”Clubul Sportiv Municipal Mangalia”? Se mai înființează sau nu?

Vezi articolele: Clubul Sportiv Municipal Mangalia, în curs de organizare și Din ciclul D’ALE PRIMĂRIEI: CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL MANGALIA

– Programul estival de anul acesta este foarte ”subțire”. Cum credeți că poate fi îmbogățit? Dacă se mai are în vedere și altceva decât ceea ce cuprinde actualul Program cu evenimentele verii 2017 dat publicității?

Invităm cititorii cotidianului online Mangalia News să ne trimită și alte întrebări, propuneri, sugestii, pe care să le transmitem domnului Lucian Nichita, pentru partea a doua a interviului, pe e-mailul redacției: [email protected]


Mangalia News, 04.05.2017.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply