Primăria Mangalia, despre acuzaţiile privind desfiinţarea muzeului: „Municipalitatea are în vedere extinderea spaţiului muzeului“

0
1273

farmec.ro
carturesti.ro%20

Biroul de presă al Primăriei Mangalia a venit cu o serie de precizări la articolul publicat pe site-ul cotidianului Adevărul privind soarta Muzeului Callatis, care a fost desfiinţat după ce a rămas fără personalitate juridică, iar arheologii nu mai au dreptul, conform legii, să desfăşoare activităţi de descărcare de sarcină arheologică.

În răspunsul trimis de Biroul de presă al Primăriei Mangalia se specifică faptul că „Primăria Mangalia nu a modificat în niciun fel structura, patrimoniul şi activitatea muzeului. În fapt, pentru realizarea unor proiecte culturale, artistice şi sportive, atât de interes local cât şi naţional, municipalitatea a preluat de la fostul Serviciu Public de Adiministrarea Domeniului Public şi Privat bazele sportive şi terenurile de sport, astfel că s-a impus schimbarea denumirii din „Complexul Cultural Callatis Mangalia”, din care facea parte şi Muzeul, în „Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia”, care are personalitate juridică şi se află în subordinea Consiliului Local, nu a Primarului. Ca atare, patrimoniul şi activitatea Muzeului De Arheologie Callatis nu au fost afectate în niciun fel, iar redenumirea instituţiei nu intră sub incidenţa art. 30 din Legea 311/2003“.

Însă, hotărârea Consiliului Local nr. 192 din 3 aprilie 2013 atabileşte faptul că Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a fost desfiinţat ca instituţie cu personalitate juridică şi a fost transformat în secţie a Centrului Cultural Callatis, devenit ulterior, prin HCL 247/24.04.2013, Complexul Cultural Callatis. Prin urmare, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia nu mai are personalitate juridică din anul 2013.

Mai mult, la data de 3 aprilie 2013, la propunerea primarului, consilierii locali ai municipiului Mangalia au votat Hotărârea de Consiliu Local fără avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, aşa cum prevede Legea 311/2003 a muzeelor şi colecţiilor publice.

Avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor a fost emis abia în data de 15 mai 2013, adică după o lună şi jumătate de la adoptarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 192 din 3 aprilie 2013, prin care muzeul şi-a pierdut personalitatea juridică şi a devenit secţia Centrului Cultural Callatis, ulterior schimbându-şi denumirea în Complexul Cultural Callatis.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În dreptul la replică se mai specifică faptul că „posturile de specialitate din cadrul instituţiei nu au fost desfiinţate”. În articolul publicat în ziua de 20 aprilie 2017 am precizat foarte clar: „…la presiunile ministerului, ale direcţiei de cultură, ale academiei, primarul a renunţat să desfiinţeze aceste posturi”.

Redacţia cotidianului „Adevărul” este în posesia proiectului de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Mangalia şi Complexului Cultural Callatis Mangalia, ştampilat şi semnat de primarul Radu Cristian, prin care au fost desfiinţate trei posturi de cercetători grad III şi un post de Muzeograf IA.

Analizând proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii Complexului Cultural Callatis Mangalia în Direcţia Cultură şi Sport Mangalia şi aprobarea organigramei şi a statului de funcţii aprobat în şedinţa  Consiliului Local din 21 decembrie 2016, se constată următoarele: se desfiinţează Complexul Cultural Callatis, care cuprindea Casa de cultură, Muzeul de Arheologie Callatis, Biblioteca Municipală şi Biblioteca franceză şi se înfiinţează Direcţia Cultură şi Sport, care cuprinde mai multe servicii şi un număr mai mare de posturi. Astfel, se separă secţia Muzeul de Arheologie Callatis din cadrul Complexul Cultural Callatis şi se transformă în serviciu în cadrul Direcţiei Cultură şi Sport, se înfiinţează serviciul Casa de cultură, biblioteci, cinematografe; se înfiinţează serviciul Sport şi agrement (bazele sportive din Mangalia) şi, de asemenea, se înfiinţează compartimentul Evenimente culturale, artistice şi sportive.

„Municipalitatea are în vedere extinderea spaţiului muzeului, existând în acest moment un proiect de modernizare, etajare şi construcţie a unor anexe, foarte necesare desfăşurarii activităţii de depozitare, cercetare şi restaurare a artefactelor din patrimoniu. Acest proiect a fost făcut public încă de anul trecut. Primăria Mangalia are ca obiective imediate modernizarea şi revitalizarea activităţii muzeului, în niciun caz desfiinţarea acestuia, instituţia reprezentând un obiectiv turistic extrem de important, atât de interes local, cât şi naţional“, spun reprezentanţii Primăriei Mangalia.

Citeste mai mult: adev.ro/op0b9q (Tot aici sunt anexate și documentele menționate).

Miercuri, 26.04.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply