COMENTARII Cetățenii Mangaliei revoltați de deciziile primarului de a desființa Muzeul Callatis

0
1589

Prin adoptarea Hotărârii Consiliului Local Nr. 192, în data de 2 aprilie 2013, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a fost desființat ca instituție cu personalitate juridică și a fost transformat în secție a Complexului Cultural Callatis din Mangalia.

În aprilie 2015, primarul Mangaliei solicită Ministerului Culturii avizarea reorganizării Complexului Cultural Callatis Mangalia, prin transformarea acestuia în DIRECȚIE în cadrul Primăriei, iar MINISTERUL CULTURII ÎI RĂSPUNDE CĂ NU ESTE DE ACORD CU REORGANIZAREA, întrucât Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a hotărât să nu acorde avizul favorabil și, la fel, Comisia Națională de Arheologie a fost împotriva transformării în Direcție.

ÎN ADRESĂ SE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ ESTE SUFICIENTĂ REORGANIZAREA MUZEULUI DIN ANUL 2013. La finalul adresei, Ministerul îi atrage atenția primarului că a încălcat și Legea 334/2002 privind bibliotecile, republicată, întrucât bibliotecile municipale și orășenești trebuie să aibă personalitate juridică.

În sedința Consiliului Local Mangalia din 21 decembrie 2016, FĂRĂ AVIZUL PREALABIL al Ministerului Culturii și al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, la propunerea primarului, consilierii locali votează desființarea Complexului Cultural Callatis și înființarea Direcției Cultură și Sport.

Muzeul de Arheologie este desființat ca secție a Complexului Cultural Callatis și transformat în serviciu în cadrul Direcției Cultură și Sport. Foarte grav este faptul că o Direcție de Cultură și Sport nu poate solicita descărcarea de sarcină arheologică, specialiștii muzeului nu mai pot efectua cercetări arheologice, iar patrimoniul unui muzeu nu poate fi deținut de o Direcție de Cultură și Sport.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cetățenii Mangaliei au reacționat la deciziile primarului care au în vedere, după cum se poate observa, desființarea definitivă a Muzeului Callatis, ca instituție cu personalitate juridică.

Redacția și-a rezervat dreptul de a suprima, între paranteze, cuvintele „colorate” și cuvintele ce pot fi considerate ofensatoare.


Consilierul local Menabit Ozghiun, Consiliul Local al Municipiului Mangalia:

„Deci… dle Primar, astfel de intimidări și metode despotice nu cunosc decat din timpul bolșevicilor (…) Ori ISIS, mai nou. Cum să te apuci să cauți vinovați în Muzeul Callatis, ori printre mangalieni, când articolul de presă specifică clar: “Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, spune că, pe linia Ministerului Culturii, nu poate anula o hotărâre de consiliu local şi că doar prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, poate ataca în contencios.” Scrie în articol cine a dat declarații. Și dl primar poate cel mult să-i trimită niște flori dnei Magdalena Tiță (…).

Cu ce delir să te apuci să te răzbuni pe angajatii de la muzeu, când tot Ministerul Culturii a rămas stupefiat de acțiunile primarului de la Mangalia? Iar eu am documente si 4 adrese în acest sens. Am o singură întrebare: amalgamul ăsta de instituții, care acum se numește Direcția de Cultură și Sport, are avizul Ministerului Culturii să funcționeze ca: muzeu (instituție), așezământ cultural, bibliotecă?

Administrația pentru “dummies”: Dacă Primăria Mangalia nu dă autorizație de functionare unui magazin, se numește că acel stabiliment este magazin? Sau e ceva ilegal? Așa și Direcția de Cultură și Sport: cât timp nu are aviz de la Ministerul Culturii, nu poate funcționa nici ca muzeu, nici ca așezământ cultural, nici biblioteca nu poate funcționa fără personalitate juridică.

Mai lăsați-ne cu amenințările, pentru că nu trăim într-un stat totalitar. Ați pus biruri ilegale pe Mangalia, pe care le-a atacat până și prefectul (…). Faptul că votează 11 consilieri împotriva legii nu înseamnă că legea poate fi batjocorită. Legile statutului român sunt democratice, împotriva dictatorilor care vor să încalce democrația.

Ce înseamnă amenințarea asta asupra cetățenilor Mangaliei și asupra angajaților instituțiilor? Resping astfel de practici si am să lupt împotriva lor, deoarece nu trăim în sclavagism sau într-un regim al grofilor! În primul rând, nu mai acuzați după … bănuieli, suspiciuni… Ați încălcat legea! Nu accept dictatorii!”

https://www.facebook.com/ozzy.weekender/posts/1827308820628624?pnref=story

Consilierul local Menabit Ozghiun, Consiliul Local al Municipiului Mangalia (2):

„In atenția (…) care scrie pe contul primarului (…), cu ce drept ameninți cetățenii Mangaliei?! Dacă Ministerul Culturii afirmă că este ilegal ce a făcut primarul, ia de te războiește cu statul român și nu mai amenința angajații instituțiilor de cultură din Mangalia, care au vreo 10 biblioteci citite în plus față de tine. (…) A ajuns un venetic să se creadă mai presus decât Ministerul Culturii din România!”

În continuare, consilierul local Menabit Ozghiun postează pe pagina personală de Facebook, adresele oficiale venite din partea Ministerului Culturii, prin care demonstrează că este ilegală desființarea secției Muzeul de Arheologie din cadrul Complexului Cultural Callatis.

Documentele pot fi vizualizate aici: https://www.facebook.com/search/top/?init=quick&q=mangalia%20by%20Menabit%20Ozzy&tas=0.3356063865090735


Comandor (r) Ovidiu Mihalache:

„La Balcic, primaria a facut “din rahat bici” si chiar pocneste! S-a asociat cu Universitatea din Sofia si exploateaza mica vila a Reginei Maria si chiar o EXPLOATEAZA! Fac bani cu nemiluita! Au doar zidurile, o gradina de un pogon, doua-trei poze si niste dulapuri! Dar stiu sa exploateze mostenirea istorica! Chiar daca ii spun “Palatul Reginei Maria” si nu spun explicit al carei tari a fost Regina Maria, ei stiu sa isi duca mostenirea istorica pentru binele orasului!

La noi? In loc ca toata Primaria sa-l pupe-n (…) pe ala de-a adus Papirusul, sa creeze trasee turistice, sa creeze evenimente in jurul Muzeului, sa se asocieze cu Universitatea din Bucuresti, cu cea din Cluj, cu cea de la Berlin, cu cea de la Moscova (o mare facultate de istorie au si aia!), sa creeze evenimente geopolitice impreuna cu universitatile din Grecia (primii colonizatori ai litoralului romanesc)…, noi, NU!

Noi desfiintam muzee si institutii de cultura, deoarece nu ne place de ochii cercetatorilor stiintifici si nu ne place ca astia sunt mai educati decat noi! Le desfiintam si functiile si posturile, ii dam si afara, ii lasam someri, asa, doar de-ai dracului! Cine naiba i-a pus sa invete? (…). Nu mai bine se faceau si ei politicieni?

Noua ne place baltirea asta in sub-cultura mediocra a unora (…)! Halal sa ne fie ! Ca bine nu o sa ne fie!”


Adrian Tiron:

”Bravo, istorici de două parale, impotenți și trădători, bravo retardați politici centrali sau din Mangalia, indiferent de culoarea ciolanului vostru politic. Felicitări, (…) votanți după dimensiunea pungii primite! Meritați cocina, nu asfalt sau lumină pe străzi, nu un oraș.

Pentru cei ce nu-mi înțeleg răbufnirea, CEA MAI VECHE AȘEZARE din țară, singura prezentă în manualele de istorie a șase țări, a fost ștearsă din condei politic local (…) de pe harta valorilor naționale. Iar eu mă miram ca boul, cum dracu a fost posibilă privatizarea subsolului hotelului (ex) President… (…)

“Muzeul Callatis este unul din cele mai importante muzee din ţară. Cu câteva sute de ani înainte de Burebista, în Dobrogea existau trei mari oraşe: Histria, Tomis şi Callatis. Callatisul era un centru important, mai mare decât Histria şi Tomis.”


Atașăm din nou link-ul articolului care a avut un impact deosebit – peste 19.000 vizualizări și mai mult de 180 de distribuiri, până acum: https://www.mangalianews.ro/2017/04/primarul-din-mangalia-desfiinteaza-un-muzeu-deschis-de-vasile-parvan-muzeul-callatis-devenit-o-structura-cadrul-directiei-de-cultura-si-sport/

DOCUMENTE:

 


Mangalia News, Sâmbătă, 22 aprilie 2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply