Vom avea primul șef de Guvern din Dobrogea? Constănțeanca Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD

0
925

Propunerea de premier a fost înaintată de liderii PSD și ALDE, miercuri, președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni. Numele celui care ar putea fi prim-ministrul României a fost ținut secret până în ultima clipă de liderul social democraților, care a dorit ca șeful statului să fie primul care află numele propus pentru postul de premier. La scurt timp după întâlnirea cu Iohannis, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că Sevil Shhaideh reprezintă o propunere de premier în care el are „încredere totală“, o eventuală desemnare a acesteia dându-i posibilitatea să îşi asume că şi acţiunile viitorului Executiv vor urma în detaliu programul de guvernare al PSD.

A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-minsitru care să îmi dea garaţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă“, a spus Dragnea.

MINGEA E ÎN CURTEA LUI IOHANNIS

După ce PSD și ALDE i-au prezentat lui Iohannis propunerea de premier, automat se naște întrebarea: va accepta sau nu șeful statului ca Sevil Shhaideh să fie șeful Guvernului? Dacă Iohannis va ține cont doar de părerea opoziției, atunci va fi limpede că Shhaideh nu va fi propusă la șefia Palatului Victoria. În acest caz, Dragnea a atras atenția că nu va mai face o altă propunere de premier. „Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. (…) Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Punct. Vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile și au majoritate să facă Guvernul“, a spus Dragnea. Liderul social democrat spune că Iohannis nu are motive pentru a respinge propunerea PSD în condițiile în care şeful statului o cunoaşte pe Sevil Shhaideh, el afirmând că Iohannis a lucrat împreună cu aceasta la proiectele descentralizării şi regionalizării.

LEGĂTURILE CU DRAGNEA

După anunțul făcut de Liviu Dragnea, mulți au sărit și au spus că liderul PSD și-a promovat „favorita“, acuzând că Shhaideh este „fina“ președintelui social democrat. La scurt timp, Dragnea a explicat că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost „martor“, alături de alte persoane. Președintele PSD a punctat că singurul lucru de care ar trebui să țină cont lumea este „capacitatea de muncă, știința administrației, viziunea de dezvoltare și o foarte bună pregătire pe absorbția de fonduri europene a lui Sevil Shhaideh“. „Ea are autoritate prea mare, câteodată prea mare“, a spus liderul PSD, care o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 16 ani.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

CINE ESTE SEVIL SHHAIDEH

În vârstă de 52 de ani, Sevil Shhaideh este fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ea înlocuindu-l în funcție, în 20 mai 2015, tocmai pe Liviu Dragnea, care și-a dat demisia din cauza condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare. Până să ajungă în acest post, Shhaideh a mai ocupat funcția de secretar de stat în MDRAP, pe care a deținut-o din 2012.

Interesant este că, timp de aproape 20 de ani, Sevil Shhaideh a fost director de servicii în Consiliul Județean Constanța (CJC). În perioada 1987 – 1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 și până în 1993 a fost manager de Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 și până în 2007, Shhaideh a fost director de Sisteme Informatice în CJC, iar între anii 2007 și 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJC, având ca principale atribuții coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborarea de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din 2000, este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 1987, Sevil Shhaideh a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

PĂRERI ÎMPĂRȚITE

Citiți continuarea AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply