UN NOU SERIAL Mangalia News: ORAȘE ÎNFRĂȚITE CU MANGALIA – LAVRION, Grecia, partea I (FOTO-VIDEO)

0
1502

LAVRIO / LAVRION, GRECIA.
Protocol de înfrăţire cu Mangalia: 1997.
Date de contact:
Primar: Constantin Levantis, Primăria Lavrio, 1, Kountourioti street, 19500 Lavrion, Grecia.
Web site: www.lavreotiki.gr

lavrion-top

Populaţia: 10.700 locuitori (pe timpul verii, populaţia se triplează, datorită turismului).
Economia locală:
– turism
– port turistic
– pescuit
– mică industrie
– artizanat local
– pieţe de peşte, fructe de mare.

lavrion-yachts

Scurtă prezentare:
Lavrio (sau Lavrion) este port la Marea Egee, mai puţin important decât portul vecin Pireu, situat la 52 km de Atena şi la nord de Capul Sounion. Lavrion este situat într-un golf cu vedere spre insula Makronisos (în timpurile vechi, Elena). Accesul spre port se face printr-o reţea de străzi strâmte, ce acoperă zona rezidenţială a oraşului.

lavrion-ampitheatre

Cunoscut sub diverse toponime – Laurium, Laurion, Thoricum sau Ergastiri, în perioada medievală, până în secolul al XIX-lea – este un oraş situat în partea de sud-est a Atticii, faimos încă din antichitate pentru minele sale de argint, una dintre principalele surse de venit ale statului atenian: după bătălia de la Marathon, prin 483 î.H., Temistocle i-a convins pe atenieni să folosească venitul provenit de la o mină de argint pentru a extinde flota ateniană cu 200 de nave, acest lucru conducând ulterior la fondarea forţei navale ateniene. Era folosită exclusiv munca cu sclavi. Lucrările de foraj se întind pe o arie de 120 km, spre Capul Sounion şi Legrena.

grecotel-cape-sounion

Minele au fost exploatate până la începutul secolul al XX-lea de către companiile franceze şi greceşti, în special pentru magneziu şi cadmiu. Meserii vechi, precum confecţionarea de suliţe şi construirea de galerii pentru exploatarea zăcămintelor, sau tigăi  şi alte instrumente folosite pentru extracţia metalelor, încă mai pot fi întâlnite.

lavrion-top

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Oraşul minier Laurium, în Michigan (S.U.A.), a fost numit după oraşul grecesc.
În epoca modernă, Lavrio a redevenit un centru minier şi metalurgic european, producând  zăcăminte de argint, calamină calcinată concentrată şi feromagneziu. Mai târziu, s-a continuat cu produse din minerale grele sau pe bază de laminate, litiu, minium şi argint.
Tehnologia şi-a demonstrat puterea prin uzinele pe care marile companii le-au stabilit în Lavrio, în mod special instalaţii pentru concentrarea, arderea şi topirea zăcămintelor, precum „Ilarion Roux et Cie” (1865-1873), companii greceşti (1873-1917) şi companii franceze (1875-1981), care erau în contact cu cele mai avansate centre din Europa şi America.
aegeon-beach-hotel
În 1880, pentru prima dată în Grecia, lumina electrică şi telefonul au fost instalate de către Compania Elenă în Lavrio. În 1885, aici au intrat în funcţiune Căile Ferate ale Aticii. Portul Lavrio era unul dintre cele mai importante din ţară, alături de Pireu şi Syros, iar şapte state europene şi-au menţinut consulate în Lavrio: Marea Britanie, Franţa, Spania, Belgia, Italia, Germania şi Norvegia.

asimakis-beach-lavrion

Vizitatorul are privilegiul de a vedea în Lavrio resurse monumentale şi naturale: dealurile sale coboară uşor spre mare, către plajele din Legrena, Sounion, Pasa şi Pounta-Zesa, printre cele mai bine păstrate peisaje ale Aticii. Pe cea mai înaltă culme se înalţă, şi în zilele noastre, Templul lui Poseidon. Atenienii au construit acest templu prin 440 î.H., pe timpul domniei lui Pericle, pe ruinele unui templu mai vechi.

cap_sounion_lavrion

Lavrio dispune de facilităţi splendide pentru a găzdui evenimente de înaltă calitate.
Parcul Naţional Sounion, situat în regiunea Lavreotiki, la vest de oraş, se întinde pe o suprafaţă 36.000 mp şi este alcătuit dintr-un parc minier, arheologic şi ecologic, promovate ca un întreg. La nord se întinde cartierul Thoricos, unde se află dealul Velatouri, cunoscut pentru mulţimea de monumente, printre care Teatrul din Thoricos, cel mai vechi teatru păstrat în Grecia.

sounion4

La nord de cartierul Kyprianos, pe locul vechii Companii Franceze a Minelor din Laurium, se află Parcul Tehnologic şi Cultural Lavrion, administrat astăzi de Universitatea Naţională Tehnică din Atena. A fost deschis şi un Muzeu al Mineritului şi Metalurgiei.

În Mangalia, ca semn al înfrățirii dintre cele două orașe, există o stradă care poartă denumirea de Lavrion și un restaurant specific grecesc, cu terasă, ce are același nume: Lavrion.

Galerie FOTO/VIDEO:

lavrion-grecia1 lavrion-grecia2 lavrion-grecia3b-primaria lavrion-grecia3c-primaria lavrion-grecia3-primariad lavrion-grecia4 lavrion-grecia5 lavrion-grecia6 lavrion-grecia7 lavrion-grecia8 lavrion-grecia10 lavrion-grecia11 lavrion-grecia11b lavrion-grecia11c lavrion-grecia12 lavrion-grecia12c lavrion-grecia12d lavrion-grecia12e lavrion-grecia13 lavrion-grecia14 lavrion-grecia15 lavrion-grecia16 lavrion-grecia17 lavrion-grecia18 lavrion-grecia18b lavrion-grecia19 lavrion-grecia20 lavrion-grecia20b lavrion-grecia20c lavrion-grecia21 lavrion-grecia22 lavrion-grecia23

Sursa text: mangalia.ro, wikipedia. Surse foto/video: athensguide.com/lavrion Matt Barrett’s Greece Travel Guides Group panoramio.com

SHORT TOUR IN LAVRIO, GREECE:

În următorul episod: LAVRION, partea a II-a.

Mangalia News, 07.12.2016.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply