Sfântul Andrei – Apostolul românilor

0
769

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. 

pesterasfantuluiapandrei2

(…) Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine că acest nume –  Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera care i s-a oferit ca adapost. (…)

Pestera Sfântului Andrei

Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei.

pesterasfantuluiapandrei

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei. (…)

Sfantul Andrei – Ocrotitorul României

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

La multi ani, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Mai mult, AICI

intrarea_in_pestera_sf-andrei

Vă invităm să citiți și articolul Sfantul Andrei – Traditii si superstitii


Mangalia News, Miercuri, 30.11.2016.

vola.ro%20


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply