Adrian Tiron: LA MULTI ANI, TATĂ!
La multi ani, domnului cdr. (r) Alexandru Tiron!

0
3055

La mulți ani, tată!

Astăzi, Cdr. (r) Alexandru Tiron a împlinit venerabila vârstă de 77 ani. Cu chiu, cu vai, am reușit să ”smulg” o scurtă autobiografie. Ceva mai mult decât veșnica replică ”Mi-am făcut doar datoria”.

04.11.1967 – Lt. mj. Alexandru Tiron, secund pe V31.

Comandor (r) Tiron Alexandru
Data și locul nașterii: 23.11.1939, comuna Puțeni (sat Mândrești, com. Valea Mărului), jud. Galați.
După absolvirea Liceului de marină (Școala medie militară de marină) din Galați, am urmat Institutul de Marină din orașul Baku (fosta U.R.S.S) în perioada 1957-1961.
Începând cu 18-07-1961 am activat în cadrul Marinei Militare până la ieșirea la pensie îndeplinind diverse funcții la unitățile de mare și de uscat din subordinea marinei.
Am îndeplinit funcția de comandant unitate de luptă, ca locotenent, la dragoarele de bază 14 și 13, apoi ofițer secund la divizionul Dragoare de radă până în 1968 și apoi la Divizionul vânători de submarine – la început ca ofițer secund pe VS31, apoi comandant pe VS32 până în 1974. Am participat în această perioadă la diverse misiuni și aplicații pe mare atât în România cât și în URSS și Bulgaria.
În perioada 1974 – 1976 am urmat cursurile Academiei Militare Generale din București. După absolvire am fost încadrat în Biroul Operații la Divizia 42 Maritima până în anul 1977 când am fost avansat în funcție și numit comandantul Div 160 Artilerie de coastă. Pentru rezultatele deosebite la comanda acestei unități, am fost avansat la gradul de Cpt. Cdor (atunci Cpt. Rg.2) și decorat cu Ordinul 23 August cls. 5, Ordinul Meritul Militar Cls.2 și Medalia Comemorativa a 40 aniversare a revoluției de eliberare națională (1984).

v31

În perioada 1984 – 1985 am urmat cursul post academic de marină din cadrul Academiei Militare Generale. În septembrie 1985 am fost avansat în funcția de șef birou pregătire de luptă la Divizia 42 Maritimă iar la scurt timp, datorită rezultatelor bune obținute, am fost avansat în funcția de șef Birou Operații în Divizia 42 maritimă.
În perioada 1985 – 1992 am îndeplinit și misiuni pe linia Tratatului de la Varșovia atât în România cât și în diverse țări precum: Polonia, RDG, URSS și Bulgaria.
În martie 1989, în calitatea de șef al Biroului Operații m-am adresat în scris prin șeful C.I. organelor competente centrale pe această linie, raportând starea critică în care se află unitățile militare de nave și de uscat din subordine pe linia pregătirii de luptă – efective mult prea mari detașate în economia națională, cantități extrem de reduse de combustibil, etc.
Cu ocazia evenimentelor din Decembrie 1989 mi-am îndeplinit cu rezultate deosebite toate misiunile primite, aducându-mi contribuția la succesul acestora. Pentru aceste realizări am fost recompensat în diverse rânduri.
Începând cu luna martie 1992, am fost avansat în funcția de comandant al Distrugătorului Mărășești aflat la acea data în Șantierul Naval Militar Mangalia. Prin eforturi deosebite am dus la reducerea drastică a termenelor de revizie și modernizare a navei și la intrarea acesteia într-o perioadă intensă de pregătire de luptă. Condițiile de pregătire pentru luptă au fost deosebit de complexe, determinate de tehnica nou instalată la bordul navei și de efectivele noi numite în multe din funcțiile de pe navă.

distrugatorul-fregata-marasesti

Am reușit să formăm un echipaj bine pregătit ceea ce a convins autoritățile superioare să ne încredințeze misiunea de a redeschide acel marș executat de primul Distrugător Mărășești în anul 1938. În luna septembrie am executat primul marș de instrucție în Marea Mediterană cu exerciții de luptă având parteneri nave din flotele militare ale Franței și Spaniei. Atât exercițiile din mare, cât și cele din Toulon și Barcelona au făcut cunoscută Flota Militară Română și nivelul ridicat de pregătire al ofițerilor, maiștrilor militari și soldaților noștri.
Tot în 1994, septembrie, am condus nava în cadrul aplicației Pontica 94, aplicație la care au participat observatori militari din foarte multe țări. Am executat cu succes misiuni reale cu tot armamentul din dotarea navei mai puțin rachetele navale. Atât observatorii cât și presa au făcut aprecieri deosebite asupra nivelului de pregătire al echipajului.

distrugatorul-marasesti-si-comandantul-sau-cdor-alexandru-tiron

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
În perioada 19 – 25.10.1994, am comandat nava în cadrul aplicației multinaționale Maritim Partner condusă de SUA (Cdor. Sloukom), aplicație care s-a desfășurat pentru prima dată în Marea Neagră.
La aplicație au mai participat nave din: SUA-2, Bulgaria-2, Rusia-1, Ukraina-1, Turcia-1, Italia-1, Grecia-1. În condiții foarte grele de navigație pe o mare de gradul 8 și vânt extrem de puternic am reușit să executăm cu succes toate misiunile primite, inclusiv trageri reale cu armamentul de artilerie de la bord. La bilanțul aplicației desfășurat în portul Constanța în prezența comandantului Marinei Militare, V.Am. Angelescu Gheorghe, comandantul aplicației a evidențiat modul în care Dsg. Mărășești și-a îndeplinit misiunile primite.

distrg-marasesti-si-comandantul-sau-cdor-alexandru-tiron2

Deosebit de importantă a fost prezența la bilanțul aplicației a comandantului flotei a 6-a americane din Mediterană, Viceamiral Joseph Prueher, care a ținut să întărească întărească aprecierile pozitive despre Dsg. Mărășești.
Comandantul Sloukom a afirmat – ”Suntem foarte bucuroși că Dsg. Mărășești este cu noi și participă la această aplicație deoarece cu comandantul și echipajul său avem o tradiție: manevrele comune din Marea Neagră și Marea Mediterană alături de fregata Doyle. În urma acestor activități am rămas prieteni. Este o mare mândrie pentru Dvs. că participați la aplicația Partner Maritim 94 cu o navă proiectată și construită de țara Dvs.” –
Începând cu luna noiembrie 1994, am fost avansat în funcția de Șef secție operații și pregătire de luptă în comandamentul Flotei Maritime din Constanța, funcție îndeplinită până în octombrie 1995, când am fost trecut în rezervă.
Cea mai importantă activitate desfășurată în această ultimă perioadă a fost cea legată de organizarea și desfășurarea marșului de instrucție cu Dsg. Mărășești din Marea Mediterană în calitate de șef de stat major al marșului. Am organizat cu succes exerciții cu navele militare ale Spaniei, Italiei, Franței și Greciei precum și escalele din porturile Cartagena, Napoli și Pireu. Întreg marșul de instrucție s-a desfășurat pe perioada 08.07 – 05.08.1995.
Consider că am făcut cinste Marinei Militare, Armatei Române și României, oriunde și în orice situație m-am aflat.
Comandor (r)
Alexandru Tiron.

adrian_tiron

Sursa: Adrian Tiron, 23.11.2016.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply