Sorin Marcel COLESNIUC: Promovarea istoriei locale, obiectivul meu prioritar

0
1498

ACTIVITĂȚI ȘTIINȚIFICE ȘI CULTURALE – 2016;

CERCETĂRI ARHEOLOGICE PREVENTIVE.

Sorin Colesniuc seful Muzeului de arheologie Callatis din Mangalia Sursa foto Arhiva personală

Pe parcursul anului 2016, Sorin Marcel COLESNIUC a participat la numeroase cercetări arheologice preventive în zona Mangaliei și în județul Constanța, unde a descoperit noi materiale arheologice antice, care au îmbogățit patrimoniul cultural al Muzeului Callatis. Noile descoperiri le-a prezentat la conferințe, simpozioane și sesiuni științifice naționale și internaționale și le-a promovat în presa scrisă și audio-vizuală locală, județeană, națională și internațională. Ulterior, a redactat studii și articole pe care le-a publicat în volume științifice și reviste de specialitate.

Astfel, a constituit, dezvoltat, protejat, evaluat, administrat, corelat, interpretat și valorificat patrimoniul muzeal în scopul cunoașterii, educării și recreării publicului. A colaborat cu restauratori, conservatori, istorici și arheologi din muzee, institute de cercetare și universități din țară și din străinătate, pentru organizarea unor activități cultural-științifice comune.

A colaborat și cu mass-media, participând la realizarea de reportaje pentru promovarea imaginii Muzeului Callatis, prin atragerea diverselor grupuri de cetățeni la actul de vizitare a expoziției permanente și a celor temporare, precum și a siturilor arheologice din zona Mangaliei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A promovat descoperirile arheologice recente, istoria locală, Muzeul Callatis și patrimoniul arheologic callatian și a realizat numeroase ghidaje de specialitate, în special pentru delegații oficiale, specialiști, istorici și personalități care au vizitat muzeul și siturile arheologice din Mangalia. De asemenea, a protejat patrimoniul cultural și a atras atenția autorităților locale asupra amenințărilor la adresa patrimoniului arheologic.

CERCETĂRI ARHEOLOGICE SISTEMATICE

În a doua jumătate a lunii august 2016, Sorin Marcel COLESNIUC a participat la o nouă campanie de cercetări arheologice sistematice pe șantierele arheologice din Cheile Turzii, județul Cluj, cercetări care au scos la suprafață artefacte aparținând mai multor culturi, din preistorie și până în perioada medievală, dar mai ales din perioadele: neolitic și eneolitic.

Face parte din colectivul de cercetare al acestui șantier arheologic și a participat la absolut toate campaniile arheologice desfășurate în perioada 1994 – 2016, iar rezultatele cercetărilor se pot vedea publicate în Cronicile cercetărilor arheologice din România din ultimele două decenii.

De asemenea, descoperirile sale au fost făcute publice în cadrul a numeroase sesiuni științifice și conferințe organizate în întreaga țară. Mai mult, teza sa de doctorat, pe care a publicat-o în urmă cu doi ani, cuprinde toate descoperirile arheologice din Cheile Turzii aparținând culturii Zau (Complexul cultural Cluj – Cheile Turzii – Lumea Nouă – Zau – Iclod – Suplac).

VOLUME ȘTIINȚIFICE

În vara acestui an, a lansat două volume științifice la Târgul Estival de Carte de la Mangalia „Carte la nisip”:

  • Sorin Marcel Colesniuc (coordonator și coautor), În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, Editura Etnologică, București, 2016, 1.200 p.

  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), O istorie a orașului Cernavodă, Editura Starr Tipp, Slobozia, 2015, 328 p.

STUDII ȘI ARTICOLE PUBLICATE ÎN LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE

  • Sorin Marcel Colesniuc, Papirusul antic, din nord-estul Balcanilor, salvat de oameni de știință slavi, în Nicoleta Ciachir, Sorin Marcel Colesniuc, În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, Editura Etnologică, București, 2016.

  • Sorin Marcel Colesniuc, Operațiunile militare și abuzurile armatelor străine în Dobrogea, în timpul Primului Război Mondial, în 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916), Universitatea „Dimitrie Cantemir”, București, 2016.
  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), Săpături arheologice sistematice în punctele: Peștera Ungurească, Peștera Balica, Peștera Binder din Cheile Turzii, județul Cluj, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2015, București, 2016, p. 26.
  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), Săpături arheologice preventive în punctul str. Mihai Viteazul, nr. 10, lot 2, loc. Mangalia, jud. Constanța, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2015, București, 2016, p. 171.
  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), Mărturii ale producerii și comerțului cu vin în antichitate, în Scythia Minor – Сведения за производството и търговията на вино в древността в Малка Скития , în Wine – History and inspiration, Ruse (Bulgaria), 2016.
  • Sorin Marcel Colesniuc, File din istoria Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, în Nicoleta Ciachir, Sorin Marcel Colesniuc, În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, Editura Etnologică, București, 2016.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Câteva cuvinte despre prof. univ. dr. Nicolae Ciachir, în Nicoleta Ciachir, Sorin Marcel Colesniuc, În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, Editura Etnologică, București, 2016.

Studii și articole de istorie publicate în Revista de cultură DATINA, editată de Centrul Județean Constanța „Theodor T. Burada” al Consiliului Județean Constanța

  • Sorin Marcel Colesniuc, Surprizele istoriei – Tanagra din atelierele Callatisului, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 30, septembrie-octombrie, 2016, p. 22.

statuete-tip-tanagra3

  • Sorin Marcel Colesniuc, O seară culturală dedicată Muzei Clio, la Târgul Estival de Carte de la Mangalia, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 29, august, 2016, p. 34.
  • Sorin Marcel Colesniuc, O construcție unică în spațiul dobrogean: Bazilica de tip sirian de la Mangalia, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 28, iulie, 2016, p. 21.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Surprizele istoriei – Istoria Dobrogei și patrimoniul arheologic callatian promovate la conferințe și sesiuni științifice naționale și internaționale, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 27, iunie, 2016, p. 26.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Valurile de apărare dintre Constanța și Cernavoda, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 26, mai, 2016, p. 13.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Surprizele istoriei – Mormântul creștin pictat cu psalmi din necropola romano-bizantină a Callatisului, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 25, aprilie, 2016, p. 11.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Să ne cunoaștem istoria – Un important sit arheologic din Mangalia, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 24, martie, 2016, p. 13.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Portul antic și zidul de nord al cetății Callatis acoperite, în prezent, de apa Mării Negre, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 23, februarie, 2016, p. 29.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Un remarcabil obiectiv istoric din Mangalia: Zidurile de apărare a cetății „Callatis”, în Datina, Serie nouă, anul 3, nr. 22, ianuarie, 2016, p. 21.

cetatea-callatis-zid-de-aparare

Comunicări științifice și discursuri susţinute la sesiuni stiinţifice, simpozioane și activități cultural-științifice

  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), Cercetări arheologice preventive la Callatis, comunicare susținută la Sesiunea Științifică Internațională Pontica, ediția XLIX, în ziua de 7 octombrie 2016, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
  • Sorin Marcel Colesniuc, În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, comunicare susținută în ziua de 21 octombrie 2016, la sediul Uniunii Democrate Bulgare din România, cu sediul în București, cu prilejul prezentării volumului științific lansat în ziua de 28 iulie 2016, la Mangalia.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Exponate din patrimoniul Muzeul Callatis aparținând etniilor dobrogene, comunicare susținută în ziua de 16 septembrie 2016, la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, la inaugurarea expoziției temporare „Valorificarea patrimoniului cultural național într-un spațiu multietnic”, organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului
  • Discurs susținut la Targul Estival de Carte de la Mangalia „Carte la nisip”, în data de 28 iulie 2016, cu prilejul lansării celor două volume științifice: În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir, lucrare coordonată împreună cu prof. dr. Nicoleta Ciachir și O istorie a orașului Cernavoda, lucrare scrisă împreună cu ziaristul Adrian Cârlescu.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Mangalia – un loc preferat de Nicolae Iorga, comunicare susținută la Reuniunea colocvial-științifică organizată de Societatea de Științe Istorice din România la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, județul Constanța, în ziua de 17 iunie 2016.
  • Sorin Marcel Colesniuc, prezentarea muzeului Callatis și a patrimoniului callatian la Conferința „Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră”, organizată de Autoritatea Națională pentru Turism, în ziua de 15 iunie 2016, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Conferința Internațională „Caring and Sharing. The Heritage Environment as an Agent for Change”, organizată la Istanbul în perioada 31 mai – 2 iunie 2016, unde am promovat Muzeul Callatis și patrimoniul arheologic callatian.
  • Sorin Marcel Colesniuc (coautor), Cercetări arheologice preventive la Callatis, și Materiale preistorice din Peştera Binder – Cheile Turzii, provenite din răscoliri din săpătura lui Nicolae Vlassa, comunicări susținute la Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, organizată de Ministerul Culturii, în perioada 25-28 mai, la Târgu Jiu.
  • Sorin Marcel Colesniuc, Operațiunile militare și abuzurile armatelor străine în Dobrogea, în timpul Primului Război Mondial, comunicare susținută în ziua de 19 mai 2016, la Sesiunea ştiinţifică având ca temă: „100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916)”. Sesiunea a fost organizată de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București, în colaborare cu Institutul de Istorie și Studii Cantemiriene, cu prilejul împlinirii unui secol de când România a intrat în prima conflagrație mondială (1914 – 1918).

4-studii-de-preistorie-2

  • Sorin Marcel Colesniuc, File din istoria Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, comunicare susținută în ziua de 14 mai 2016, la Conferința Internațională „The Romanians and Balkan People. Historical and Geographical Confluences”, organizată de Universitatea Hyperion din București și Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, în parteneriat cu: Universitatea „Neofit Rilski” din Blagoevgrad (Bulgaria), Biblioteca Regională „Lyuben Karavelov” din Ruse (Bulgaria), Ștefania Comserv SRL, Asociația Română de Limnologie și Asociația Geografilor din România.
  • Sorin Marcel Colesniuc, (coautor), Сведения за производството и търговията на вино в древността в Малка Скития – Mărturii ale producerii și comerțului cu vin în antichitate, în Scythia Minor, comunicare susținută în ziua de 26 aprilie 2016, la Conferința științifică națională, cu participare internațională „Wine – History and Inspiration”, organizată de Biblioteca Regională „Lyuben Karavelov” din Ruse (Bulgaria).
  • Sorin Marcel Colesniuc, Românii / vlahii din Timoc, la începutul secolului XXI, comunicare susținută în ziua de 14 martie 2016, la sediul Uniunii Democrate Bulgare din România din București, cu prilejul Conferinței Internaționale „Confluențe româno-slave de-a lungul timpului”, organizată de Asociația de Balcanistică și Slavistică din România.

 **********************************************************

În concluzie, iată ce îl recomandă pe cercetătorul științific, dr. în Istorie Sorin Marcel COLESNIUC pentru Titlul de OMUL ANULUI:

Pe parcursul anului 2016, a efectuat mai multe cercetări arheologice preventive în zona Mangaliei și în județul Constanța, dar și cercetări sistematice pe șantierele arheologice din Cheile Turzii, județul Cluj.

A studiat materialele arheologice descoperite și a întocmit comunicări științifice pe care le-a susținut la sesiuni științifice naționale și internaționale, conferințe, simpozioane etc, organizate de instituții muzeale sau centre universitare din: București, Ruse (Bulgaria), Istanbul (Turcia), Târgu Jiu, Constanța, Mangalia, 23 August, Colilia etc, conform listelor prezentate mai sus.

A redactat studii pe care le-a publicat în volume științifice și reviste de specialitate și a scris, în fiecare lună din acest an, studii și articole pe care le-a publicat în revista de cultură „Datina”, a Consiliului Județean Constanța, în care a promovat descoperirile arheologice recente, istoria locală, Muzeul Callatis și patrimoniul arheologic callatian.

A lansat două volume științifice la Târgul Estival de Carte de la Mangalia „Carte la nisip”, după care le-a prezentat și la București, și a primit mai multe Diplome de excelență și Diplome de merit pentru activitatea științifică și culturală derulată în cadrul unor parteneriate cu instituțiile de învățământ sau cu instituții de cultură din județul Constanța și din țară.

Până în prezent a publicat opt cărți (ca autor, coautor și/sau coordonator științific), peste 70 de studii și articole științifice și peste 300 de articole de istorie în reviste de cultură și ziare.

5-kallatida

După cum puteți observa, Sorin Marcel COLESNIUC și-a prezentat aici doar activitățile științifice și culturale din anul 2016, fiind vorba despre concursul „OMUL ANULUI 2016”.

CV-ul său complet, cu toate realizările sale în plan științific și cultural, cuprinde 44 de pagini și poate fi accesat la următoarea adresă de Internet:

https://sorinmarcelcolesniuc.files.wordpress.com/2010/08/cv-sorin-marcel-colesniuc-nov-2016.pdf

Câteva dintre activitățile științifice și culturale din anul 2016 ale cercetătorului științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, prezentate și de mass-media:

http://www.digi24.ro/emisiuni/jurnale/jurnal-ora-15-00-2-octombrie-579181

http://www.telegrafonline.ro/istoricul-nicolae-ciachir-evocat-de-uniunea-democrata-bulgara-din-romania

http://bucpress.eu/cultura/trei-cercetatori-cernauteni-au-semnat-3072

http://www.ziarulnatiunea.ro/2016/09/01/mormantul-cu-psalmi-de-la-callatis-mangalia/

http://cartelanisip.ro/catalogul-scriitorilor-2016/

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/10/datina-30.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/09/datina-29-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/07/datina-28-site-2-cor.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/06/datina-27-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/05/datina-26-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/04/datina-25-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/03/datina-24-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/02/datina-23-site.pdf

http://cctb.ro/wp/wp-content/uploads/2016/01/site-datina-22.pdf

http://www.gazetadambovitei.ro/…/amintirea-unui-istoric-ro…/

http://www.mangalianews.ro/…/la-targul-estival-de-carte-de…/

http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-targul-esti…

http://editiadesud.ro/?p=23028

http://www.agerpres.ro/…/comunicat-de-presa-muzeul-callatis…

http://www.telegrafonline.ro/carti-de-istorie-si-memorii-cu…

http://www.amosnews.ro/targul-estival-de-carte-de-la-mangal…

http://www.rador.ro/…/calendarul-evenimentelor-28-iulie-se…/

http://www.constanta.press/…/…/lansari-de-carte-in-mangalia/

http://www.infopress.tv/dubla-lansare-de-carte-la-mangalia…/

http://www.agerpres.ro/…/comunicat-de-presa-muzeul-callatis…

http://www.mangalianews.ro/…/dubla-lansare-la-targul-estiv…/

http://observator.ro/articole-cultura-seara-culturala-la-ma…

http://ct100.ro/lansari-de-carte-in-mangalia/

http://stirilocale24.ro/…/seara-culturala-la-mangalia-cu-l…/

http://www.ziarulnatiunea.ro/2016/08/18/papirusul-de-la-mangalia-povestea-celui-mai-vechi-document-scris-din-europa/

http://www.telegrafonline.ro/nicolae-iorga-apostolul-neamului-evocat-la-manastirea-colilia

http://www.telegrafonline.ro/2000-de-ani-de-istorie-strabat…

http://observator.ro/articole-cultura-avem-o-ruta-in-dobrog…

http://www.replicaonline.ro/alector-proiect-menit-sa-spore…/

http://www.telegrafonline.ro/istoria-dobrogei-promovata-in-…

http://www.agerpres.ro/…/comunicat-de-presa-muzeul-callatis…

http://www.mangalianews.ro/…/istoria-dobrogei-si-patrimoni…/

http://editiadesud.ro/?p=22335

http://www.muzeugorj.ro/programul-sesiunii-nationale-de-rapoarte-arheologice-editia-aniversara-50-de-ani/

http://rbp-conference.hyperion.ro/program/

http://adevarul.ro/locale/constanta/cum-romania-dea-lovitura-turismul-cultural-mondial-afacerea-cetatilor-antice-reconstruite-nimic-1_572c6ba15ab6550cb89e7df6/index.html

http://www.mangalianews.ro/…/27-martie-2016-98-de-ani-de-l…/

http://www.ct100.ro/confluente-romano-slave-de-a-lungul-ti…/

http://www.agerpres.ro/…/comunicat-de-presa-simpozionul-con…

http://www.mangalianews.ro/…/simpozion-international-confl…/

http://editiadesud.ro/?p=21253

http://www.infopress.tv/simpozion-international-confluente…/

http://www.mangalia.tv/simpozionul-international-confluent…/

http://www.info-sud-est.ro/confluente-romano-slave-de-a-lu…/

http://www.constanta.press/…/confluente-romano-slave-de-a-…/

http://www.ziarelive.ro/…/confluente-romano-slave-de-a-lung…

http://www.ziar.com/news=8771844

http://www.mangalianews.ro/2016/02/zidurile-cetatii-callatis-in-revista-datina/

http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-ce-mai-cuno…

http://editiadesud.ro/?p=20832

http://www.mangalianews.ro/…/comemorarea-marilor-clasici-a…/

http://www.mangalianews.ro/…/institutiile-de-invatamant-di…/

http://www.agerpres.ro/…/comunicat-de-presa-muzeul-callatis…

http://www.mangalia.tv/institutiile-de-invatamant-din-mang…/

http://www.e-reporter.ro/institutiile-de-invatamant-din-ma…/


Mangalia News, Luni, 21 noiembrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply