PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (I)

0
2775

strategiadedezvoltarelocala-sdlEDITORIAL Mangalia News: Se pare că în aceste zile se lucrează la actualizarea Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Mangalia. Până când Primăria și Consiliul Local vor organiza o dezbatere publică pe această temă, noi vă prezentăm câteva PROPUNERI lucrative, dintre care unele ar putea fi incluse în Strategie ca obiective pentru următorii patru ani, iar altele cu extensie pe mai mulți ani, după 2020. Iată care sunt propunerile noastre:

1.  VARIANTA DE OCOLIRE A MANGALIEI (Șoseaua de centură).
– Realizabilă cu fonduri guvernamentale și europene.
– S-ar creea noi locuri de muncă și s-ar decongestiona circulația actuală din oraș.

(Vezi articolul ISTORIA UNEI VARIANTE. Varianta de ocolire (șoseaua de centură) a Mangaliei).


2. COMPLEX DE SERE ȘI SOLARII, încălzite cu gaze naturale.
Ar putea fi construite cu fonduri europene și administrate de Consiliul Local și Primăria Mangalia, sau într-un parteneriat public-privat.
Avantaje:
– Locuri de muncă;
– Legume si fructe proaspete si ieftine, pentru Mangalia cu statiunile si localitățile învecinate!


3. BAZIN OLIMPIC DE ÎNOT, atât de necesar pentru copiii și tinerii orașului.
– Realizabil tot cu fonduri europene.


4. TELEGONDOLĂ între stațiunile din sudul litoraluluidupă modelul celei din Mamaia.
Avantaje:
– Ar fi un “MAGNET” pentru turismul din sudul litoralului;
– Noi locuri de muncă.
– Realizabilă în mai multe etape, între stațiuni, cu fonduri europene sau în parteneriat public-privat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

5. CAMPUS LICEAL INTEGRAT, cu profil turistic și alimentație publică, în Saturn, zona Tosca, pentru Colegiul Economic Mangalia și mutarea Școlii Gimnaziale Gala Galaction în actualul sediu al Colegiului Economic.
– Realizabil cu fonduri europene.


6. Un CENTRU DE EXCELENȚĂ pentru elevii cu performanțe școlare deosebite. 
– Realizabil cu fonduri europene.


7. Un SPITAL PENTRU BOLNAVII CRONICI din toată zona Mangalia.
– Realizabil cu fonduri europene și guvernamentale.


8. Înființarea ZONEI ECONOMICE LIBERE MANGALIA.
AVANTAJE:
– Atragerea capitalului și investițiilor străine și autohtone;
– Valorificarea mai bună a potenţialului uman şi absorbţia şomajului prin crearea de noi locuri de muncă;
– Introducerea de noi tehnologii, perfecţionate şi competitive;
– Atragerea producătorilor unor mărfuri deficitare pe piaţa națională sau chiar pe cea mondială;
– Valorificarea mai bună a potenţialului geografic şi economic al zonei;
– Realizarea unui impact favorabil asupra economiei naţionale şi regionale.
(Vezi: Zonele economice libere).


9. Prin înființarea Clusterului*, Mangalia poate deveni ZONĂ METROPOLITANĂ, sau un POL DE CREȘTERE important, atât pentru turismul din sudului litoralului, cât și pentru celelalte activități economice specifice zonei. Ca POL DE CREȘTERE, Mangalia poate avea un Centru de proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală, pentru zona Mangalia și pentru sud-estul județului Constanța, așa cum au vecinii bulgari un asemenea Centru pentru întreaga zonă Dobrici, cu numeroși specialiști tineri.

* „Clusterele sunt concentrari geografice de institutii si companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii înrudite si alte entitati importante din punct de vedere al concurentei. Acestea includ, spre exemplu, furnizori de input-uri specializate, cum ar fi componente, masini si servicii, sau furnizori de infrastructura specializata. De multe ori, clusterele se extind în aval catre diverse canale de distributie si clienti si lateral catre producatori de produse complementare si catre industrii înrudite prin calificari, tehnologii sau input-uri comune. În sfârsit, unele clustere includ institutii guvernamentale si de alte tipuri – precum universitati, agentii de standardizare, think tank-uri, furnizori de instruire profesionala si patronate – ce asigura instruire specializata, educatie, informatie, cercetare si suport tehnic”. (Porter).


10. În cadrul Clusterului, PARCUL INDUSTRIAL MANGALIA ar putea avea un rol mult mai important în economia locală decât îl are în prezent, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Mangalia este acționar cu 60 %, în parteneriat cu Romexpo – 10%, Camera de Comert (CCIR) – 20% și Centrul de Afaceri Marea Neagra – 10%.


(Va urma). UPDATE: Partea a doua, AICI.


Pe adresa de e-mail a redactiei: [email protected] așteptăm și propunerile dumneavoastră, ale cititorilor, pe care le vom prezenta autorităților publice prin intermediul ziarului online Mangalia News și direct, prin adrese oficiale, pentru completarea Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Mangalia.


N.B. Acest articol este proprietatea Mangalia News și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.


Mangalia News, 11.11.2016



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply