PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (II)

0
1676
Mangalia - faleza.

mangalia-panorama-laurentiu-mitu

EDITORIAL Mangalia News: In articolul anterior pe această temă actuală, am enumerat 10 Propuneri care ar putea completa Strategia Locală de Dezvoltare a Mangaliei pentru urmatorii ani.

Astazi vă prezentăm alte 15 PROPUNERI pentru Strategie, dintre care unele se pot constitui ca obiective pentru următorii patru ani, iar altele cu extensie pe mai mulți ani, după 2020, toate putând fi realizate cu fonduri europene și guvernamentale.

     PROIECTE CULTURALE în sprijinul turismului local:

11. Proiectul “CALLATIS  – Istorie la malul Mării Negre Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia” ar putea fi extins și pentru ZONA TUMULARĂ din jurul Mangaliei.

callatis-istorie-la-malul-marii-negre

Tumulii (movilele de pământ) pot ascunde importante vestigii arheologice iar introducerea lor în circuitul turistic ar presupune:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Cercetări de specialitate,

– Săpături arheologice,

– Amenajări de drumuri și căi de acces,

– Servicii conexe pentru turiști: Alimentație publică, agrement, cazare.


12. Mangalia ar putea avea un PARC ARHEOLOGIC SUBACVATIC, cu un tunel de acces și cupole semicirculare transparente, pentru a se pune în valoare vestigiile vechii cetăți Callatis aflate sub apa mării, în perimetrul Hotel Paradiso – Portul Turistic Mangalia. Ar exista și varianta folosirii în acest perimetru a unor minisubmarine transparente, dedicate turismului subacvatic, pentru 2 – 5 persoane.

tunel-sub-apa

PARCUL ARHEOLOGIC SUBACVATIC (The Underwater Archaeological Park of Mangalia) ar fi un proiect cu totul original pentru litoralul românesc, un punct de mare atracție turistică, realizabil cu fonduri europene.

submarin6

Uitați-vă ce fac vecinii bulgari pe această temă: THE BLACK SEA MARITIME ARCHAEOLOGY PROJECT


13. Strâns legat de acest Parc arheologic original, ar putea funcționa și un CENTRU DE CERCETĂRI ARHEOLOGICE SUBACVATICE, în colaborare cu Muzeul Callatis și cu specialiști din domeniu.

cercetari_arheologice_subacvatice_callatis4

cercetari_arheologice_subacvatice_callatis3


14. Este necesară și posibilă extinderea actualului Muzeu de Arheologie cu o Secție de Istorie Modernă și Contemporană a Mangaliei și cu spații speciale pentru Ateliere de pictură, sculptură, de ceramică, metal și sticlărie, în care artiștii plastici să realizeze obiecte de artă și artizanat cu specific local, de care Mangalia duce lipsă în prezent.

muzeul-callatis-2

muzeul-callatis-1-


15. Mangalia ar putea avea un TEATRU MUNICIPAL, în incinta Casei de cultură, după modernizarea acestei instituții, ceea ce ar presupune și supraînălțarea scenei, pentru decoruri. (Înainte de 1989 a fost înființat și a funcționat aici un TEATRU POPULAR cu stagiune permanentă, care a obținut rezultate deosebite pe plan național). Detalii, aici.

casa de cultura2

O problemă importantă reieșită din sesizările cititorilor noștri, este cea a modalității în care participă artiștii amatori la repetiții sau la alte activități în Casa de cultură. Consiliul Local și Primăria Mangalia ar trebui să rezolve problema închirierii spațiilor cu destinație cultural-artistică ce aparțin Municipiului, în așa fel încât tinerii sau mai vârstnicii pasionați de cultură să nu plătească nici o taxă de închiriere a spațiilor respective, pentru că aceste spații aparțin orașului și toți locuitorii plătesc taxe și impozite locale destinate inclusiv actului de cultură! Instituțiile de cultură pot organiza spectacole proprii sau în colaborare, cu intrare pe bază de bilete, acoperind astfel cheltuielile aferente folosirii spațiilor respective.


16. Fosta Casă a Tineretului din Mangalia ar putea fi transformată într-un PALAT AL COPIILOR, cu dotările corespunzătoare pentru cercuri de navomodelism și alte cercuri tehnice, artistice, muzicale, științifice, sportive, cu programe adecvate vârstei copiilor și adolescenților. IMPORTANT! Accesul copiilor și adolescenților la toate cercurile să fie GRATUIT, fără taxe!

SAMSUNG

Vezi exemple de Palate ale copiilor: http://palatulcopiilorsibiu.ro/cercuri/

http://palatulcopiilorsibiu.ro/cercuri/tehnico-aplicative-stiintifice/navomodele-automodele/ http://www.clubulcopiilorcarei.ro/cercuri.htm


17. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ are nevoie de un spatiu adecvat standardelor europene actuale.

biblioteca-muncipiala-mangalia2

Știm bine în ce situație este acum fondul de carte al Bibliotecii, o parte din cărți fiind înghesuite în jumătate din fostul magazin de electrocasnice, vizavi de Primărie, iar celelalte cărți sunt depozitate într-un spațiu tehnic (!) din Casa de cultură.


18. După modelul recentului proiect Time Maps, dar și din experiența anilor trecuți, pot fi organizate la Mangalia TABERE DE CREAȚIE PLASTICĂ, în colaborare cu instituțiile cu profil artistic din Constanța sau din alte localități din țară sau din afara României.

time-maps-mangalia-cuptor-sticla17

(Aici nu e nevoie de fonduri europene sau guvernamentale. APL asigură cazarea și masa pentru studenți și profesorii însoțitori, iar aceștia oferă în schimb orașului câte o lucrare de pictură, grafică, ceramică sau sculptură, iar valoarea lor va crește în timp…).


19. Firesc ar fi ca produsele Taberelor de creație plastică, dar și ale artiștilor plastici locali să fie expuse într-o GALERIE DE ARTĂ a municipiului Mangalia, punându-se astfel bazele unui Muzeu de artă al orașului. Și acest obiectiv ar putea fi inclus în SDL, la capitolul Cultură-Artă.

galerie_de_arta_botosani


20. În sezoanele estivale, este foarte utilă organizarea la Mangalia și în stațiuni a unui TÂRG AL ARTIZANILOR (Handmade) în locații stabilite pentru mai mulți ani, cu toate dotările necesare asigurate de APL, cu o taxă modică de participare.

TargHandmadeMangalia

(Pe această temă, Mirela Dogaru are câteva opinii, aici și aici).


21. GRĂDINILE DE VARĂ și cinematografele din Mangalia și stațiuni.

După preluarea și amenajarea lor, se pot organiza aici Stagiuni estivale de spectacole, după modelul Teatrului de Vară din Jupiter, acțiune ce poate fi coordonată de conducerea Complexului (Centrului?) Cultural Callatis.

teatruldevarajupiter2015 - Copy


    ALTE PROIECTE SOCIALE:

     22. Un CĂMIN PENTRU OAMENII FĂRĂ ADĂPOST.

adapost

          Exemple, AICI și AICI.


     23. Un CENTRU PENTRU COPIII CU AUTISM din zona Mangalia.

autism-constanta

Exemplu, AICI.

     Articole pe această temă:

     Primarul Mangaliei, preocupat de problemele copiilor cu nevoi speciale (nov. 2012);

     Proiect: Şcoală pentru copiii cu nevoi speciale din Mangalia (febr.2014);

     Părinţii copiilor cu autism, disperaţi: „Avem nevoie de ajutor, nu de milă!“ (apr.2014).


     24. Ar mai fi necesar și un ADĂPOST PENTRU CÂINII COMUNITARI și alte animale fără stăpân, realizabil în parteneriat cu asociații care protejează animalele, după modelul adăpostului de la Cernavodă, realizat de Asociatia Save the Dogs.

vizita-save-the-dogs-cernavoda


     PROIECTE TRANSFRONTALIERE

25. Proiecte comune în domeniile: Investiții, IMM, cultură, sport, artă, realizabile cu vecinii bulgari de la Dobrici, Varna, dar și cu parteneri din alte țări, din orașele cu care Mangalia este înfrățită.

romania-bulgaria-proiecte


LISTA ORAȘELOR ÎNFRĂȚITE CU MANGALIA o puteti consulta AICI.


Pe adresa de e-mail a redactiei – [email protected] așteptăm observațiile și propunerile dumneavoastră, ale cititorilor, pe care le vom prezenta autorităților publice prin intermediul ziarului online Mangalia News și direct, prin adrese oficiale, pentru completarea Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Mangalia.

N.B. Acest articol este proprietatea Mangalia News și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.


 Mangalia News, Vineri, 14 octombrie 2016. (Foto antet: Laurentiu M).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply