Remember. ION BITZAN, un mare artist născut la Limanu, ar fi împlinit 92 de ani. Cu ce s‑a făcut remarcat

0
790
ion_bitzan
Ion BITZAN, pictor.
Născut la 23 august 1924 în comuna Limanu, decedat la 15 septembrie 1997 la București. Urmează cursurile Academiei de Arte Frumoase din București, în perioada 1945–1951. Ion Bitzan este cunoscut ca pictor, grafician, gravor, designer, decorator.
A strălucit în toate domeniile artelor plastice. A desfășurat o impresionantă activitate didactică, ajungând profesor și decan al Facultății de Arte Decorative. A fost Visiting Professor al Academiilor de Artă din New York, Washington, San Francisco, Philadelphia.
Criticul de artă Florica Cruceru afirmă:

Ar fi meritat ca astăzi să existe un Muzeu Ion Bitzan la Limanu, ca semn al unui firesc omagiu adus artistului de către ai săi…”.

ion-bitzan-map

Potrivit Wikipedia, în 1964 a predat la Școala de Artă din Bucuresți.
În 1980, el a expus la Salonul de la Paris, în 1981 în Artă Contemporană din Europa de Est, Osaka, Japonia, la Trienala internațională de desen, de la Varșovia, în Cartea Caper, Frank Marino Gallery, New York. Galeria PS1, New York, a prezentat o expoziție personală. În 1983, la Galeria Caminul din Bucuresti, expoziție personală. În 1985, a expus Ion Bitzan Works 1975 — 1985, la Galeria din Belfast, în Irlanda de Nord.
El a reprezentat România la Bienala de la Veneția în anii 1964 și 1997 și la Sao Paolo Bienale, în 1967, 1969 și 1981.
Lucrările lui sunt incluse în numeroase colecții publice, după cum urmează: Muzeul de Arta Moderna New York, Muzeul Ariana, Geneva, Kunsthalle, Hamburg; Galeria Națională de Artă Modernă, Edinburgh, Muzeul Național Poznan, Polonia, Muzeul Stedelijk, Amsterdam, Muzeul de Arta Lidice, Cehoslovacia, în România, la Muzeul de Arta Bucuresti si la Iasi, Galati, Craiova și Constanța.
Opera sa este inclusă și în colecții particulare din România, Germania, Țările de Jos, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Irlanda de Nord, Anglia și Scoția.
Între 1971 – 1997 a predat la Catedra de Design a Institutului de Arte Frumoase, București, România.
Sursa foto: bitzan.net/biography
Surse: ziuaconstanta.ro, mangalianews.ro


Susține cotidianul online Mangalia News.
Poți dona aici:
Mulțumim pentru sprijin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele