Dora Alina Romanescu: Iată cum își tratează Mangalia profesioniștii…

1
1346

dora-alina-romanescu-eli-georgescu

Dora Alina Romanescu (Saveta Georgescu).

Școala, ca instituție, are un rol esențial în pregătirea tinerilor pentru viață.  Cadrul didactic este principalul moderator al  personalității elevilor, pornind de la formarea unei conduite externe, până la formarea idealurilor de viață.
 Dascălii din școlile românești,  cu foarte puține excepții, au fost și sunt oameni bine pregătiți, care își fac cu devotament profesia, fie într-o școală modernă, fie într-o încăpere rece, insalubră, sărăcăcioasă. Acești oameni minunați modelează sufletele copiilor, transmit cunoștințe, formează caractere, educă copiii de la grădiniță și până ce devin profesioniști în domeniile pe care și le aleg pe parcursul anilor de studii.
 Poate, privit din afară învățământul pare „floare la ureche” iar profesorii  sunt persoanele care au catalogul sub braț, intră în clasă, predau, apoi ascultă elevii și pun notă…
De ce se uită atât de repede perioada minunată din primele clase, din viața liceană sau din perioada de studenție? Cu toții ar trebui să știm că profesorul vine la clasă,  preda,  pune întrebări, stimulează participarea elevilor la activitatea ce se desfășoară, sprijină și folosește ideile elevilor, ia decizii împreună cu aceștia…, depune suflet, se consumă fizic și psihic…  Depune o muncă titanică.
Cu toate acestea, dascălii care și-au închinat viața pe altarul învățământului românesc au fost mereu umiliți atât din punct de vedere pecuniar, cât și din punct de vedere moral și etic.
 În anii democrației, fiecare  ministru care a condus destinele Ministerului Educației Naționale și Cercetării Ștințifice a avut grijă să  adauge neapărat o  măsură umilitoare  pentru sistemul de învățământ și pentru cadrele didactice.
 Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director a fost una dintre umilințele îndreptate împotriva cadrelor didacțice. Modul de examinare a directorilor a fost nu numai aberant, dar și umilitor.
  Am rămas profund dezamăgită de „zelul” reprezentanților primăriei Mangalia, care au făcut parte din comisia de evaluare a CV-ului prof. educatoare Ivașcu Gela și, care au decis să nu-i recunoască meritele prezentate în fața comisiei și sa nu-i acorde punctajul necesar promovării examenului.
gela-ivascu

Gela Ivașcu.

Cred că aceste persoane sunt bine pregătite în domeniul pe care-l reprezintă, dar în nici un caz nu au în C.V-ul lor un modul pedagogic care să le dea dreptul să evalueze activitatea unui cadru didactic bine pregătit.
 Un pământean nu poate fi perfect, dar o persoană care se dedică cu trup și suflet activității pe care o face nu se poate să nu fie apreciată chiar și de cei care nu o plac.
 Gela Ivașcu reprezintă cu cinste învățământul preșcolar din Municipiul Mangalia,  a fost și este o promotoare a managementului de calitate.
În Grădinița cu program prelungit nr.3, a sudat un colectiv de cadre didactice profesioniste cu care a inițiat proiecte la nivel local, județean, național, internațional.  Ca manager de grădiniță și-a dus la bun sfârșit sarcinile zilnice, și-a pus în practică cunoștințele profesionale, a pus binele copiilor care frecventează grădinița înainte de orice activitate, și-a câștigat încrederea partenerilor cu care colaborează, a dat dovadă de sociabilitate, tact, prezență de spirit, simț de organizare, onestitate, corectitudine, obiectivitate, abilități de comunicare.
Nu știu dacă reprezentanții primăriei știu  că Ivașcu Gela  a participat la foarte multe cursuri de specializare pentru evoluția sa profesională și personală, cursuri în județ, în alte județe, la Chișinău și la Dobrici, în Bulgaria. Majoritatea cursurilor au fost suportate din venitul propriu.
 De ce nu știm să ne apreciem valorile? De ce nu reușim să acceptăm latura pozitivă, constructivă, umană a oamenilor care fac lucruri bune pentru comunitatea noastră? De ce trebuie să oprim din mers o persoană care s-a dedicat nu numai profesiei, ci și intereselor celor lângă care trăiește și muncește?
Gurile „ slobode” vorbesc că edilul Mangaliei a dispus să nu i se acorde punctajul necesar promovării după ce la proba scrisă doamna Ivașcu Gela a luat nota 8.  Din câte îl cunosc eu pe domnul primar, nu pot să cred această „știre” din mai multe considerente. În primul rând, domnul primar a văzut cum se desfășoară activitatea instructiv-educativă în Grădinița nr.3 și în cea de la Neptun pe care le conduce doamna Ivașcu Gela. Este la curent cu inițiativele, cu schimbările în bine, cu realizările din cele două unități prin efortul susținut al managerului. Eu știu sigur că domnul primar apreciază persoanele care fac imagine pozitivă învățământului din orașul nostru, în grădinițe, școli sau licee.
Din punctul meu de vedere, nu agreez această supoziție, însă mă întreb de ce  reprezentanții din primărie nu s-au consultat cu domnia sa, înainte de a lua o decizie batjocoritoare, umilitoare pentru un om destoinic al Mangaliei???
Am văzut pe rețeaua de socializare comentarii de genul: „Fii tare, Gela!  Ești puternică…”și alte cuvinte de acest gen. Sigur că este puternică, dar este și bine pregătită, are veleități și abilități excelente de manager recunoscute de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, este recunoscută în județele cu care are parteneriate educaționale. Cu toate acestea, i s-a luat dreptul de a fi un manager bun  într-un loc pentru care a muncit cu  toate puterile sale.
 Reprezentanții primăriei, domnul George Călin și doamna Ana Maria Gheorghe (Tudor) nu aveau nicio noțiune privind evaluarea CV-ului, nu știau ce trebuie să facă și, mai mult, i-au reproșat doamnei Ivașcu Gela că au stat „sechestrați” timp de opt ore, cât a durat proba scrisă a examenului.
Lipsa lor de tact a fost văzută de reprezentanții Inspectoratului Școlar care au privit cu neputință cum este tratată Ivașcu Gela de către cei care ar fi trebuit să o aprecieze la valoarea pe care o are.
Cine a decis numirea lor în comisia de evaluare a doamnei Ivașcu Gela i-a pus pe amândoi într-o situație penibilă și nu s-a gândit că „bâiguielile” lor în fața reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean vor umbri imaginea instituției pe care au reprezentat-o.
 Deși eu sunt o fărâmă de nimic în acest Univers mare în care trăim, propun totuși  depolitizarea totală a învățământului de toate gradele pentru ca niciun dascăl să nu mai fie la cheremul politicienilor și doar să-și desăvârșească menirea de a lumina mințile și a modela sufletele copiilor, începând din grădiniță și până ce ies pe porțile facultăților cu diploma de specialist în mână.
Doamna Ivașcu Gela își va continua activitatea la clasă. O va face cu profesionalism la fel cum și-a făcut datoria de manager. Este metodist la Inspectoratul Școlar Județean, are proiecte împreună cu colegele sale din grădiniță, pe care le va continua… Nu a pierdut examenul din lipsă de profesionalism sau pentru că nu este bine pregătită. A fost neșansa ei să aibă în comisie două persoane care nu au plăcut-o!
Timpul rotește  secundele, minutele, zilele, lunile, anotimpurile, anii… Cu siguranță, Dumnezeu o va binecuvânta într-un alt mod și va uita amărăciunea cu care a fost tratată de semenii lângă care trăiește și muncește.
Dora Alina Romanescu, duminică, 23 octombrie 2016.

Mangalia News, 24.10.2016.

N.B. Acest articol este proprietatea Mangalia News si este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face doar in limita a 500 de semne, cu citarea sursei si cu link activ catre pagina acestui articol.


Publicitate https://www.mangalianews.ro/




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. Ce ne este de mirare????????cei din primaria MANGALIA nu stiu cite urechi au ei dar sa mai evalueze pe cineva….valoarea li se cuvine numai lor ..ei sunt buni, destepti, iar restul populatiei este proasta pentru ca le-a dat votul …..si a ales pe cei mai incompetenti …ar fi multe de spus …dar ma opresc aici ca oricum nu rezolv eu singura nici macar una din problemele acestui oras batut de soarta….am spus batut de sorta din cauza celor care au i-au votat ..au votat placerea de a vedea un oras gri in care nu a licarit o floare niciunde in sezonul estival ….doar un gazon schimbat la culoare de parca ei nu stiu ca vara nu-i ca toamna…ha ha haaa………..

Leave a Reply