La sediul din București al Uniunii Democrate Bulgare din România a avut loc prezentarea volumului omagial dedicat istoricului Nicolae Ciachir

0
858

volumul-omagial-n-ciachir

La inițiativa Uniunii Democrate Bulgare din România, în după-amiaza zilei de vineri, 21 octombrie 2016, la sediul Uniunii din București, a fost prezentat volumul omagial: „În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir”, coordonat de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, lansat în vara acestui an la Târgul Estival de Carte de la Mangalia. La eveniment au participat: membri ai Uniunii Democrate Bulgare din România, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Bulgaria la București, profesori de la Facultatea de limbi și literaturi slave de la Universitatea din București, istorici, cercetători științifici și studenți ai Universității din București.

Președintele fondator al Uniunii Democrate Bulgare din România, prof. Luca Velciov, a evocat imaginea istoricului Nicolae Ciachir legată de înființarea și activitatea comunității bulgare de la București. Luca Velciov a menționat că Nicolae Ciachir a fost cel care le-a sugerat etnicilor bulgari din România, la începutul anului 1990, să se organizeze într-o asociație. Președintele fondator a dat citire unei comunicari științifice trimise de profesorul Ciachir, la jumătatea anilor  ’90, la simpozionul „Bucureștii și Renașterea bulgară”, privind contribuția emigrației bulgare la dezvoltarea social-economică și culturală a Bucureștilor.

Coordonatorii volumului, prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc,  au prezentat lucrarea care a apărut cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Asociației de Balcanistică și Slavistică din România. Structurată în două părți, cartea cuprinde 40 de evocări și 62 de studii științifice, însumând 1200 de pagini, la care au contribuit istorici, filologi și jurnaliști din: România, Bulgaria, Serbia, Germania, Italia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Invitații la evenimentul cultural: cercet. șt. pr. dr. Ion Constantin (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu (Universitatea din București), cercet. șt. dr. Lucia Tafta (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”), Lucia Kerciov-Pățan (vicepreședinte al Uniunii Democrate Bulgare din România), dr. Dan Zamfirescu (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România), Diana Lupu (redactor la revista „Gândirea Militară Românească”) și lect. univ. dr. Grigor Grigorov (Universitatea „Neofit Rilski” din Blagoevgrad) au omagiat omul Nicolae Ciachir și opera sa impresionantă, care cuprinde: 43 de cărți, peste 350 de studii științifice și peste 1.500 de articole de popularizare a istoriei. Rând pe rând, membrii comunității bulgare au descris amintiri legate de profesorul Nicolae Ciachir și etnicii bulgari.

Pe scurt, Nicolae Ciachir este un renumit istoric român, balcanolog, slavist, specialist în istorie modernă universală și relații internaționale. La începutul volumului omagial, cei interesați pot consulta o parte din opera științifică a profesorului Nicolae Ciachir, care a desfășurat o activitate de 53 de ani în învățământul superior românesc. Nicolae Ciachir a fost membru al Societății de Științe Istorice din România; membru al Societății Bulgare de Științe Istorice; membru al Societății de Științe Istorice a Regiunii Kosovo-Priștina, membru în Comisiile mixte de istorie româno-bulgară, româno-iugolslavă și româno-sovietică și a primit numeroase premii și decorații: premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române; Cavaler al Ordinului cultural bulgar „Kiril și Metodiu” – clasa I; Ordinul cultural iugoslav și altele.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

GALERIE FOTO:

eveniment-cultural-udbr-1 eveniment-cultural-udbr-4 eveniment-cultural-udbr-5 eveniment-cultural-udbr-6 eveniment-cultural-udbr-7 eveniment-cultural-udbr-8 eveniment-cultural-udbr-9


Mangalia News, duminică, 23 octombrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply