Primăria Mangalia, lovitură dureroasă: a pierdut jumătate din DMHI. Primarul Cristian Radu: “Şantierul va plăti taxele tot la noi”

0
789

mangaliasantierulnavaldaewooport

CUGET LIBER: Administraţia publică locală din Mangalia a pierdut procesul de grăniţuire cu localitatea Limanu, decizia fiind definitivă şi, drept urmare, 23 de hectare teren intravilan, pe care este amplasat o parte din Şantierul Naval DMHI SA, trec în raza teritorial-administrativă a localităţii Limanu.
„Pierderea pentru bugetul Mangaliei este de circa 500.000 de euro anual. Cu aceşti bani, Mangalia putea construi în fiecare an o şcoală, o grădiniţă, un bloc sau putea asfalta câte o staţiune. Am tras semnale de alarmă încă din primăvara acestui an referitor la faptul că gestionarea acestui proces nu este făcută în mod responsabil, că au fost plătite onorarii imense unui avocat care va pierde acest dosar, însă am fost acuzat că inventez teme de campanie electorală. Din nefericire pentru generaţiile viitoare ale Mangaliei, am avut dreptate”, a transmis consilierul local al Municipiului Mangalia, Paul Foleanu.
În acest context, el a spus că cere public demisia persoanelor care au gestionat această situaţie prin care Mangalia rămâne definitiv fără o parte importantă din Şantierul Naval, pentru a evita viitoare pierderi la fel de grave.

„Nu vreau să numesc persoanele a căror demisie o cer, deoarece nu doresc să se creadă că politizez această pierdere deosebit de gravă. Am speranţa că mai există în lumea în care trăim onoare, iar asumarea răspunderii actului de administrare a oraşului impune în astfel de situaţii demisia”, a mai spus Paul Foleanu.

Radu Cristian: Pierderea e de 130.000 lei/an

Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a declarat că Şantierul Naval DMHI rămâne pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia şi va plăti, în continuare, taxele şi impozitele la bugetul local al municipalităţii, chiar dacă instanţa a dat câştig de cauză comunei Limanu, într-un proces privind graniţa dintre cele două localităţi. „Iniţial, comuna Limanu a cerut în instanţă toată suprafaţa de teren pe care este amplasat Şantierul Naval, însă noi ne-am apărat, încercând să dovedim că întreaga incintă a DMHI aparţine municipiului Mangalia”, a explicat Radu Cristian.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Mangalia, instanţele de judecată au atribuit, irevocabil, comunei Limanu, 23,5 ha pe care se află o hală şi un doc reparaţii nave, precum şi 9,5 ha de teren aparţinând domeniului public al statului, ceea ce înseamnă taxe şi impozite în valoare de aproximativ 130.000 lei pe an, şi nu 2,5 milioane lei cât susţine Primăria Limanu.

De partea cealaltă, primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a spus că decizia magistraţilor l-a bucurat foarte mult, iar la o primă apreciere, bugetul localităţii ar urma să crească cu 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 500.000 de euro, bani care vor fi investiţi în proiecte de interes pentru comunitate.

„Decizia judecătorilor ne-a bucurat şi considerăm că s-a corectat o mare nedreptate pentru localitatea noastră, ţinând cont că de 30 de ani această zonă era trecută la Mangalia pe nedrept. Aşteptăm documentele oficiale dar, în ceea ce priveşte suprafaţa aceasta cuprinde jumătate din cea a şantierului şi tot digul care porneşte dinspre Portul Mangalia până la Callatis Gaz inclusiv.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La o primă apreciere aş putea spune că bugetul local va creşte cu 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 500.000 de euro, bani care vor fi investiţi în proiecte de interes pentru comunitate.

Aş dori să adaug că le mulţumesc enorm de mult celor două avocate care ne-au reprezentat în instanţă, Cristiana Anghel şi Dumitra Daon. Sunt două profesioniste, care s-au luptat şi au pledat în aşa fel încât să demonstreze că noi aveam dreptate. Şi asta în condiţiile în care au avut un onorariu de 6.000 de lei, în timp ce avocatul de la Mangalia a pierdut pe un onorariu de un milion şi ceva de lei”, a mai spus primarul din Limanu, Daniel Georgescu.

Mai mult, în cugetliber.ro, Joi, 20.10.2016. Un articol semnat de Carmen MOCANU.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply