SCRISOARE DESCHISĂ pentru Klaus Iohannis. 60 de foști campioni olimpici și mondiali ÎI CER președintelui țării SĂ SALVEZE sportul din România

0
694

iohannis_sportivi

    Cristian Gațu, Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Ion Țiriac sunt câteva dintre fostele glorii ale sportului românesc care au semnat scrisoarea adresată președintelelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și Parlamentului pentru readucerea la viață a fenomenului.

60 de foști mari sportivi ai șării cer prin intermediul acestei scrisori să aibă o întâlnire cu șeful staului, premierul Dacian Cioloș și parlamentari pentru a-și prezenta modul prin care pot reaprinde speranțele sportului din România.

„APEL pentru salvarea sportului românesc

      Domnului KLAUS  IOHANNIS, Președintele României
Domnului DACIAN  CIOLOȘ, Primul Ministru al României
Domnilor senatori și deputați din PARLAMENTUL  ROMÂNIEI

    Cu locul 47 ocupat de delegația ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    O contraperformanță care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mișcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol.

   Este rezultatul direct al dezinteresului și superficialității cu care autoritățile centrale și locale au tratat în toți acești ani un domeniu care adusese prestigiu și glorie României.

    Totodată, abandonarea educației fizice și a sportului la periferia preocupărilor factorilor decizionali, cu efecte dramatice la nivelul tinerei generații și al sănătății întregii populații, situează deja România în topul european al obezității, în condițiile în care cel mai recent studiu Eurostat ne plasează pe chiar primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare!

    O consecință firească a faptului că, din peste 3.000.000  de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an școlar, doar circa 10-12.000 sunt angrenați și în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanță! Iar la vârf trebuie notate prăbușirile unor sporturi tradiționale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, caiacul-canoe și tirul.

    În fața acestor realități dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastră pentru a susține lansarea urgentă a unui Program Național, componentă esențială a “Proiectului de țară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populației, mișcarea fizică, educația fizică, sportul de masă și de performanță la nivelul unui domeniu de interes național.

    Suntem un grup de performeri ai sportului românesc, foști campioni și medaliați mondiali, olimpici și europeni, din mai multe discipline de tradiție, îngrijorați de felul în care s-a deteriorat mișcarea noastră sportivă.

    Ne-am hotărât să strângem rândurile și să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situația-limită a sportului românesc și pentru a căuta căi și soluții de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală.

    Totodată, reamintim că sportul este unul dintre cei mai importanți vectori de imagine ai unei țări, sportivii numărându-se printre emisarii de vârf ai națiunii.

    Din anul 2000 și până astăzi s-au operat mai multe modificări la Legea Sportului, dar nici în momentul de față nu s-a ajuns la un numitor comun față de proiectul elaborat de o echipă a MTS.

    Se află în dezbatere o “Strategie de dezvoltare a sportului în România – perioada 2016-2032”, care a stârnit alte dispute aprinse, pentru că luptele neprincipiale continuă, deși tocmai ele au măcinat potențialul sportului nostru. În plus, controlul Curții de Conturi a demonstrat punctual și fără dubii felul inconsecvent în care sunt atrase și puse în valoare bugetele de care dispune sportul.

    A trecut mai bine de o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio și se păstrează o tăcere suspectă, atât în privinţa rezultatelor modeste, cât şi a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilităţii lipseşte, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de dopaj, care au subţiat delegaţia sportivă deplasată la J.O. și, implicit, rezultatele de acolo.

    Este motivul pentru care lansăm acest Apel public, cerând implicarea și sprijinul dumneavoastră, în numele nostru personal și al tuturor iubitorilor sportului românesc, pentru conturarea următoarelor principii care să stea la temelia mișcării noastre sportive:

Continuarea, în m.evz.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply