După 15 ani de judecată, Pavilionul A al spitalului ar putea fi pierdut!

0
1002
pavilionul-a-spital-mangalia-pediatrie
EDITIA DE SUD: Cu o populaţie de 40.000 de locuitori, cărora li se adaugă şi cetăţenii din comunele şi satele limitrofe, Mangalia riscă să rămână fără Pavilionul A al Spitalului Municipal. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor primăriei, clădirea, alături de mii de metri pătraţi de de teren aflaţi pe buza falezei, se află la un pas de a fi pierdute în instanţă, într-un proces ce durează de mai bine de 15 ani. Procesul a fost deschis, în 2001, de reprezentanţii Organizaţiei Crucea Roşie şi are la baza un act de donaţie din partea Reginei Maria, semnat în perioada interbelică.
Secretarul primăriei Mangalia, Petrina Boiţă, a convocat ieri o întâlnire a aleşilor locali, în cadrul căreia ar fi dorit găsirea unei soluţii pentru această situaţie. Şedinţa nu a avut cvorumul necesar pentru a fi susţinută, urmând să fie reprogramată.
Secretarul primăriei a făcut o expunere a situaţiei grave în care se află, în prezent, soarta Pavilionul A al spitalului. Imobilul donat Societăţii de Cruce Roşie de către Regina Maria a intrat în domeniul public în perioada comunistă, fiind transformat în spital. În 36 de saloane sunt găzduite Urgenţele pediatrice, Maternitatea şi Secţia de Ginecologie a unităţii medicale.
În 2001, Crucea Roşie îşi revendică donaţia făcută de Regina Maria, printr-o notificare, respinsă, însă, de autorităţile publice locale de la vremea respectivă: “Reprezentanţii Crucii Roşii au solicitat retrocedarea spitalului şi circa 3 hectare de teren, primite printr-un act de donaţie sau, dacă nu, despăgubiri în compensare. Notificarea a fost respinsă, pe motiv că Societatea nu avea calitatea să solicite aceste retrocedări”, a declarat Petrina Boiţă.
A urmat un lung şir de procese între primărie şi Crucea Roşie, câştigate, toate, de primărie. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul a luat o turnură neaşteptată: Primăria Mangalia a pierdut procesul, iar Crucea Roşie a primit câştig de cauză: “În anii 2003-2004, Inalta Curte a susţinut că Societatea poate solicita bunurile ce i-au aparţinut înainte de 1949. Dosarul a ajuns, după doi ani, de la ICCJ la Tribunalul Constanţa, care, din nou, a dat câştig Crucii Roşii. Autoritatea Publică a formulat apel, care se judecă, la ora actuală, la Curtea de Apel Constanţa”, a mai spus secretarul primăriei, care a mai atras atenţia asupra unui fapt: terenurile pe care le revendică Crucea Roşie sunt, la ora actuală, fie în proprietate privată, fie concesionate sau închiriate.
Potrivit Petrinei Boiţă, aceste terenuri nu puteau fi înstrăinate atât timp cât pe rol se afla un proces fără o sentinţă definitivă, actele fiind… nule, fapt confirmat şi de o sentinţă judecătorească în cazul unuia dintre proprietarii unui lot de teren din curtea spitalului, pe care a fost edificat şi un imobil.
Următorul termen de judecată are loc pe 7 noiembrie a.c.. Însă, chiar dacă procesul va fi pierdut de către Primăria Mangalia, dosarul mai are mult până a fi unul cu o sentinţă definitivă, autorităţile publice locale având şi calea apelului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cazul în care, însă, procesul va fi pierdut, iar Mangalia va trebui sa acorde, pe lângă cele trei hectare de teren intravilan şi clădirea Maternităţii, credem că ar fi cazul ca autorităţile să înceapă, deja, să gândească un plan de rezervă şi, în locul proiectelor edilitare „de imagine” şi cu un impact minim în rândul populaţiei, să conceapă şi un plan de construire a unei secţii moderne a Spitalului Municipal.

editiadesud.ro, Vineri, 14.10.2016.





Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply