MANGALIA, fosta “CAPITALĂ A DISTRACTIEI ESTIVALE”. Despre Festivalul CALLATIS

0
10330

farmec.ro
carturesti.ro%20

festivalul-callatis-marin-tanase1

In anul 1997, la Mangalia, a avut loc un spectacol de patru ore – LIVE – de Ziua Marinei Romane, transmisa la emisiunea “Duminica in familie”, la postul TV Antena 1. Realizatoarea spectacolului a fost Ada Vertan.

In 1998, s-a nascut Festivalul “7 zile si 7 nopti”, o productie Astra Entertainment, transmis in direct la Antena 1. Realizatori au fost: Ada Vertan, Cornel Diaconu, Dumitru Morosanu, Octavian Iordachescu, Dan Mihaiescu, Octavian Sava si Corina Voicu.

Incepand cu anul 1999, festivalul s-a numit “Callatis”! Din acel an, orasul Mangalia devenea “Capitala Distractiei Estivale”!festivalul-callatis-marin-tanase2

In anul 2000, Festivalul Callatis a fost inregistrat la International Federation of Festival Organizations. In acelasi an, s-a inaugurat “Aleea Stelelor de Mare” pe faleza din Mangalia, unde erau incastrate in beton dale pe care erau inscrise numele artistilor si anul in care acestia au participat la festival.

aleea-stelelor-de-mare-marin-tanase

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Anul 2000 a mai adus o noutate: scena plutitoare “Scoica”, unica in Europa! Scena, creata de arhitectul scenograf Stefan Antonescu, era formata dintr-un slep, pe care s-a amplasat o constructie metalica, realizata in Santierul Naval DMHI Daewoo Mangalia, care dadea ansamblului o forma de scoica.

Primele editii ale Festivalului Callatis s-au desfasurat in jurul datei de 15 august. In perioada 2007-2009, spectacolele s-au desfasurat in luna iulie.

De-a lungul timpului, pe scena plutitoare “Scoica” s-au desfasurat spectacole de dans, teatru si muzica. An de an, in august sau in iulie, incepand cu ora 21 si pana dupa miezul noptii, pe aceasta scena, si-au dat concursul interpreti de muzica usoara, populara, folk, formatii de muzica rock si de muzica populara, actori.

Pe langa aceste spectacole, la Casa de Cultura, in Piata Republicii, in fata hotelurilor Paradiso si Corsa si in alte locatii din Mangalia si din statiuni, s-au desfasurat si altfel de activitati: dezbateri sociale, seri de poezie, expozitii de pictura, auditii muzicale, lansari de carte, expozitii de fotografie, gastronomie s.a..

In anul 2010, datorita neintelegerilor dintre regizorul Cornel Diaconu, care a inregistrat marca “Festivalul Callatis” la OSIM si fostul primar al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, Festivalul Callatis a fost inlocuit de Festivalul Mangalia, care s-a desfasurat si-n 2011!

In 2011, insa, Comunitatea romanilor de pretutindeni a decis ca Festivalul Callatis sa se desfasoare la Roma, intre 9 si 15 august, sub numele “Grazie Roma, Callatis ti saluta!”, realizator fiind regizorul Cornel Diaconu!

festivalul-callatis-marin-tanase3

In anul 2012, Festivalul Callatis revine pe scena plutitoare “Scoica” din Mangalia.

In 2013, s-a numit “Festivalul Callatis Summer Fest 2013” si s-a desfasurat simultan pe scena plutitoare, din Portul Turistic, la Casa de Cultura, pe esplanadele din fata hotelurilor Paradiso si Corsa, in perioada 22-25 august. Organizatori au fost: Asociatia Callatis Fest, Aldaco Film, Aldini Turism, Astra Entertainment in parteneriat cu Primaria Mangalia si Asociatia de Turism Sudul Litoralului. In anii 2014 si 2015, festivalul s-a desfasurat sub acelasi nume.

festivalul-callatis-marin-tanase4

In 2015, datorita lucrarilor de reamenajare si modernizare a falezei, dalele cu numele artistilor, care au participat de-a lungul timpului la Festivalul Callatis, au fost demontate. Doar cateva dintre ele, din anii 1999 si 2011,au fost reamplasate in Portul Turistic. Intre timp, scena plutitoare nu mai are forma de scoica, deoarece a mai ramas doar slepul!

festivalul-callatis-marin-tanase5 festivalul-callatis-marin-tanase6

Anul acesta, Festivalul Callatis nu s-a mai desfasurat! Probabil din cauza lipsei fondurilor! In schimb, in perioada 1-15 august, s-a desfasurat Festivalul Tineretii, la care, din câte știm, Primaria Mangalia nu a participat.

festivalul-callatis-marin-tanase7

Să sperăm că, din vara viitoare, Festivalul Callatis va fi reluat si că dalele originale cu numele artistilor nu s-au pierdut si vor fi reamplasate undeva, în zone de promenadă, așa cum au fost amplasate acestea noi, în zona portului turistic Mangalia!

festivalul-callatis-marin-tanase8-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase9-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase10-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase11-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase12-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase13-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase14-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase15-dale-artisti festivalul-callatis-marin-tanase16 festivalul-callatis-marin-tanase17 festivalul-callatis-marin-tanase18

Surse de documentare: “Aleea Stelelor din Mangalia a disparut! Cand si unde anume va aparea…?”, Maria Ionescu, ordinea.ro, 27 sept.2016; “Seri incendiare la Festivalul Mangalia!”, Telegraf, 14 aug.2010; <<Festivalul Callatis, in pericol: “Nu exista certitudini ca va avea loc anul acesta”>>, Mirela Sorina Pascal, Atitudinea, 18.06.2013; “Patru seri de distractie la Mangalia. Incepe Festivalul Callatis!”, Jurnalul.ro, 21 aug.2013; “Callatis Fest 2014 a transformat Mangalia in capitala divertismentului estival”, Cotidianul, 26 aug.2014; site-ul “Callatis Fest 2015-InfoMusic”; site-ul “Festivalul Callatis-Wikipedia”.

Marin Tănase, duminică, 9 oct.2016.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply