Sporturile Mangaliei în cădere liberă? Astăzi, despre Fotbal si Rugby

0
3113

farmec.ro
carturesti.ro%20

Acum două zile am publicat articolul Sportul din Mangalia în cădere liberă?, în care a fost prezentată starea BOXULUI din Mangalia. Astăzi, imagini și un scurt istoric despre fotbal și rugby.

FOTBAL

stadion-006

In perioada 1959-1960, vechea localitate Mangalia a intrat intr-un program de transformare economico-edilitara. Astfel, dupa inaugurarea “Ansamblului de odihna”, construit pe faleza, in anul 1960 au fost date in folosinta: ansamblurile de blocuri din centrul localitatii, pe strada Puskin (azi Sos. Constantei), Sanatoriul Balnear, Stadionul Central si Gradina de vara “Farul”.

Stadionul Central are o capacitate de 5000 de locuri. El este amplasat in zona centrala a orasului, fiind invecinat cu: Muzeul de Arheologie, la vest, Pavilionul B al Sanatoriului Balnear, aflat in Complexul hotelier “Paradiso”, la est, Spitalul Municipal la nord-est si Gradina de vara “Farul”, la sud-vest.

De-a lungul timpului, Stadionul Central Mangalia a gazduit numeroase intreceri sportive, din diferite discipline: atletism, oina, fotbal, rugby si chiar handbal (in spatele portii de fotbal din sud, unde era o suprafata de joc cu zgura).

In anul 2009 stadionul a fost reparat si modernizat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astazi el arata ca dupa un razboi: tribuna din vest este distrusa, tabela de marcaj este stricata si descompletata, peretii exteriori ai cladirii cu vestiare si grupuri sanitare sunt coscoviti si atacati de mucegai, iar terenul de joc are numeroase denivelari, care reprezinta pentru sportivi un real pericol de accidentare!

stadion-022

Multe dintre scaunele din polipropilena amplasate pe scheletele metalice din tribuna vestica sunt sparte… Foarte multe scaune au disparut…!

Între randurile metalice au crescut niste ierburi mai inalte de un metru, care au fost cosite la sfarsitul lunii august, dar gramezile au ramas neridicate si-n prezent!

stadion-065 stadion-066 stadion-069 stadion-071

Vegetatie inalta a crescut si in tribuna sudica, unde se afla tabela de marcaj!

stadion-012

Tribuna din est este napadita de gunoaie, care de luni de zile nu au mai fost ridicate! Dezinteres total!

stadion-029

stadion-031

   Stadionul a ajuns intr-un stadiu de degradare de neimaginat!

   De ce, domnilor alesi locali?

In anii trecuti, mii de locuitori ai Mangaliei si ai localitatilor apropiate Limanu si “2 Mai”, umpleau tribunele stadionului, ca sa-i vada pe fotbalistii de la Marina Mangalia [A jucat in Divizia C (Liga a III-a). A fost infiintata in 1934, ca echipa a Marinei Militare si s-a desfiintat in 1986. Cu unele perioade de absenta, cand a fost retrogradata in esalonul inferior, a jucat in Campionatul National de Fotbal, Divizia C.] si de la “Metalul” Mangalia, redenumita “Callatis”.

Echipa de fotbal “Metalul” Mangalia, care, ulterior a capatat denumirea de “Callatis” Mangalia a fost infiintata in anul 1962.

Dupa ce ani de zile a activat in Divizia C, actuala Liga a III-a, si apoi in Divizia B, devenita Liga a II-a, in anul 2012, echipa de seniori “Callatis”, datorita retragerii sprijinului financiar de la Primaria Mangalia, a fost desfiintata! Atunci, la dizolvare, era in Liga a II-a! S-a fondat o noua echipa: Fotbal Club Callatis Mangalia 2012, promovata in Liga a III-a in sezonul 2012-2013, care, tot din cauza retragerii sprijinului financiar de la Administratia Locala, s-a dizolvat si ea!

In dimineata zilei de 02.10.2016, pe terenul denivelat si pe alocuri cu iarba uscata, se afla un grup de fotbalisti juniori, de varste cuprinse intre 13-15 ani, care se antrenau sub indrumarea studentului de 20 de ani Andrei Patrascu. Acesta a fost jucator al echipei Callatis de la varsta de 8 ani! La 18 ani, cand a terminat junioratul, a semnat un precontract cu echipa Farul Constanta, dar, datorita unei accidentari serioase, a fost nevoit sa renunte la sportul de performanta!

stadion-110

Pentru moment, el pregateste echipele U13 si U15, inscrise in Campionatul Judetean de fotbal juniori! De la tanarul Andrei Patrascu am aflat ca echipamentele, deplasarile echipelor de juniori din Clubul “Callatis”, cat si utilitatile stadionului sunt sponsorizate de parintii copiilor! Primaria nu i-a ajutat cu nimic!

RUGBY

   Cum un necaz nu vine niciodata singur, iata ca, din data de 21.09.2016, datorita faptului ca Primaria si-a retras sprijinul financiar, echipa de seniori CSR “Callatis” Mangalia s-a retras din Divizia A a Campionatului National de rugby! Clubul va evolua doar in faza preliminara a Diviziei Nationale de juniori Under 16!

Echipa de rugby seniori din Mangalia participa in Grupa Est a Campionatului National de rugby, Divizia A, alaturi de formatiile: R.C. Grivita Rosie Bucuresti, C.S. Metrorex Bucuresti si C.S. Sportul Studentesc Bucuresti. In Grupa Vest sunt echipele: C.F.R. S.S.U. Brasov, C.S. Manastur si C.S. Rugby Sibiu.

Asa arată azi stadionul de rugby din Mangalia:

rugby-028 rugby-030 rugby-034 rugby-035 rugby-036

Sa speram ca in viitorul apropiat, in Municipiul Mangalia sportul va renaste! Semne bune vin chiar de la Guvernul Romaniei! Prin H.G. nr. 711/03.10.2016, s-au adus modificari la H.G. nr. 311/2003 privind aprobarea infiintarii pe langa Ministerul Tineretului si Sportului a unor activitati finantate integral din venituri proprii.

Noile reglementari stabilesc ca “Programele Sportive Nationale sa fie promovate, dezvoltate si implementate prin competitii sportive organizate cu sprijinul directiilor judetene pentru sport”, la nivel de copii si tineri juniori!

Surse de informare: “Istoria sportului constantean/ Fotbal (VI)”, Marian Bocai, 15 dec.2012; site-ul “F.C. Callatis Mangalia”; site-ul “HG nr 711/2016”; ziarul online Mangalia News.ro, 05.10.2016; “Zona Dobrogea incepe sa se stinga”, Ziua de Constanta, 22 sept.2016; “Echipa de rugby Callatis Mangalia, ultima victima a societatii romanesti”, rugby.ro, 20 sept. 2016; “Mangalia in paginile vremii”, Aurelia si Stefan Lapusan.

Autor: Marin Tănase, corespondent Mangalia News, 06.10.2016.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply