CAZINOUL DIN MANGALIA
La 30 mai 1950, Marea Adunare Nationala a Republicii Populare Romane adopta Codul Muncii. Acesta prevedea printre altele: acordarea concediului de odihna platit pentru toti oamenii muncii, stabilirea programului de lucru de opt ore, acordarea salariului egal la munca egala, obligativitatea intreprinderilor de a asigura masuri pentru protectia muncii s.a..
Acordarea concediului de odihna platit a condus la necesitatea urgenta de a crea complexe hoteliere pe litoralul romanesc al Marii Negre, pentru odihna, relaxarea si tratarea de anumite afectiuni medicale a fortei de munca.
In anul 1957, s-a construit in Eforie Nord un complex hotelier pentru sindicate. Multumit de faptul ca ansamblul de hoteluri si restaurante a fost realizat intr-un timp foarte scurt si cu un buget mic, Gheorghe Gheorghiu Dej (n. 1901 – d. 1965), Secretar General al PCR, i-a convocat pe arhitectul Cezar Lazarescu (n. 1923 – d. 1986), pe care l-a felicitat pentru lucrarile din Eforie Nord si pe responsabilul politic pentru litoral si le-a trasat ca sarcina constituirea unei echipe de arhitecti si ingineri, care sa intocmeasca un plan de dezvoltare al litoralului. Pe arh. Cezar Lazarescu l-a numit “responsabilul” acestui plan.
A urmat o perioada de mari realizari in Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia si Mangalia, unde s-au construit, intr-un timp record, o multime de cladiri de odihna si tratament (la Mamaia s-au executat doar complexe hoteliere pentru odihna si relaxare).
In anul 1958, au inceput lucrarile de constructie a “Ansamblului de odihna” pe Faleza Mangalia, care cuprindea hotelurile: Scala, Zenit, Astra, Orion si Zefir, restaurantul Cazino si grupul de vile de protocol. Faleza Mangalia a intrat in circuitul turistic in 1959!
In epoca comunista, orasul Mangalia, statiune balneo-climaterica si statiunile din Mangalia Nord erau foarte apreciate de turistii romani si straini.
Dupa 1989, Cazinoul din Mangalia a cunoscut “o perioada de uitare”. Sperantele locuitorilor si turistilor au revenit in data de 09.10.2014, cand, de Ziua Recoltei, a avut loc redeschiderea “noului” Cazino, sub denumirea “Chateaux Casino”.
Insa, bucuria nu a durat mult, pentru ca, dupa un an si ceva, s-au pus lacate la portile intrarilor in Restaurantul Cazino! Lacatele sunt incuiate si azi!
[Arhitectul Cezar Lazarescu, desi nu era membru PCR, era considerat de Gheorghiu Dej drept “parte din familie”. Arh. Lazarescu a mai proiectat si construit cu echipa sa: Sanatoriul din Mangalia (1959), sediul Consiliului Popular Mangalia, azi Primaria (1959), Aeroportul International “Henri Coanda” Bucuresti (1970), Palatul Sporturilor Bucuresti cu 8000 de locuri (1974), Turnul de televiziune (1980, doar proiectul), Vile speciale, de lux, pentru demnitari, printre care si “Lac 1” si “Lac 2” in Bucuresti (1961 -1965) si multe altele. A intrat in conflict cu fam. Ceausescu, pentru refuzul de a le construi o vila. El a considerat ca Elena Ceausescu avea “pretentii inestetice”! Cu toate acestea, datorita valorii lui profesionale, arh. Cezar Lazarescu a fost numit Rector al Institutului de Arhitectura “Ion Mincu” si Presedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania.
Surse de documentare: “Cazino Mangalia se redeschide”, Magda Colesniuc, Mangalia News, 09.10.2014; << STUDII PONTICE-“Callatis, legenda Marii Negre (XXVII), Mangalia anii “60: sfarsitul poeziei”>>, Silvana Cojocarasu; “Istoria Romaniei in date”, colectiv, coordonator Constantin C. Giurescu, Editura Enciclopedica Romania, 1972, Wikipedia.
Autor: Marin Tănase, documentarist, corespondent Mangalia News. 30.09.2016.