MANGALIA, ÎNCOTRO?
Se întrezăresc semne de revenire la normal?

0
1376

smart-cities

OZZY MENABIT, consilier local:

“UNDE DUCEM ORAȘUL NOSTRU? De ce subvenție la apă.

   Subvenția la apă nu este scumpă. În comparație cu celelalte subvenții pe care le susținem.
   Dar din ce plătim?
   Am insistat pentru investitiile in utilități si pentru investitiile cu ocazia înființării clusterului turistic. Coroborat cu investitiile statului pentru mărirea plajelor si înnisipare, o investiție colosală.
   O mulțime de “agenți economici” consumatori de apă, cum sunt in stațiuni unele restaurante, fast-food, ori altele precum circul “Orlando”, care sunt racordați ilegal la alimentarea publică, si chiar hoteluri care își uda spatiul verde cu apa din consumul public, vor inceta furtul prin investitiile care se fac de urgentă in modernizarea utilităților de apa si canal in stațiuni. De asemenea, in oras multe racordări care sunt ilegale sau ocolesc contorul oficial vor intra in legalitate.
   De altfel, chiar si dl. Primar mi-a declarat ca 30% din consumul de energie pentru iluminatul public sunt furturi. De aceea am insistat cu preluarea iluminatului public, conform legii 230/2006, pentru că domnia sa nu a facut nimic, ne-a lăsat orasul si statiunile in bezna, in timp ce se fură curent.
   Pana acum orasul a suportat furturile din stațiuni, vom schimba si pe viitor orasul trebuie sa trăiască din statiunile sale.

   Cum se va întâmpla? Cum vom ajunge să susținem subvențiile din statiunile noastre?

   Noi, cei 10 consilieri PSD, ALDE și PMP, am coroborat investitiile externe si încercările separate de a demara dezvoltări in anumite domenii, dar nu s-au inițiat din cauza tergiversării prin nepricepere. Guvernul României investește o sumă colosala pentru mărirea plajelor, pentru înnisipare.
   Concomitent, se investesc 22,5 milioane euro in utilități. In acelasi timp, cu înființarea clusterului turistic se aplică un plan clar de dezvoltare si branding, cu fonduri europene pe o axa care are 150 miliarde euro, intram in parteneriat cu patronatele si accesam împreuna finanțări europene pentru reabilitarea infrastructurii si a hotelurilor, restaurantelor, a tuturor breslelor (chiar si taximetriști) etc. Asta dacă nu se mai încăpățânează dl primar cu tot felul de proiecte personale fara nicio noima fata de conceptul clusterului.
   Practic, in următoarea perioada o sa fie mare agitație in stațiuni, in perioada extrasezonului, in următorii 3-4 ani. Toate acele brigăzi de muncitori trebuie sa mănânce, sa doarmă, sa consume apa, sa fumeze, practic măresc consumul in UAT, daca suntem pricepuți sa fim furnizori. Din 1 miliard euro investitii, o parte înseamnă si acest consum.
   In plus, se vor mări cotele defalcate de TVA pe care le va primi orașul, pentru mărirea încasărilor în Mangalia.
   Dacă aș fi fost primar, aș fi negociat ca toate cele necesare în perioada derulării investițiilor să fie furnizate de către oraș, pentru că orașul a atras investitiile, orașul trebuie să investească în infrastructură.
   In plus, am coroborat cu proiectul de investiție in sistemul de cogenerare a energiei termice, o investiție de 12 milioane euro. Asta inseama săpături si șanțuri in Mangalia, suportate 70% de către guvernul României, iar pentru restul putem cauta alte finanțări.
   Ar fi o coincidență bună se întâmple in acelasi timp cu săpăturile si șanțurile la utilități? Ori in acelasi timp să băgăm și cablurile electrice în pământ?
   Bănuiala mea este ca studiul a fost o insistență pentru a se încasa cele 3 miliarde lei vechi de catre cineva, dar din moment ce a fost aprobat, ce ne împiedică să obținem finanțarea si să ne apucăm de treabă?
   Deci investitiile în utilitati, in energie termică, in iluminat public, noi le-am facut sa nu mai țină de primarie, ci prin străduința Consiliului Local.
   Dl Primar si-a dorit sa fie si executiv, si legislativ, exact ca intr-o dictatura. A uitat ca pentru orice are nevoie trebuie sa obtina aprobarea Consiliului Local, care este Autoritatea Publică formată din Aleșii Cetățenilor.
   Consilierii ascultă ce doresc cetățenii, pentru ca au fost responsabilizați de catre cetățeni. Aparatul primarului asculta doar de catre primar, pentru ca au fost numiți pe functii de catre primar.
   Consiliul Local este al cetățenilor, este Autoritate Locală conform legii, trebuie sa redevină ceea ce a fost menit sa fie, indiferent cat forțează dl Primar sa il faca nefuncțional.
   Astfel, Consiliul Local a aprobat toate acele investitii si va mai aproba altele, toate cu menirea de a dezvolta orasul așa încât să aducem locuri de muncă, să dezvoltăm economia, să relansăm turismul pentru a fi competitiv, nu cu Bulgaria, ci cu alte Destinații din Europa.
   Ce legătură are subvenția la apă? E vorba de o suma reală de cca 300-400.000 euro de la un buget – care oricum s-a mărit cu 10 milioane euro -, nici 10% din celelalte subvenții, dar singura echitabila, pe care o primeste toată lumea.
   Această subvenție naște problema facturării, astfel ajungem la necesitatea de a rezolva un ghișeu unic de plata a tuturor facturilor, un sistem integrat atat de necesar, accesibil de acasă, precum in UE si in US, care iti face chiar diverse opțiuni de planificare a plăților, astfel ca defalcat să poti plăti lunar si impozitele, si alte taxe, ca să nu devină un efort. Să poată și Locuitorul Mangaliei sa beneficieze la timp de diversele facilitați oferite de stat, de furnizori sau de catre primarie.

   Dar, pentru ca locuitorii Mangaliei să poată plăti, trebuie să câștige bani.

   Declarația dlui Primar în care zice că am scumpit apa? O minciună, factura vine la fel si ca in 2015, va veni la fel si in 2017!
   Noi am aprobat un document pentru protecția cetățenilor care se numeste Strategia / Mecanismul de Tarifare, prin care furnizorul este obligat să nu mărească mai mult de x%, pentru ca a facut modernizări.
   La fel cum fondurile SAPARD te obligau să nu mărești tariful pentru că modernizezi pensiunea.
   Se investesc în prima etapă 22,5 milioane euro. In total RAJA va investi 68 milioane euro in Mangalia, parte fonduri UE, parte împrumut de la BERD asumat de furnizor, si nu de către beneficiarul investițiilor – municipiul Mangalia.
   Consiliul Local a aprobat dezvoltarea Mangaliei, pentru că orasul trebuie să-și revină si, în ritm alert să devină un oraș care să trăiască din statiunile sale. Suntem singurul oraș din Europa cu 6 stațiuni turistice!
   Dacă am da o caracteristică diferită fiecărei stațiuni, vom avea 6 stațiuni diferite vecine, cel care va veni in sudul litoralul românesc va simți o experiență ca si cum a fost în 6 vacanțe. Este ideea cluster-ului pe care tocmai l-am înființat.
   A venit vreodată dl Primar cu un plan de dezvoltare practic? Care sa aduca locuri de munca si creștere economică orașului?
   Consiliul Local este al Cetățenilor Mangaliei, este o Autoritate Publică si Hotărește rezolvarea problemelor Orașului Nostru!
   Acest lucru trebuie sa priceapă si funcționarii primăriei, prin lege trebuie sa sprijine Autoritatea Locală; tot la astfel trebuie sa priceapă si dl Primar: Consiliul Local nu mai acceptă ca orasul să trăiască în mizerie și neajunsuri!
   Dacă dl Primar are același scop – poate că nu a avut echipă!? -, îl invităm prin urmare la masa negocierilor si a dezbaterilor pentru oraș, poate ajungem la o concluzie comună și se alătură si Domnia Sa unui plan de dezvoltare al orașului, practic si de realizat în scurt timp.
   La această masă de lucru se află si cetățenii Mangaliei, pentru că este dorința lor, transmisă aleșilor locali”.

Miercuri, 28 septembrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply