Amenajat cu întârziere, Parcul “Evergreen“ a fost finalizat

0
1474

parc-evergreen-ed-sud

Vineri, la Clubul Nautic din Mangalia a avut loc evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului „Înfiinţarea Parcului Evergreen“, realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Domeniul major de intervenţie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţi serviciilor turistice“.

Lucrările la Parcul „Evergreen“ au fost demarate în luna august a anului trecut şi ar fi trebuit finalizate în patru luni, până la finele lui 2015. Întârzierile foarte mari, puse de către administraţia publică locală în seama constructorului parcului, precum şi „greşelile“ asumate, tot astăzi, de către reprezentanţii primăriei, au împins data finalizării până astăzi.

Tot în seama constructorului acestui obiectiv sunt puse şi penalităţile lucrărilor, percepute din 1 ianuarie 2016 şi până azi, care se ridică la circa 1,8 milioane de lei, bani ce vor fi scăzuţi din suma totală a proiectului.

„Noul termen agreat de Ministerul Dezvoltării este data de 31 august. Vom termina atât Aleea Teilor, undeva la sfârşitul acestei luni, precum şi cele două situri arheologice, cel de lângă Parcul Evergreen şi cel de lângă Farmacia 47“, a spus, în deschiderea întâlnirii, edilul local Cristian Radu.

parc-evergreen-ed-sud2

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit reprezentanţilor primăriei, valoarea totală a proiectului „Înființare Parc Evergreen” este de 9.082.475,79 lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 4.457.820,55 lei, contribuţia Guvernului României este de 376.376,79 lei, cea a primăriei de 98.657,09 lei, iar valoarea neeligibilă (în care este inclus şi locul de joacă pentru copii) este de 4.149.621,36 lei.

Parcul, amenajat pe fosta staţie de betoane COMCM, are o suprafaţă de 28.148 mp., lucrările cuprinzând: crearea de locuri de joacă pentru copii, platforme pentru fitness, amenajarea de spaţii verzi, modernizarea utilităţilor publice şi amenajarea unui punct de belvedere; instalarea unui sistem de iluminat public şi dotarea cu mobilier urban modern, respectiv bănci, coșuri de gunoi, cișmele, cinci grupuri sanitare, cinci cabine de pază, rollerparc, fântâni arteziene, precum şi deja celebrele pergole din metal, extrem de înalte, pe care vor fi plantaţi trandafiri căţărători.

Managerul de proiect, Ciprian Popa a relatat şi principalele probleme ale parcului, care potrivit acestuia, vor fi remediate tot de către constructor:

„Cea mai gravă problemă a fost aceea a scurgerii pluviale, care, pe hărţile oraşului, figura ca existentă, dar care, de fapt, nu a fost amenajată niciodată. La prima ploaie, parcul a fost inundat. Am reuşit ca, între timp, să diminuăm aceste riscuri, prin crearea unui sistem pluvial, care va prelua apa de ploaie. Tot la început, zona era acoperită cu pământ galben, care este impermeabil. Am turnat un strat de 30 de centimetri de pământ, care va prelua o parte a apei. Însă, la un cod roşu, avem, în continuare, o problemă…“

Una dintre soluţiile de viitor propuse de managerul de proiect este aceea de realizare a unei legături pe sub Strada Portului, care să lege parcul de canalul pluvial aflat în imediata vecinătate. De asemenea, va fi realizată şi o pasarelă care să traverseze calea ferată, astfel încât vizitatorii parcului să nu mai fie expuşi riscului în momentul traversării Străzii Portului.

O altă promisiune a edililor locali o constituie asfaltarea şi realizarea trotuarelor pe 17 străzi din vecinătatea parcului, ce ar urma să fie finalizate în vara anului viitor.

Aleea Teilor, finalizată la sfârşitul acestei luni

Prezent la întâlnirea de la Club Nautic, consilierul local Ozghiun Menabit a dorit să ştie de ce a fost îngăduită prezenţa cetăţenilor în parc în ultimele luni, deşi construcţia acestuia nu era nici pe departe finalizată: „Oamenii au intrat în parc când încă se lucra. Se muncea inclusiv cu deţinuţi. Să fim mulţumiţi că nu s-a întâmplat o tragedie“, a spus consilierul local.

Potrivit primăriei, paza zonei revine, până la recepţia finală, exclusiv constructorului, urmând ca o firmă de specialitate să fie angajată imediat după finalizarea oficială a “Evergreen“-ului, adică săptămâna viitoare.

Alte probleme ridicate în cadrul conferinţei au ţinut de alte două proiecte europene, aflate şi acum în stadiul de şantier: Aleea Teilor şi „Callatis – Istorie la Malul Mării Negre“.

„În ambele cazuri, ca de altfel şi în cel al Parcului Evergreen, a fost vorba despre constructori neserioşi. Este un fenomen general la nivelul ţării. Aleea Teilor este aproape gata, va fi finalizată, oficial, la sfârşitul acestei luni. Pot spune că au existat greşeli de proiectare, remediate pe parcurs, precum şi unele greşeli din partea mea şi a colegilor mei, pe care le-am remediat. Trebuie să învăţăm din aceste greşeli, încercăm ca, de acum încolo, să nu mai gafăm“.

Totodată, primarul Cristian Radu a spus că, datorită numărului foarte mare de copii care sunt, zi de zi, în Parcul Evergreen, a luat în calcul extinderea locului de joacă.

sursa: editiadesud.ro, 09.09.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply