De la Olimp la Saturn: Frumusetile abandonate ale litoralului românesc

0
801

peisaj-din-olimp

Peisaj din Olimp. Foto: Hotnews

Hotnews: In anii 70, pe litoralul romanesc incepeau sa atraga turistii cinci statiuni nou construite: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn si Venus. Cu strazi si trotuare largi, cu distante mari intre hotelurile despartite de copaci si verdeata din abundenta, cu o plaja salbatica si nisip alb, statiunile cu nume de astri, inconjurate de padure, au intrat rapid intre destinatiile preferate de turisti nordici, germani si francezi.

La scurt timp după inaugurare, salba de stațiuni din sudul litoralului devenise neîncăpătoare în sezoanele estivale, astfel încât a fost nevoie de o ordonare a categoriilor de turiști. Regimul comunist a stabilit ca prioritatea în ocuparea locurilor de cazare să le revină turiștilor veniți din fostul bloc sovietic. Aceștia erau urmați de turiștii străini sosiți din alte state, iar românilor le reveneau locurile rămase neocupate de primele două categorii.

Olimp, fostul refugiu al turiștilor străini

Așa se face că, spre exemplu, peste 90% din capacitatea de cazare a complexului Panoramic-Amfiteatru-Belvedere, din stațiunea Olimp, era rezervată turiștilor străini, românii reprezentând, înainte de Revoluție, o minoritate insignifiantă în cele trei hoteluri de lux amenajate în buza mării.

olimp-1

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astăzi, complexul este lăsat în paragină, doar două dintre cele trei hoteluri mai funcționează, dar și acestea în condiții dezolante. În 2007 complexul a fost vândut lui Josef Goschy, un afacerist german care a plătit 22 de milioane de euro pentru hotelurile Panoramic, Amfiteatru și Belvedere și care a promis că va moderniza complexul din Olimp. În schimbul promisiunii, recent, multimilionarul a scos complexul din Olimp la vânzare. Firma acestuia, Unita Turism, mai deține trei hoteluri în Mamaia, unul în Tulcea și alte șapte unități hoteliere de 3 și 4 stele în restul țării, multe dintre acestea nerenovate sau aflate într-o stare proastă de funcționare.

Administrația publică locală din Mangalia, municipiul de care aparțin cele cinci stațiuni, a încercat să-i determine pe investitorii în turism să își renoveze unitățile hoteliere pe care le dețin introducând o ”taxă pe ruină”. Astfel, printr-o hotărâre de consiliu local din anul 2012, Primăria Mangalia a stabilit ca fiecare proprietar de hotel care își ține unitatea închisă și nu o reabilitează să plătească 400 de lei pe zi. Evident, amenzile au fost atacate în instanță, iar printr-o hotărâre judecătorească definitivă, decizia administrației locale a fost anulată.

Continuarea, pe hotnews.ro




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply