Vechiul far ‘genovez’ din Mangalia – înainte și acum (FOTO)

0
4056

Cum era vechiul far ‘genovez’ din Mangalia, în imagini foto și în descrierea literară a lui Stelian Tănase…8Mangalia-Farul-Genovez-in-zori-Dan-Cristian-Mihailescu92Mangalia-Farul-Genovez-Dan-Cristian-Mihailescu6

Foto 1 și 2 – Dan Cristian Mihăilescu.

vechiul_far_mangalia-

farul_mangalia_incadrat_de_copaci

(Sursa foto 3 și 4: site-ul Primăriei Mangalia – mangalia-walkingtour.ro/obiective/farul-genovez).


Stelian Tănase: Vechiul far genovez din Mangalia

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    „Bătrânul şi ponositul far din capătul vechiului dig din Mangalia. Etern şi singur, scrijelit de împătimiţi în ale insemnelor de iubire în eternitate, mi-a călăuzit paşii în noapte, în momentele când voiam să evadez din vacarmul falezei şi de-a îmbrăţişa marea în imensitatea ei.

    Totul începea de la primele ore ale dimineţii. Printre zborul aparent haotic, ca o mişcare browniană a rândunelelor ce-şi aveau cuibul în Casa de cultura a Mangaliei şi strălucirea marmurei şlefuite de paşii îndrăgostiţtilor de mare, în soarele înalţat de doua suliţe pe cer, ne găseam drumul spre faleza ce ducea spre plajă. O plajă imensă in anii ’70 care te chema cu acea căldură mângâietoare cum numai căldura şi mirosul unui cuptor plămădit din pământ pentru pâine te poate îmbia.

    Farul se zărea pe fundalul mării, printre marginile caraghioase ale stabilopozilor, anticipând parcă tumultul de peste zi al pescăruşilor obraznici şi gălăgioţi, dar şi al pescarilor amatori.

    Cine a mai calatorit pe alte meleaguri şi a făcut plajă pe litoralul altor mări şi oceane, nu a mai găsit mirosul inconfundabil de scoici şi iarba de mare lăsate-n soare, care-l emană litoralul Mării Negre. Am fost la Oceanul Atlantic, la Marea Mediterană, Marea Adriatica, dar nicăieri nu am fost întâmpinat de aceasta mireasmă inconfundabilă, care-ţi arata că ai ajuns în locul perfect de reverie şi stimulare a simţurilor adormite de peste iarnă – Marea Neagra.

    Locul perfect pentru a lua masa de prânz în acea perioadă era o terasa lângă Telefoane cu lacto-bar (de fapt era o măcelarie), unde cu legumele la purtător şi cu o alegere iscusită a unei bucăţi de carne tăiată de un măcelar plictisit de atâţia plimbăreţi, puteai să-ţi faci personal o friptură pe grătarul terasei şi o salată pe cinste .

    Seara târziu, după multe ezitări de-a pleca de la malul mării, alungat de pescăruşi şi toropit de soarele de peste zi şi de zbenguiala organizată ce se numea volei de plajă. Dupa un duş revigorant, singurul loc unde îmi reveneam subit: discoteca Cazino. Dans după dans, hit dupa hit, oboseala îşi făcea prezenţa, iar singurul loc unde puteai să-ţi aduni energiile şi gandurile era ….marea .

    Digul vechi părea să aiba o dimensiune imensă, valurile care se spărgeau de blocurile masive din beton păreau ireal de spumoase, sclipind în lumina lunii. Bătrânul far genovez, la ceas de noapte, nu mai avea să fie singur. Zeci de cupluri de tineri îşi găseau liniştea şi intimitatea lângă acest călăuzitor de drumuri în noapte.

Farul_Mangalia_PhloreensPhotos-

(Farul Mangalia – PhloreensPhotos).

    În mijlocul mării agitate, îmbraţişati de întunericul tăiat, sacadat de far, cu un braţ înstelat al Căii Lactee, căzut parca peste întinderea mării, sentimentele de iubire păreau fără de sfârşit. Pentru cei mai curajosi în acele vremuri, distracţia suprema era o baie în mare, în bezna ce ne-nconjura. Bineinţeles slipul era opţional – de regulă făceam baie fără !
    Perechi, perechi ne retrageam spre o terasă micuţă şi ponosită de vitregiile vremii, a unui localnic tătar, aşezată chiar la malul marii spre Saturn, unde, cu câteva hamsii şi o bere, ascultând în surdina acorduri de muzica grecească, ne pierdeam în îmbrătişări şi sărutari pasionale în acompaniamentul valurilor.
    Cel mai greu era să ne despărţim de neagra, agitata şi imensa mare. Cutreieram ţărmul mării în lung, în căutarea pietrei cu gaura şlefuită de mare, perfecta pentru colier, adulmecând ultimele mirosuri şi respirând cu toată fiinţa briza care te invăluia cu parfumul ei inconfundabil.”  (sursa: stelian-tanase.ro/vechiul-far-genovez-din-mangalia).

…Și cum este acum bătrânul far ‘genovez’, la vreme de seară:

farul_genovez_mangalia1farul_genovez_mangalia3

farul_genovez_mangalia2

    Chiar nu vede nimeni dintre cei care ar trebui să aibă grijă de simbolurile orașului ce se întâmplă cu acestea? Nu se găsesc fonduri și pentru renovarea Farului ‘genovez’ și înlăturarea blocurilor inestetice de beton aflate în apropierea lui? farul-genovez-mangalia1

farul-genovez-mangalia2

    (Un cititor care ne-a trimis mai demult aceste două poze demonstrează cu ajutorul photoshop-ului cum ar arăta farul fără blocurile de beton din jurul acestui vechi simbol al Mangaliei…).


Mangalia News, Sâmbătă, 6 august 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply