Atenţie, părinţi! Îngheţata cu arome artificiale poate provoca boli grave la copii

0
720
inghetata-copii-
Jumătate din îngheţatele cu arome de pe piaţă conţin caragenan, iar cele cu fructe au doar cantităţi infime de suc de fructe.
O mare parte din sortimente sunt colorate cu extract de gândaci, iar restul au o listă lungă de E-uri printre ingrediente.
Aceste rezultate alarmante reies dintr-un studiu recent realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, privind calitatea sortimentelor de îngheţată cu arome, precum şi a celor cu fructe ori suc de fructe.
APC a achiziţionat 64 de sortimente de îngheţată, cu arome diferite şi cu conţinut de suc de fructe. Au fost analizate sortimente de îngheţată fabricate sau distribuite de către Alpin 57 Lux (Sebeş – Alba), Nestle România, Macromex (Bucureşti), Unilever România, România Hypermarche, Kubo Ice Cream Company (Piatra Neamţ), Betty Ice (Suceava), Haagen Dazs (Germania), Maresi FoodBroker (Arad), Kaufland, Carrefour, G7 (Italia) şi Corte Diletto Ltd (Bulgaria). Studiul a fost realizat de o echipă de experţi din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Apă, zahăr mult şi o listă lungă de E-uri

Dincolo de numeroase nereguli în ce priveşte etichetarea produselor, studiul a scos la iveală că o mare parte din îngheţate conţin ca prim ingredient laptele praf degresat reconstituit şi mai mult de jumătate au ca prim ingredient apa. În majoritatea îngheţatelor analizate predomină grăsimile exotice hidrogenate de origine vegetală şi zaharurile sub diverse forme. În compoziţia fiecărui tip de îngheţată industrială se regăsesc în medie 24 de ingrediente, comparativ cu îngheţata tradiţională, unde se folosesc, în medie, şase ingrediente.
Au fost identificaţi 31 de aditivi alimentari, de la E120 – carmin/coşenilă, E211 – benzoat de sodiu, la E401 – alginat de sodiu, E405 – propan, E407 – caragenan şi E 1520 – propilen glicol. De asemenea, a fost găsit E102 – tartrazină, un colorant sintetic care a fost interzis în Statele Unite ale Americii, Norvegia, Austria, pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritaţii la nivelul pielii şi de distrugerea ADN-ului.

Faceţi îngheţată acasă!

Continuarea, în cugetliber.ro, Miercuri, 3 august 2016.





Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply