Proiect pentru reînvierea tradiţiei pescuitului în sudul litoralului

0
826

proiect-pescuit-

EDITIA DE SUD: Primăria comunei 23 August a găzduit, recent, la sediul instituţiei, întâlnirea dintre autorităţile publice locale din zonă, agenţii economici ce desfăşoară activităţi cu profil pescăresc şi coordonatorii proiectului “Animarea teritoriului Asociaţiei FLAG Mangalia Litoral în vederea elaborării strategiei de dezvoltare locală”. FLAG Mangalia Litoral este, potrivit reprezentanţilor săi, o asociaţie creată în scopul valorificării potenţialului comunităţii din sudul litoralului, prin încurajarea întoarcerii sau stabilirii tinerilor în teritoriul pescăresc, alături de dezvoltarea economică, socială şi culturală a zonei.

La întâlnirea de la 23 August au fost prezenţi primarul comunei, Mugur Mitrana, consilierul judeţean Cristian Băisan, agenţi economici din zona Mangaliei, precum şi responsabilii de proiect.

Potrivit Mariei Ciobanu, coordonatorul proiectului, membrii implicaţi în “Animarea teritoriului Asociaţiei FLAG Mangalia Litoral în vederea elaborării stretegiei de dezvoltare locală” sunt în număr de unsprezece: patru autorităţi publice locale (mai puţin Mangalia), cinci reprezentanţi ai sectorului privat şi doi parteneri din zona societăţii civile. Abordarea în cadrul acestui proiect se va face, spun reprezentanţii săi, pe principiul “de jos în sus”, adică de la bază spre vârf: propunerile venite din partea partenerilor locali către cei de la nivel central urmând să fie prioritare.

“Banii ce se vor aloca în teritoriu se vor împăţi în funcţie de aceste priorităţi, de ceea ce consideră membrii FLAG că este important pentru ei”, a declarat Maria Ciobanu, coordonatorul proiectului.

Bugetul FLAG Mangalia pentru acest proiect este de 2 milioane de euro. Co-finanţările se vor face astfel: jumătate din suma solicitată pentru sectorul privat (însă, în acest caz, ele pot merge până la 90%, dacă se dovedeşte că este vorba despre un proiect de interes colectiv şi care constituie o inovaţie) şi de 100% în cazul autorităţilor publice locale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cazul Mangaliei este unul deosebit: deşi a avut un proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local anul trecut, primarul oraşului nu a dorit să semneze alături de ceilalţi parteneri (Albeşti, 23 August, Pecineaga şi Limanu), la notar, participarea la FLAG. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor asociaţiei, se pare că primarul Mangaliei a considerat că poate fi în stare de incompatibilitate în cazul în care ar fi semnat acest act, asta deşi ceilalţi edili nu au avut această temere. În schimb, mai spun cei de la FLAG Mangalia, municipiul poate merge înainte cu proiectele iniţiate de asociaţie, chiar şi fără semnătura edilului local.

Mugur Mitrana, primarul din 23 August, spune că un proiect cu o valoare atât de mare, va fi benefic pentru comunitatea pe care o păstoreşte, mai ales că, în scurt timp, în zonă vor fi reabilitate atât plaja, cât şi ţărmul şi golfurile de pescuit: “Zona va începe să se dezvolte din punct de vedere al pescuitului în primul rând prin reabilitarea coastei din sud. Va fi consolidat ţărmul  cu diguri submersibile, va fi mărită plaja şi reabilitate golfurile de pescuit“.

Agenţii economici prezenţi la întâlnire au spus că, printre proiectele cele mai necesare, ar fi crearea de noi depozite de frig, bazine de reproducere pentru peşte, dar şi hale pentru creşterea puietului: “Suntem noi în acest domeniu”, a declarat unul dintre agenţii economici prezenţi la eveniment. “Am preluat lacurile din zona Olimp şi aici vrem să creştem puiet divers, nu doar crap, ca până acum. Mai mult, vrem să creştem, intensiv, şi în hală, unde putem produce peste 100 de tone anual. Este vorba despre investiţii mari şi, tocmai de aceea, credem că acest proiect este unul binevenit”.

Cristian Băisan, consilier judeţean, consideă, la rândul său, că proiectul este unul bun, cu condiţia ca acesta să nu fie doar unul de imagine, ci să vină în ajutorul comunităţilor: “Trebuie să ne preocupe, în primul rând, resursa principala: peştele. Degeaba veţi face restaurante, hale de depozitare sau frigorifice, dacă resursa este limitată“, a spus consilierul judeţean. (editiadesud.ro, luni, 18 iulie 2016).




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply