Constănţeni, ieşiţi la vot! (În Mangalia sunt înregistrati la AEP – 34.930 alegători)

0
1163

vot

Dreptul de a alege este un drept democratic, iar votul este o expresie formală a preferinţei cetăţeanului în privinţa unui candidat sau a unei formaţiuni politice. Drept urmare, dacă doriţi să schimbaţi ceva în localitatea dumneavoastră, ieşiţi, duminică, 5 iunie, la vot, deoarece acum este momentul ca cei care nu şi-au făcut datoria să fie sancţionaţi şi, invers, ca cei care şi-au îndeplinit promisiunile de acum patru ani să fie realeşi.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 5 mai 2016 este de 18.274.891. Din aceştia, 628.990 sunt înregistraţi în judeţul Constanţa.

Astfel, potrivit AEP, în municipiul Constanţa sunt înregistrate 268.722 persoane cu drept de vot, în Mangalia – 34.930 alegători, Medgidia – 37.522 alegători, oraşul Băneasa – 4.297 alegători, Cernavodă – 15.942 alegători, Eforie – 9.237 alegători, Hârşova – 8.808 alegători, Murfatlar – 9.321 alegători, Năvodari – 34.218 alegători, Negru Vodă – 4.565 alegători, Ovidiu – 12.533 alegători, Techirghiol – 6.674 alegători.

La fel ca şi acum patru ani, va exista un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, cei care candidează pentru funcţia de primar au doar o singură şansă, iar cetăţenii doar o singură opţiune. Mai exact, va fi declarat câştigător primul clasat care va avea cele mai multe voturi. Potrivit legii, un al doilea tur de scrutin ar putea exista doar în caz de balotaj, adică atunci când primii doi clasaţi ar avea acelaşi număr de voturi.

Vineri a fost ultima zi din campania electorală pentru localele din 2016. Timp de 30 de zile, candidaţii au avut timp să îşi promoveze platformele electorale şi să convingă cât mai mulţi locuitori din judeţul Constanţa să îi voteze.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Urnele se deschid la ora 7

În cursul zilei de duminică, 5 iunie, urnele se deschid la ora 7,00, iar votarea se încheie la ora 21,00. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul.

La sosirea în secţiile de votare, cetăţenii vor primi trei buletine de vot. Mai exact, unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea Consiliului Local şi unul pentru alegerea Consiliului Judeţean Constanţa.

Alegătorii trebuie să fie singuri în cabina de vot. Pentru ca buletinul de vot să fie considerat valabil, alegătorul trebuie să aplice ştampila într-o singură căsuţă. Dacă ştampila figurează pe două sau mai multe pătrate, deci pe mai mulţi candidaţi sau mai multe formaţiuni politice, buletinul de vot se anulează.

Pentru alegerile locale din 5 iunie, autorităţile promit că nu va mai exista fraudă. În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus bazele unui soft destinat pentru scrutinul din 5 iunie. Programul va arăta imediat dacă se încearcă un vot multiplu.

„La intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenţia informaţii preţioase. De exemplu, vom afla dacă alegătorul are drept de vot sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale programului. Datorită acestui soft, timpul petrecut în secţia de votare se va reduce cu 30 de procente. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenţei la urne”, a declarat Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

„Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sis-temului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat – prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul că ar mai fi votat – respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.

El a mai spus că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.

Cugetliber.ro, Sâmbătă, 04 Iunie 2016. Autor: Carmen MOCANU

Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply