Lansare de carte: „LOTUS STELAR”, a 12-a carte a poetei Emilia Dabu

2
785

farmec.ro
carturesti.ro%20
emilia-dabu-lotus-stelar
Mangalia.Tv: Cunoscuta și apreciata poetă Emilia Dabu, membră a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Dobrogea, își va lansa în această duminică, 17 aprilie 2016, ora 1500, la Clubul Artelor „Solteris” care își desfășoară activitatea la Cercul Militar Mangalia, cea de-a 12-a carte „LOTUS STELAR”. Apărută în condiții grafice deosebite la editura Ex Ponto, având ca lector de carte pe reputatul scriitor Ovidiu Dunăreanu și coperta realizată de Marcela Dabu, cartea se înscrie în acel teritoriu poetic personal, care cucerește și captivează, mângâie și trezește deopotrivă sufletul sacru al umanității.
Întregul volum este scris în vers clasic spre o reîntoarcere a ființei de lumină care este sufletul, spiritul celest spre taina ancestrală a iubirii. Deja bine primit de critica de specialitate care este o nouă călătorie inițiatică în timp și spațiu la care poeta, scriitoarea Emilia Dabu, ne invită de câte ori taina poeziei își cere dreptul la eternitate.
Prof. dr. Miu Constantin, U.S.R., chiar afirmă în „Oglinda Literară”, „Lotus Stelar, dezvăluie sufletul luminos al unei poete al cărei urcuș spiritual este unul de sorginte astrală” iar despre poemul „Femeie grație divină”, „O asemenea bijuterie lirică merită a sta la loc de frunte în orice antologie dedicată liricii feminine și de ce nu, chiar în manualele școlare”.
Cartea va fi prezentată de criticul literar prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Dobrogea, alături de scriitorul, jurnalistul, red. șef al revistei Ex Ponto, director al editurii Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu, prof. dr. Miu Constantin U.S.R.

Vă invităm să cititi continuarea pe MANGALIA.TV, 11.04.2016.



Elefant.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


2 COMENTARII

  1. Emilia Dabu este o poetă a meleagurilor dobrogene care s-a făcut remarcată prin versul luminos, ce abordează teme consacrate ale liricii românești într-un stil ce respiră natural. Numeroasele sale volume sunt tot atâtea dovezi ale abnegației cu care slujește lumea literelor, arta cuvântului, ideea sensibilă.
    Poeta are o vitalitate debordantă, cu discursivitatea comunicării versului, cu atacarea la obiect a ideilor emanate. Totul este, însă, atenuat de o caldă și pregnantă viziune asupra vieții, de o largă înțelegere a menirii sale în lume, de o deschidere sinceră către apropiați, ceea ce constituie calități posibil înnăscute, dar cu certitudine potențate de activitatea sa pe meleagurile callatiene, exemplu al multiculturalității, al acceptării și al respectului pentru cei din jur. Certitudinea în fața propriului destin, o evidentă îndârjire în urmărirea traseului personal în lumea literară, traseu pe care și l-a impregnat adânc în fibra ființei, se poate decela din faptul că este un autodidact consecvent, un spirit temerar și tenace, înclinat către literatură dintr-o pasiune interioară.
    Activitatea sa în domeniul culturii și al literaturii este impresionantă prin numărul de volume editate (douăsprezece până acum), prin foarte multe colaborări la reviste și alte publicații literare și culturale, prin implicarea în coordonarea activității unor de teatru locale, prin apariția în caseta reacțională a unei publicații săptămânale, prin statutul de colaborator permanent al Radioteleviziunii Române (și al altor posturi) etc.
    Sunt multe de spus despre Emilia Dabu. Iubirea, divinul, zborul, visul, trăirea plenară, dar și solitudinea, iluzia, tragismul existenței, înfrigurata căutare de sine nu sunt decât abia câteva fațete ale liricii sale, pe care, însă, le-am pus în acord cu imaginea poetei, așa cum ne apare în fața ochilor și așa cum ea însăși ne transmite. Căci și versul său se dovedește „vertical, demn, onest”, calități pe care scriitoarea și le arogă pe merit. Este o prezență vie. Dar este și o bizarerie a vremurilor noastre, prin încrâncenarea cu care s-a înfășurat în propriile speranțe, prin vitalitatea debordantă a visului de a-și împlini destinul pe calea artei, prin euforia dată de apropierea altor spirite senine, debarasate de șpanul unei societăți ce pare că a uitat să mai trăiască frumos. Dar este și un îndemn. O promisiune. O dovadă a vremurilor ce vor veni cu lumină și cu străfulgerări ale gândului înălțat la stele.

  2. Ar mai fi multe de spus despre Doamna (nu întâmplător am notat cu majusculă, pentru că e o mare doamnă) Emilia Dabu, felul în care se dăruie pe sine tinerei generații, susținându-le curajul de a descoperi taina ”nepătrunsului ascuns”, sclipirea jucăușă a ochilor limpezi când le vorbește despre personalitățile culturii, disponibilitatea pe care o manifestă la orice încercare de evadare din cotidianul banal și susținerea activităților școlare ce au în prim plan readucerea în memoria publicului a adevăratelor valori. Și tot am sentimentul că nu am spus destul. Putere vă doresc scumpă Doamnă! Să fiți alături de copiii noștri în continuare cu aceeași generozitatea, să vă desăvârșiți creația și prin ei.

Leave a Reply