Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu

0
636

agnes-Jansen-sarata-sibiu

Satul Sărata, din comuna Porumbacu de Jos, este în lumea a treia din punct de vedere economic. Locuitorii sunt săraci, cele mai multe case de la drumul principal sunt scoase la vânzare sau se prăbușesc, iar tinerii au plecat de mult. În aceste condiții s-a mutat Agnes Jensen din Olanda, acum șase ani, iar astăzi dă o lecție de economie și agricultură fermierilor sibieni.

Agnes Jansen cultivă legume bio și are abonați în Sibiu cărora în fiecare săptămână le aduce coșul cu legume proaspete. Pe lângă abonamente, Agnes s-a înscris de curând și într-un sistem de parteneriate care îi asigură achiziția întregii producții. Produsele derivate sau adiacente producției de bază sunt vândute în fiecare week-end la Piața Transilvania din Sibiu. ”Trăiesc din ceea ce produc și asta este cel mai important. Nu pot să spun că trăiesc în lux dar fac ceea ce-mi place, din acest motiv am venit în România, sunt bucuroasă că sunt aici și am tot ce-mi trebuie”, a declarat pentru Turnul Sfatului Agnes Jansen.

agnes-Jansen-sarata-2

Agnes a decis să se mute în România în 2010. A visat dintotdeauna să aibă ferma ei și să trăiască din ce a plantat și îngrijit cu mâna ei. ”În Olanda terenul este foarte scump. Aici am găsit pământ de foarte bună calitate, natură frumoasă și oameni prietenoși”, spune Agnes. Și-a cumpărat o casă cu o curte și grădină, apoi a luat în arendă trei hectare.

La Bioferma Albăstrea cultivă legume obișnuite, pe care le găsim în orice piață țărănească, plus câteva alte plante, atractive și de nelipsit într-o bucătărie modernă: varză kale, sparanghel sau fenicul. În felul acesta se diferențiază de restul micilor fermieri și își atrage un nou sector de clienți.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți continuarea aici: turnulsfatului.ro





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply