Tradiții de Mărțișor ca să-ţi meargă bine tot anul – Tot ce nu știai despre această sărbătoare

0
689

1martie-Martisor

Tradiții de Mărțișor: Pe 1 martie, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Evdochia, o martiră din localitatea Samara. Aceasta era o femeie frumoasă care, după o viață tumultuoasă, a îmbrățișat credința creștină. Totodată, în această zi, românii întâmpină cu bucurie sărbătoarea Mărțișorului și Babele.

Ce se știe despre Evdochia creștină

Evdochia era o femeie foarte frumoasă și foarte bogată originară din cetatea Iliopole, provincia Libanului și a trăit în timpul împăratului Traian (98-117). După ce a dus o viață libertină și a agonisit multă avere, ea a fost convinsă de un cunoscut monah din acea vreme, Gherman, să se pocăiască. La scurt timp după întâlnirea cu monahul, Evdochia a fost botezată de episcopul Teodot. În urma acestui eveniment religios din viața ei, Evdochia și-a împărțit toată averea săracilor și s-a călugarit. Pentru că a mărturisit credința creștină, din ordinal  conducătorului cetății Iliopole, Vicențiu, un renumit prigonitor al creștinilor, cuvioasa Evdochia a fost ucisă.

Ce știm despre istoria Mărțișorului

Nu se cunosc cu exactitate originile sărbătorii Mărțișorului. Însă, cercetătorii cred că Mărțișorul datează de pe vremea Impreriului Roman, cu mult anterior creștinismului. Pe atunci, Anul Nou agrar era celebrat primăvara, în prima zi  a lui Marte,  zeul războiului, al fertilității și vegetației. Frumoasa tradiţie a Mărţişorului se păstrează în alte ţări învecinate : în Bulgaria, în Albania şi în Macedonia. Primele dovezi arheologice, care atestă existenţa Mărţişorului, datează chiar de pe vremea strămoşilor noştri daci, înainte de romanizarea ţinuturilor noastre strămoşeşti.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un ritual pentru a avea un Mărțișor norocos

Continuarea, pe ampress.ro


01.03.2016.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply