Regele Carol I, domnitorul providenţial pentru Dobrogea

0
837

farmec.ro
carturesti.ro%20

„Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc!“

Carol-principe

Carol – principe, întemeietorul României moderne FOTO acad.ro.

Pentru Dobrogea, Regele Carol I a fost figura providenţială de lider care a adus-o înapoi la sânul patriei-mamă. Ca un frumos cadou al istoriei şi al geografiei, un prusac venit de la obârşia Dunării, cum el însuşi spunea, a făcut România completă redându-i locul unde Dunărea ajungea la limanul său de la Marea Neagră.

(…) La 14 noiembrie 1878, armata Regelui trecea alt „pod“ de peste Dunăre, în noul teritoriu românesc – Dobrogea. Carol I ordonase soldaţilor să aibă grijă de locuitorii dintre Dunăre şi Marea Neagră:

„Soldaţi! Puterile Mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a părinţilor noştri de mai înainte. Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de amici, ca fraţi ai locuitorilor, care de azi înainte sunt concetăţenii noştri. Soldaţi! În această nouă Românie veţi găsi o populaţie care, în cea mai mare parte, este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi alte credinţe. Toţi aceştia, care devin membri ai Statului român, au aceleaşi drepturi la protecţiunea și dragostea voastră… Aşadar, drum bun soldaţi şi Dumnezeu să vă aibă în pază. Gândul meu vă însoţeşte neîntrerupt. Trăiască România!“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/o16pm1



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply