Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România (FOTO/VIDEO)

0
701
Un-sat-din-judetul-Alba
Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, şi asta nu o spun redactorii ziarului „Unirea” ci redactorii celor de la mondonews, care au realizat un reportaj extraordinar despre localitatea Rimetea, o aşezare renumita pentru istoria sa zbuciumata, arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific care se deschide cât vezi cu ochii.

Situată în judeţul Alba, localitatea RIMETEA se află la poalele munţilor Trascău, de la care se trage şi vechea denumire. RIMETEA  s-a numit Trascău, până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele in Torocko. În ultimele două decenii, satul rămâne cu denumirea de RIMETEA, deşi germanii îl cunosc si sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

rimetea2

Cu o poziţie naturală privilegiata, RIMETEA este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală care a fost distinsă de Comisia Europeană, în 1999, cu premiul „Europa Nostra”, pentru conservarea patrimoniului cultural si arhitectonic.

Comuna RIMETEA este situată în nordul Depresiunii Trascăului, înconjurată de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează ca o arie depresionara tipica, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe în est, unde domină Piatra Secuiului (1128) si apoi Târșa (999 metri).

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafaţă de 5.737 ha, ceea ce reprezintă 0.9% din suprafaţa judeţului Alba. Rimetea se află la o distanta de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului si 25 km de Aiud, orașul cel mai apropiat.


Cititi articolul integral pe identitatea.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply