Monumentul lui Traian de la Adamclisi, renovat cu bani de la UE

0
847

farmec.ro
carturesti.ro%20

monument-adamclisi-reabilitat

digi24.ro: Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaste părinţii, spunea Nicolae Iorga. Înţelepciunea lui este ignorată de autorităţi, care nu fac eforturi să restaureze monumentele istorice. Monumentul Tropaeum Traiani, edificiu unic în lume şi considerat certificatul de naştere al poporului român, a căpătat o faţă nouă doar după ce au venit bani de la Uniunea Europeană.

Tropaeum Traiani este considerat de specialişti perechea Columnei lui Traian de la Roma şi mărturia că dacii s-au dovedit greu de învins, că şi-au apărat libertatea si pământul. Edificiul care poate fi vizitat în zilele noastre este o copie a monumentului construit acum 1.900 de ani după planurile arhitectului Apolodor din Damasc. S-au mai păstrat însă şi câteva dintre părţile componente originale.
Cum nu toată lumea ajunge la Roma, măcar acest monument să poată fi văzut şi cunoscut”, spune Gabriel Custurea, directorul MINAC.
Refacerea vestigiului a costat 18 milioane de lei şi cei mai mulţi au venit de la Bruxelles.
Monumentul a fost consolidat cu fier beton în interior, cu fier beton nou şi s-a curăţat cimentul acela din care sunt făcute plăcile, s-au înnoit plăcile, altele s-au curățat.
După ce Uniunea Europeană a plătit refacerea monumentului de pe vremea dacilor, autorităţile locale au planuri mari.
Ne străduim, împreună cu Asociaţia Dobrogea Litoral, să-l prindem, este prins în circuitul turistic, dar să-l facem practic cunoscut. Toate agențiile îl au prins în obiectiv”, spune Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJ Constanţa.

Mai mult, pe digi24.ro.




piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply