Cuget Liber: Scandal în sudul litoralului. Vacanţe la preţuri mai mari?

0
724

vacantesudullitoralului

Primăria Mangalia intenţionează să adopte, astăzi, într-o şedinţă, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95 la sută din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal. Măsura nu este deloc pe placul hotelierilor, care anticipează că acest lucru va duce la scumpirea vacanţelor în sudul litoralului.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc nu susţine propunerea Primăriei Mangalia de mărire a impozitului pe clădiri, deoarece aceasta nu face altceva decât să scumpească vacanţele în staţiunile din sudul litoralului, să descurajeze investiţiile şi să amplifice efortul de supravieţuire al agenţilor economici.
„În ultimii ani, în sudul litoralului au apărut multe investiţii majore în domeniul turismului. Astfel, această zonă începuse să fie tot mai solicitată de turişti, care au observat eforturile investitorilor făcute pentru ridicarea calităţii serviciilor în aceste staţiuni. Măsura preconizată de Primăria Mangalia va împovăra agenţii economici, care vor fi oricum afectaţi de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulţi agenţi economici în imposibilitate de plată şi îi vor determina să renunţe la proiecte viitoare de dezvoltare”, explică Mohammad Murad, preşedintele FPTR.
„Taxele şi impozitele trebuie să se întoarcă în staţiuni!”
Potrivit lui Nicolae Moroianu, preşedintele Patronatului Neptun – Olimp şi vicepreşedintele FPTR, noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 şi 1,3 la sută, plus o majorare de încă 50 la sută a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50 la sută, adică un impozit de 1,95 la sută. Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1 la sută din valoarea de impozitare a clădirilor şi să renunţe la acea majorare de 50 la sută pe care doar o permite, nu o şi recomandă noul Cod Fiscal.
„Pe de altă parte, ne exprimăm nemulţumirea referitor la faptul că, în ultimii ani, nu ne-a fost pusă la dispoziţie, spre analiză, execuţia bugetară la nivelul staţiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele şi impozitele colectate din staţiunile turistice să se întoarcă în staţiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, dorim să fim informaţi cu privire la nivelul colectării taxelor, cât şi despre cheltuielile făcute în şi pentru staţiuni”, mai spune Mohammad Murad.
„Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamaţii din partea turiştilor legat de aspectul neîngrijit al spaţiilor verzi din staţiuni (am constatat cu toţii că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor şi aleilor, de prezenţa câinilor vagabonzi, de lipsa parcărilor şi a indicatoarelor etc.”, a mai declarat Nicolae Moroianu.

Vor să vadă cum s-au cheltuit banii pentru turism

Continuarea, în cugetliber.ro, Luni, 21 dec.2015.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply