Radu și-a pus în cap și hotelierii: Primăria Mangalia scumpește vacanțele în sudul litoralului, mărind impozitul pe clădiri

0
846

farmec.ro
carturesti.ro%20
Sfârșit de an din ce în ce mai dificil pentru primarul Mangaliei, Cristian Radu! După ce a pierdut banii europeni pentru trei proiecte, ca urmare a refuzului consilierilor de a vota un împrumut, iată că edilul și-a pus în cap și hotelierii! Un comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc dă de ciment cu proiectul de taxe și impozite pe care urmează să îl prezinte Radu în ședința de luni!

nicu_moroianu - Copy

Nicu Moroianu

Iată ce se spune în comunicat:

Primăria Mangalia intenționează să adopte luni, 21 decembrie, într-o ședință, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanțele în sudul litoralului.
FPTR nu susține propunerea primăriei Mangalia de mărire a impozitului pe clădiri, deoarece aceasta nu face altceva decât să scumpească vacanțele în stațiunile din sudul litoralului, să descurajeze investițiile și să amplifice efortul de supraviețuire al agenților economici.
In ultimii ani, in sudul litoralului au aparut multe investitii majore in domeniul turismului. Astfel, aceasta zona incepuse sa fie tot mai solicitata de turisti, care au observat eforturile investitorilor facute pentru ridicarea calitatii serviciilor in aceste statiuni. Măsura preconizata de Primaria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare.
“Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%”, a declarat Nicu Moroianu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românescu (FPTR).
Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor și să renunțe la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o și recomandă noul Cod Fiscal.
Pe de altă parte, ne exprimăm nemulțumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziție, spre analiză, execuția bugetară la nivelul stațiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele și impozitele colectate din stațiunile turistice să se întoarcă în statiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, dorim să fim informați cu privire la nivelul colectării taxelor, cât și despre cheltuielile făcute în și pentru stațiuni.
“Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamații din partea turiștilor, legat de aspectul neîngrijit al spațiilor verzi din stațiuni (am constatat cu toții că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor și aleilor, de prezența cainilor vagabonzi, de lipsa parcărilor și a indicatoarelor etc.”, a mai declarat Nicu Moroianu.

Continuarea, în replicaonline.ro, 20.12.2015.




piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply