Destinul românului care le-a adus americanilor Alaska de la ruşi. Eroul SUA a murit în sărăcie din cauza unei rusoaice focoase

0
955

Destinul românului care le-a adus americanilor Alaska de la ruşi

George Pomutz s-a născut lângă Braşov, în oraşul Săcele de acum. A reuşit să ajungă general în armata americană şi a fost cunoscut ca un negociator desăvârşit. A cumpărat Alaska de la ruşi cu doar 7,2 milioane de dolari.

George Pomutz s-a născut în 1818 lângă Braşov, într-o familie săracă. Pe când era un mic copil, a emigrat cu familia în Ungaria, în căutarea unui trai mai bun. A făcut studiile primare şi gimnaziale în Ungaria, dar părinţii şi-au dat seama că era o minte strălucită şi au făcut eforturi financiare uriaşe pentru a-l trimite la Academia Militară din Viena. Aici, George Pomutz şi-a descoperit vocaţia şi a continuat studiile în Franţa, devenind procuror regal. Ulterior, şi-a deschis un birou de avocatură şi părea că viaţa lui avea să fie una liniştită.

În anul 1848, pe când avea 30 de ani, George Pomutz a luat o decizie care avea să-i influenţeze viaţa definitiv. S-a alăturat revoluţiei maghiare conduse de Ludovic Kossuth şi a ajuns căpitan în armata rebelilor maghiari. Un an mai târziu însă, armata rebelilor maghiari a capitulat în faţa armatelor imperiale austriece şi ruseşti. Ca să nu fie condamnat la moarte, a fugit în Italia şi apoi în Germania.

La finele anului 1849, a reuşit să emigreze în America, alături de mai mulţi prieteni. A ajuns, iniţial, la New York, în 24 februarie 1850, dar a rămas aici numai câteva luni. Grupul de emigranţi s-a stabilit în final în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de „New Buda“ şi se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraş era doar plănuit de către emigranţi, el neexistând niciodată ca aşezare urbană.

BOGAT, ÎN VESTUL SĂLBATIC

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La 15 martie 1855, George Pomutz a reuşit să obţină cetăţenia americană. A intuit încă de atunci că pământul este o mină de aur. A obţinut sprijinul unui om bogat pe care l-a cunoscut în America şi a început să cumpere terenuri. Începuse să trăiască în lux şi la începutul războiului de secesiune, Pomutz putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafeţe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere şi construise o şosea pentru o mai bună circulaţie în Vestul încă sălbatic.

Chiar dacă era bogat, şi-a dorit foarte mult o carieră militară şi în 1861 s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii. A devenit ofiţer şi erou încă din viaţă remarcându-se în luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah. După încheierea războiului civil, George Pomutz a intrat în diplomaţie şi s-a întors la Keokuk. Nu avea însă să aibă o viaţă liniştită, deoarece a fost numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Aşa că, în 16 februarie 1866 a fost detaşat în Rusia. Americanii l-au păstrat în funcţie 12 ani şi i-au recunoscut abilităţile diplomatice şi mai ales cele de negociator. Era de neînlocuit, mai ales că vorbea fluent opt limbi străine.

general-George-Pomutz

Vă invităm să citiți continuarea articolului în adevarul.ro.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply