Cum s-a născut „Veșnicia la sat” pentru sculptorul Marin Bălan (FOTO – VIDEO)

0
1327

Colecțiile din Pecineaga de Constanța care rivalizează cu cele din Muzeul Satului.

Marin Bălan

Puțini sunt cei care știu că în sudul Dobrogei există un adevărat muzeu dedicat țăranului român. Sculptorul popular Marin Bălan, 65 de ani, fost cadru didactic, s-a mutat din localitatea Cogealac, în Pecineaga, unde se mândrește astăzi cu o colecție impresionantă.

Practic, şi-a transformat curtea într-un adevărat muzeu. Peste 100.000 de euro a investit de-a lungul anilor în mai multe obiecte tradiţionale sculptate sau făcute din lut. „Meșterește” de dimineața până seara și adună tot ce-i iese în cale.
„De-asta lumea zice că sunt puțin nebun…”, se destăinuie artistul, care ne-a întâmpinat în straie populare.

Steag cu Sfântul Gheorghe, vechi de 200 de ani, găsit la gunoi!

Prima sa mândrie este chiar poarta de la intrare, unde a sculptat figura câte unui țăran din Uniunea Europeană, reprezentând astfel și fiecare stat membru al UE la momentul realizării: 27.
Povestea muzeului din Pecineaga a început în 2009, când primarul Niculae Stan i-a concesionat lui Marin Bălan, pentru 49 de ani, un vechi conac care funcţionase mulţi ani ca un așezământ medico-sanitar, aflat într-o stare avansată de degradare. În doi ani a amenajat un muzeu popular, deschis… permanent! Muzeul e dotat cu lucrări realizate de meşterii din judeţul Constanţa, cât şi de el personal. Locuieşte în vechiul conac pe care l-a recondiționat apelând la o arhitectură tradiţional românească. Se ocupă de arta populară şi de agricultură. Susține că nu există nici un lucru făcut de mâna omului pe care să nu fi încercat să-l realizeze.
„Când eram mic, mă trimitea tata cu vaca la câmp și mi-a dat un briceag. Și eu ciopleam o bucată de lemn cu briceagul ăla. Bucata am tot pierdut-o, am găsit-o, iar am pierdut-o și tot așa, dar am făcut un animal din el. Așa a început să îmi placă”, susține Marin Bălan.
Parterul muzeului conține o colecție impresionantă de realizări artistice țărănești, de la scăunele, la linguri și de la lămpi la obiecte bisericești. Ultimele au o poveste incredibilă.
„Steagul cu Sfântul Gheorghe și Scaunul imperial le-am găsit aruncate la gunoi! Scaunul e din 1905, iar steagul are o vechime de aproximativ 200 de ani”, susține meșterul.
„Dacă la parter sunt instrumentele tipic bărbătești, iată că la etaj avem ustensilele dedicate femeilor. După muncile agricole, femeile lucrau la războiul de țesut”, își continuă Marin Bălan ghidajul.

„Am fost bogat, dar nu am mai vrut. Trăiesc din agricultură”

Vă invităm să citiți articolul integral AICI. 9 dec.2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply