Prof. dr. Pavel Chirilă ne învață secretul alimentației sănătoase

0
778

Prof. dr. Pavel Chirilă ne învață secretul alimentației sănătoase, cum să evităm cancerul, iar dacă îl avem cum să luptăm cu el.

pavel-chirilă

Aproape 10 milioane de oameni pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul. Deși este greu de învins, boala de care ne temem cu toții poate fi prevenită! Primul aliat de nădejde este o alimentație corectă, echilibrată și cât mai naturală. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe studii confirmă efectele nocive ale produselor procesate și „ajutate” cu aditivi, hormoni de creștere și alte substanțe al căror nume ar trebui să ridice mari semne de întrebare. Nu cu mult timp în urmă, și Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că mezelurile, pastrama, sau carnea la conservă sunt cancerigene. Ce ar trebui să mâncăm și de ce trebuie să ne ferim, astfel încât să nu ajungem într-o secție de oncologie aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Pavel Chirilă, directorul Fundației „Sfânta Irina”.
Interviu: Cancerul este o boală asociată cu cea mai mare suferință pe care o poate avea omul. În cartea dumneavoastră – „Nu hrăni cancerul!” – ați scris că avem un aliat de nădejde împotriva maladiei, alimentația sănătoasă. Ce trebuie să înțelegem exact prin „alimentație sănătoasă”?
Există un centru de studii pentru nutriția bolnavului cu cancer în Canada, iar specialiștii de acolo spun, în scrierile lor, că circa o treime din cancerele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viață greșit, în care determinantă este alimentația omului. Deci, este extrem de important să avem o alimentație corectă pentru a preveni cancerul! Iar când s-a declanșat deja, este important să corectăm alimentația pentru a susține organismul în lupta cu această boală.
Ce alimente ar trebui să mâncăm în mod special pentru a evita îmbolnăvirea?
Există câteva reguli generale și câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentații sănătoase spun așa: să mâncăm numai alimente integrale și nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic și ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrășăminte chimice care stimulează talia plantei sau semințele și, de fapt, imită ceea ce se întâmplă cu oncogeneza în corpul uman, deoarece cancerul este o celulă care crește anarhic.
Ar trebui să adoptăm un stil vegan sau vegetarian?
Depinde de la caz la caz. Dacă un bolnav are o anemie severă din cauza cancerului, nu putem să-l obligăm să mănânce vegan sau raw-vegan pentru că anemia i se agravează sub limita de toleranță a corpului și există riscul să facă o complicație. Alimentația este cât de cât particularizată în această boală. Cărțile medicale și studiile spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit și Organizația Mondială a Sănătății, că abuzul de carne și mezelurile au un risc cancerigen. Deci, evităm carnea, zahărul și aditivii, în primul rând! În al doilea rând, evităm făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie și ele la declanșarea unui cancer în condițiile în care există și alți factori anteriori.
Studiul Organizației Mondiale a Sănătății a fost criticat vehement de autoritățile române, dar și de autoritățile altor state, pe motiv că, de fapt, doar consumul în exces de carne procesată ar putea genera riscul îmbolnăvirii cu cancer. Ce înseamnă „în exces”?
Cititi continuarea AICI. 05.12.2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply