Mangalia, cel mai mare oraș din sudul litoralului, fără cinematograf

0
344

mangaliafaracinematograf

digi24.ro:

Cel mai mare oraş din sudul litoralului nu are niciun cinematograf. Locuitorii din Mangalia, dar şi turiştii din staţiunile din sud – Venus, Saturn, Jupiter, Neptun, Olimp şi Cap Aurora – trebuie să bată drumul până la Constanţa, aproape 50 de kilometri, dacă vor să vadă un film pe marele ecran. Atât cinematograful, cât şi grădina de vară sunt lăsate în paragină de ani buni.

Cinematograful „Pescăruş”, aflat la doi paşi de mare, a fost inaugurat în 1982. Ani de zile, a fost cel mai frecventat loc din tot oraşul, zeci de mii de spectatori călcându-i pragul. Astăzi, este o ruină.
„Singurul cinematograf din Mangalia a fost lăsat pradă timpului, dar şi oamenilor străzii. Întregul loc a devenit o ghenă de gunoi. Structura de rezistenţă are şi ea probleme – bucăţi din tavan şi din pereţi s-au prăbuşit”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa.
Tot felul de buruieni şi copăcei au crescut printre scaune. În încăperea de unde se proiectau filmele este haos, iar aparatura veche zace dezmembrată de hoţi. Până în 1985, aici se reunea Cenaclul Flacăra.
„Era un loc vizitat, dorit de artişti, un loc unde se realizau premiere şi spectacole interesante”, spune Tatiana Odobescu, directorul Centrului Cultural „Callatis”.
Oamenii care vor să vadă un film pe marile ecrane trebuie să parcurgă o distanţă de 50 de kilometri.
„Mergem la Constanţa, la un mall şi acolo vedem… asta o dată pe lună, dacă ne putem permite. Şi, totuşi, ne ducem pentru că ne este dor”, spune o localnică.
Cele două instituţii au aparţinut RADEF România Film dar au fost abandonate din cauza problemelor financiare. Aşa că Primăria Mangalia, a cerut să preia cele două instituţii de cultură.
Vă invităm să citiți articolul integral AICI. 21.10.2015.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply