Amintirea de neşters din localitatea 23 August

0
932

farmec.ro
carturesti.ro%20

Adevărul de Constanța: „Noi ne-am obişnuit cu numele satului, nu văd de ce ar trebui schimbat. Nu tot ce se schimbă este bun“.

Plaja şi faleza de la 23 August FOTO Sînziana Ionescu

Plaja şi faleza de la 23 August. FOTO: Sînziana Ionescu.

Locuitorii satului dobrogean 23 August se consideră privilegiaţi pentru aşezarea lor de pe litoral, dar şi pentru numele istoric ce evocă sărbătoarea naţională a României de pe timpul comunismului.

Fosta sărbătoare naţională are o amintire de neşters în Dobrogea. O localitate situată chiar la şosea, pe Drumul Naţional 39 ce leagă Constanţa de Mangalia, poartă numele de 23 August, în amintirea marelui eveniment de la 1944. „Nu este o sărbătoare comunistă, este data la care România a întors armele împotriva ocupaţiei naziste“, pune lucrurile la punct viceprimarul comunei 23 August, Dănuţ Truşcă. Este localnic get-beget, iar numele aşezării sale nu îl deranjează câtuşi de puţin.

Ca fiu al satului, este chiar mândru că denumirea aminteşte de o decizie istorică pe care o consideră benefică pentru România. Iar ca edil, ideea schimbării numelui localităţii este nu doar inoportună, ci şi generatoare de birocraţie şi complicaţii administrative.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Câte acte ar trebui schimbate, toate documentele de identitate ale localnicilor etc. Mi se pare o chestiune inutilă. Oamenii nu-s deranjaţi de nume, nu există o mişcare în sensul acesta. A fost un curent la un moment dat pentru schimbarea denumirii în «Unirea», dar nu a prins. În fond, 23 August este o zi importantă în istoria noastră“, consideră viceprimarul Truşcă.

Împăcaţi cu trecutul

Citeste mai mult: adev.ro/ntih5o. 23.08.2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply