MANGALIA 20, episodul 15: Scriitori din Mangalia (III) – Emilia Dabu și Dora Alina Romanescu

1
2095

Mangalia20-montaj-foto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 15 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând totodată să “updatăm” Monografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior (14) s-a intitulat Scriitori din Mangalia (II).

Astăzi, episodul 15: 
Scriitori din Mangalia (III): 

 Emilia Dabu și Dora Alina ROMANESCU.


 Emilia Dabu

emilia-dabu-solteris

Poetă. Născută la 2 august 1954, în comuna Unirea, judeţul Dolj. Absolventă a Liceului teoretic “Nicolae Titulescu” din Craiova. Studii de specialitate în domeniul radioactiv.

Debutează în revista “Convorbiri literare” (1982). Colaborează la: “Convorbiri literare”, “Tomis”, “SLAST”, “Flacăra”, “Luceafărul”, “România literară”, “Transilvania” ş.a.

Publicitate

Remarcată de Nina Cassian, Laurenţiu Ulici, Anghel Dumbrăveanu, Ion Mircea, Arthur Porumboiu ş.a.

Colaboratoare permanentă a Radio – Televiziunii Române şi a altor posturi de radio şi televiziune. Redactor al publicaţiei săptămânale “Şansa” din Mangalia. Coordonatoare de peste cincisprezece ani a Teatrului pentru copii “Magic”, cu care a montat numeroase scenarii originale şi spectacole dedicate poeţilor Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

Este inclusă în antologia de poezie contemporană “Fereastra dinspre mare” (Constanţa, Editor revista Tomis, 1995).

PREMII LITERARE: A fost distinsă cu peste douăzeci de premii în cadrul concursurilor naţionale de poezie: “Mihai Eminescu”, “Lucian Blaga”, “George Topârceanu”, “Panait Cerna” ş.a.; Premiul “Ovidius” al grupării literare “Albatrosul”, pentru volumele de versuri : “Floare albastră”, “Cuvinte săpate pe cer” şi “Necunoscutei din mine” (1995-1997).

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala “Dobrogea”, din anul 1998.

emilia-dabu-lansare-de-carte

CĂRŢI PUBLICATE: “Floare albastră”, (Versuri, Bucureşti, Editura Senin, 1994); “Cuvinte săpate pe cer” (Versuri, Constanţa, Editura Metafora, 1996); “Necunoscutei din mine” (Versuri, Constanţa, Editura Metafora, 1997); “Ne-a mai rămas iubirea” (Versuri, Bucureşti, Editura Cara, 1998).

OPINII CRITICE:

“Aşadar ne aflăm în prezenţa unei poete a cărei originalitate nu poate fi pusă sub semnul îndoielii. Talentul ei este atât de vizibil, încât, a accentua pe această idee ar fi o demonstraţie de prisos.” (Arthur Porumboiu, “Cuget liber”, 1997).

“N-am întâlnit decât rar, extrem de rar la poeţii români ai ultimelor decenii, atâta tumult sufletesc pur, neîntinat, atâta ardoare, legitimând cum nu se poate mai firesc şi plenar această ardere de tot, care e celălalt nume al artei Emiliei Dabu. Şi acest lucru extraordinar nu e altceva decât sufletul, roua omului, de care uităm atât de uşor, e marea interioară a poetei, a unei autentice poete române.” (Ion Mircea, “Transilvania”, 1998).

“Cea de a treia plachetă a Emiliei Dabu consolidează un univers poetic original şi confirmă un debut strălucit despre care, la vremea respectivă, mi-am exprimat fără rezerve entuziasmul. «Doamne, câtă literatură conţinem !», îţi vine să exclami o dată cu Ana Blandiana, invitat la acest festin poetic de delicioasă senzorialitate lirică, poezia adevărată irumpând din fiecare vers chiar şi decontextualizat … (…) Necunoscutei din mine (…) e întru totul o apariţie remarcabilă în peisajul atât de colorat şi de liberalizat al poeziei actuale.”(Ion Roşioru, “Tomis”, 1997).

“Modul în care Emilia Dabu îşi concentrează universul poetic nu trece printr-o artă a cuvântului, ci foloseşte valenţele magice ale lui de transmitere a unei stări, printr-un flux incantatoriu, care, mereu egal cu el însuşi, se recomandă drept miez al fiinţei. Acest miez este însăşi starea de lirism incantatoriu a omului, capabilă să reunească prin duioşie şi compasiune, nivelele cosmice rupte de starea fatală, a finalităţii fără sens, pe care o propune civilizaţia modernă (…). Alternând pulsatoriu avântul generos întru descătuşarea formelor perene ale lumii create cu retragerea spre întrebările existenţiale fără răspuns, Emilia Dabu şi-a descoperit şi ne dezvăluie un teritoriu liric personal, de o sensibilitate aparte.” (Dan Perşa, “Tomis”, 1997).

Comentarii – Zece oameni de valoare din Constanta:

emilia-dabu-martor-la-traditii

EMILIA DABU este un spirit special, care a ales ca în viața pământeană să meargă pe drumul care duce spre mântuirea sufletului. Povestea ei este simplă, dar faptele sale sunt impresionante. Iubirea pentru semeni se împletește cu respectul pentru ei. Dăruirea ei nu are granițe, nu este vremelnică, nu se poticnește, nu este preferențială ci de fiecare dată își duce misiunea până la capăt, dovedind celor din jur că în sufletul ei există sensibilitate, curaj, solidaritate, bunătate, bucurie, credință, sinceritate, fericire, prietenie, speranțe, înțelepciune, dorințe, vise, iubire. Emilia Dabu și-a ales drept scop în viață de a-și ajuta necondiționat semenii, de a-i ocroti, de a le dărui cele mai alese sentimente, de a-i iubi. Este o persoană cu suflet nobil și merită pe deplin ca cei din jurul ei s-o răsplătească după generozitatea faptelor sale. Dumnezeu s-o binecuvinteze și s-o ocrotească în tot ceea ce face!


Emilia Dabu este sufletul culturii din Mangalia. Din 2000 încoace, la Clubul Artelor SOLTERIS, al cărui mentor este, avem peste 120 titluri de cărţi de literatură, şi nu de specialitate. Sute de spectacole, vernisaje, simpozioane. Târgul de carte din fiecare an la Mangalia este o componentă de bază în activitatea noastră. Deşi Mangalia este doar cât un cartier al Constanţei, aici se petrec lucruri deosebite calitativ, dar şi cantitativ. Emilia Dabu este un model de patriotism şi dăruire. Se apleacă asupra fiecărei pagini cu minuţiozitate şi răbdare. Este o mare descoperitoare de talente, mergând pe ideea că “Fiecare are locul său în univers, şi dacă are ceva de transmis, să îl ascultăm cât este în viaţă, şi nu prea târziu”. Acordă o atenţie specială tinerilor, fiind preocupată de educarea copiilor în spiritul culturii, civilizaţiei, dragostei şi respectului faţă de marii noştri înaintaşi. Suflet cald şi îmbrăcat în lumină, Emilia Dabu este o mare poetă, apreciată nu numai la noi în ţară, ci şi peste hotare. Scrie cu sensibilitate, la fel cum se exprimă. Acest palmares deloc neglijabil mă determină să o susţin din toată inima.

insemnul-divin-emilia-dabu


Poeta şi omul de suflet, Emilia Dabu şi-a dăruit sufletul şi întreaga viaţă culturii, fără a aştepta vreo recompensă. Mă bucur că cineva vrea să-i recunoască dulcele sacrificiu pe altarul culturii. Felicitări, Emilia şi mult succes! Îţi ţinem pumnii!


Am participat la vernisajul unei expozitii de pictura, sustinut cu profesionalism, eruditie, deosebit spirit organizatoric si multa daruire, de doamna Emilia Dabu, poeta, indrumatoarea micilor artisti din Mangalia, presedinta si sufletul clubului artelor Solteris. Iubirea de limba si neamul romanesc transpar din vocea blanda si privirea luminoasa cu care-i invaluie pe spectatori. Domnia sa merita din plin nota 10 si tot respectul nostru. Mult susces, Emilia!


Felicitari, poetei Emilia Dabu pentru intreaga activitate desfasurata, pentru dragostea, daruirea, bunatatea ce o emanati, pentru grija ce o purtati semenilor, pentru promovarea culturii. Va multumim pentru ca existati si ne incantati sufletele.


Felicitari si multumiri poetei Emilia Dabu pentru toata creatia sa literara dar si pentru dragostea cu care ne aduna in jurul domniei sale, ne calauzeste si ne incurajeaza pe drumul artelor la Clubul Artelor “SOLTERIS” din Mangalia.


Fost vicepresedinte USR la filiala Dobrogea, desfasoara o bogata activitate culturala, sprijinind mai ales scriitorii la inceput de drum, exemplu singular in acest domeniu. Conduce teatrul de copii ‘MAGIC” si Clubul Artelor “Solteris” din Mangalia, numele ei este arhicunoscut in toate mediile culturale ale tarii, dedicându-şi tot timpul pentru promovarea autorilor români şi a limbii române cinstire! Om de o moralitate recunoscută, face ca lumea din jurul ei sa devina mai buna si mai frumoasa prin ceea ce realizează pentru semenii ei.

insemnul-divin-emilia-dabu1

 

********************************************************************

 SAVETA BACHIŞ – GEORGESCU

DORA ALINA ROMANESCU

(pseudonim)

dora_alina_romanescu

Cine sunt eu?

Sunt o picătură de ploaie ce se rostogoleşte în timp, sunt un fulg de nea ce dansează în vreme, sunt aripa frântă a unui vânt necunoscut şi neînsemnat, sunt o pasăre fără cuib, sunt spuma unui val ce se sparge de o stâncă singuratică, sunt o frunză pe care vântul o suflă fără milă în sus şi apoi o lasă să cadă nepăsătoar la pământ. Vreau să fiu un suflet, dar nu sunt nimic. Vreau să fiu văzută dar orice fac rămân invizibilă, vreau să dăruiesc chiar dacă nu primesc nimic, vreau să iubesc deşi eu nu pot fi iubită. Alerg dar nu ajung niciunde, ţip dar nu mă aude nimeni, plâng dar nu-mi vede nimeni lacrimile. Privesc cu iubire, primesc înapoi ură, dăruiesc zâmbete şi drept răsplată sunt ignorată. Mă întreb cine sunt, de unde vin, de ce alerg, de ce râd sau de ce plâng, de ce iubesc, de ce dăruiesc, de ce mă zbucium când de fapt nimănui nu-i pasă că exist. Vreau să mă ascund, să dispar, să-mi caut rostul în alte galaxii, dar o voce ce vine din neant, blândă, caldă, îmi şopteşte dojenitoare:

“Ţi-am dat viaţa, cel mai de preţ dar, nu te bucuri? Oricât ai fi de neînsemnat, preţuieşte-o, bucură-te de ea, că acest dar e unic, nu se mai repetă. De ce vrei să ştii cine eşti şi de unde vii? Ce-ţi pasă de nepăsarea celor care nu te văd, care nu-ţi primesc iubirea, care nu-ţi apreciază efortul? Îţi spun pentru ultima oară: rămâi un suflet, rămâi pe pământ, te condamn la viaţă. Până când?! Până într-o zi…”

„Am început sã scriu dorind sã-mi promovez feminitatea, dar şi potenţialul de iubire pentru cei cãrora le dãruiesc scrierile mele”.  

dora_alina_romanescu2

BIBLIOGRAFIE

Nume si prenume:

Georgescu Saveta (născută Bachiş) la data de 1 noiembrie 1949,

Stare civila:

– cãsãtoritã cu Georgescu Nicolae, maistru militar in Marina Romana. Este mamă a doi băieți realizați, cu studii superioare.

Studii:

  • clasele 1-5 – Școala din comuna Rebra;
  • clasele 6-9 – Liceul Sanatorial Mangalia;
  • clasele 9-12 – Liceul George Coşbuc – Nãsãud;
  • Institutul Pedagogic de Educatoare de 2 ani din Bistriţa;

ACTIVITATEA PROFESIONALĂ

  • 4 ani profeseazã ca educatoare în comuna Rebra;
  • Între 1975-1985 – Educatoare la Gradinita cu program prelungit Neptun;
  • 1985-2010 – Gradinita cu program normal nr.2 Mangalia

Funcții de conducere:

  • 1989- 2009 – director la Grãdiniţa P.N. nr.2 Mangalia;
  • 2000-2004, a fost consilier în Consiliul Local Mangalia.

Saveta Bachiş a vãzut lumina zilei în comuna Rebra din judeţul Bistriţa Nasãud, la 1 noiembrie 1949, într-o familie modestã, dar înzestratã cu deosebite calitãţi morale.

Parintii,  Ioan si Maria Bachiş iși au obârșia în neamurile cele mai vechi ale românilor rebreni, care au fost din vremuri imemoriale țărani liberi, de condiție liberă, neputând fi tratați ca iobagi. Oameni simpli, dar înzestrați cu cele mai alese valori morale, strămoșii scriitoarei Dora Alina Romanescu au luptat cu înflăcărare și demnitate pentru păstrarea ființei și a identității naționale mai ales când au fost sub dominația austro-ungară. 

Iubește  ţinutul natal, dar în acelaşi timp are un deosebit respect pentru zona Dobrogea, în special pentru Mangalia, oraş care a adoptat-o în anul 1975.

Se cãsãtoreşte cu Georgescu Nicolae, maistru militar in Marina Româna, este mama a doi băieţi, Doru şi Alin,  care pentru ea sunt bucuria cu care Dumnezeu a binecuvantat-o şi i-a dat rostul, puterea, dorinţa, împlinirea, dragostea de a trãi. Departe de ţinutul natal, de familie şi prieteni, munceşte din greu pentru a-şi face un nume, pentru a fi apreciatã şi respectatã.

Saveta Georgescu a muncit în învățământul preșcolar din Mangalia din 1975 până în 2010, când s-a pensionat la limită de vârstă. Timp de douăzeci de ani, a fost director la Grădinița cu program normal, nr.2 din Mangalia, unde împreună cu colectivul de educatoare a obținut rezultate deosebite în munca cu copiii preșcolari. Pe lângă funcția de conducere, educatoarea Saveta Georgescu a lucrat efectiv cu copiii la clasă, putându-se lăuda în prezent că, a format și educat peste 12- 13.000 copii, acum cetățeni în municipiul Mangalia, oameni importanți în orașele din țară sau tineri intelectuali  purtați de pașii destinului prin lume. În perioada celor douăzeci de ani de manageriat, Saveta Georgescu a reușit să acceseze un proiect  al Băncii Mondiale care a construit un local nou și modern pentru copii, Grădinița Callatis, dată în funcțiune în anul 2003.

Munceşte mult pentru a se afirma pe plan profesional, îşi ia toate gradele didactice, participã la cursuri de perfecţionare, se implicã în proiecte educative, participã la simpozioane la nivel de municipiu, judeţ, naţional şi internaţional.

În perioada dintre 2000 și 2004 a fost consilier în Consiliul Local al Municipiului Mangalia.

Munca ei este rãsplãtitã cu diplome de onoare, de excelenţã, cu diferite premii speciale sau de participare la proiectele pe care le-a iniţiat sau coordonat.

dora_alina_romanescu3

Dintre multitudinea acestor premii amintim:

Preşedintele României Conferã  Medalia “Meritul pentru Învãţãmânt” în clasa a III-a, doamnei Saveta Georgescu,

– Diploma de excelenţã din partea Primariei Mangalia cu ocazia Zilei Educaţiei,
– Diploma Gheorghe Lazãr clasa I, conferită de Ministerul Educației și Cercetării;

– Diploma de excelenţã  pentru activitatea desfãşuratã  în ultimii 25 ani la catedră conferitã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;

– Nominalizarea educatoarei Saveta Georgescu la premiile Remus Opreanu;

– Are peste 460 de diplome obţinute în urma implicãrii sale în numeroase proiecte iniţiate de ea, sau în calitate de partener.

dora_alina_romanescu4

Dacã  oamenii din Mangalia vorbesc cu respect despre educatoarea Saveta Georgescu, în acelaşi timp specialiştii în domeniul scrisului literar o apreciazã  pe romanciera Dora Alina Romanescu.
 RECUNOAŞTERI
  • Membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Membru al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni
  • Membru al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud
  • Membra a Clubului de Cultura si Arta SOLTERIS
  • Membra a Societaţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”.
  • Membrã a Ligii Scriitorilor din România.

doraalinaromanescu1 doraalinaromanescu3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA doraalinaromanescu6

Cărţi publicate:
  1. Dealul Comorii – Editura Todor, Mangalia, 2002 – reeditatã la Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008; reeditată la Editura Pescăruș, București, 2013;
  1. Distanţe – Editura Cartea Româneascã, Bucureşti, 2004 – reeditatã la Editura Pescãruş, 2008;
  1. Elmira Mahmudi – o lacrimã pentru eternitate – Editura Ex Ponto, Constanţa, 2006 – reeditatã la Editura Pescãruş, 2010 ;
  • Gara Centralã – Editura Ex Ponto, Constanţa, 2006, reeditată la Editura Livingstone, București, 2015.
  • Blestem – Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008 – reeditatã la Editura Pescãruş, 2010;
  • Mãrturii de iubire – Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008, reeditată la Editura Livingstone, București 2015;
  • Jocul Destinului – 7 noiembrie 2011 – Editura Pescarus; reditată la Editura Pescăruș, București, 2015.
  • Zece ani de bucurie în Romania – 19 mai 2012 – Editura Livingstone, București
  • Pe drumul dorului și al destinului – Editura Ex Ponto, decembrei 2012
  • Roata timpului – Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2013
  • Pe aripi de cântec și dor – Editura Pescăruș, 2013
  • Singur prin viață – Editura Ex- Ponto, decembrie, 2014.

Coperta fata Zece ani de bucurie in Romania

doraalinaromanescu9 doraalinaromanescu10 doraalinaromanescu11 doraalinaromanescu12 doraalinaromanescu13 doraalinaromanescu14 doraalinaromanescu15

Au scris despre Dora Alina Romanescu: 
  • Emilia Dabu – membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Ovidiu Dunăreanu – membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Nicoae Rotund – membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Alex Ştefănescu – membru al Uniunii Scriitorilor din România, critic literar
  • Ion Roşioru – membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Arthur Porumboiu – membru al Uniunii Scriitorilor din Romania
  • Alina Beiu Deşliu – membru al Uniunii Scriitorilor din România
  • Dumitru Munteanu – membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, membru al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud,
  • Menuţ Maximilian – membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, membru al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, ziarist, poet, prozator,
  • Prof. dr. col. Vasile Tutula – preşedinte executiv la Societatea cultural ştiinţifică Virtus Romana Rediviva,
  • Moldovan Dochia – redactor revista de cultura ”Tribuna ideilor” editată de fundaţia George Coşbuc,
  • Mircea Daroşi – profesor, jurnalist, scriitor,
  • Maria Şerban – jurnalist,
  • Felicia Gherghina – critic literar,
  • Zenovia Roşioru – profesor,
  • Alina Ciufu – jurnalist,
  • Olga Lucuţa – jurnalist,
  • Crina Nicoleta Podariu – jurnalist,
  • Constantin Toni Dârțu – scriitor,
  • Ligya Diaconescu – jurnalist, scriitor,
  • Mihaela Cristescu – scriitor, jurnalist din Sydney- Australia,
  • Prof. Elena Buică – scriitor, Canada,
  • Carmen Cătunesu – prof. Dr. în literatură;
  • Doru Dăncuș – scriitor, critic literar.

doraalinaromanescu16 doraalinaromanescu17 doraalinaromanescu18 doraalinaromanescu19 doraalinaromanescu20 doraalinaromanescu21 doraalinaromanescu22

Comentarii despre opera scriitoarei Dora Alina Romanescu au scris personalități care trudesc pe tărâmul cuvântului scris din Iași, Cluj, Sibiu, Târgoviște, Rm-Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Constanța, Galați etc.

Premii: (cele mai importante)
  • Diploma de onoare a filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România – 2005,
  • Diploma de excelenţă conferită de Primăria Municipiului Mangalia – 2005,
  • Diploma de onoare acordată de Clubul Artelor „Solteris” – 2008,
  • Diploma de excelenţă – Gala superlativelor – Primaria Municipiului Mangalia 2008,
  • Diploma de onoare pentru romanul „Blestem”- Societatea cultural ştiinţifică „Virtus romana rediviva” Cluj Napoca 2008,
  • Diploma de onoare – Şcoala D. Ionescu Calvini, jud. Buzău 2009,
  • Diploma de excelenţă – Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România, Buzău 2009,
  • Trofeul Festivalului Liviu Rebreanu – Bistriţa – 16.11.2010,
  • Locul I la proză – in cadrul Concursul International Romano-Canado-American organizat de Revista Starpress,
  • Diplomă  de excelență – pentru promovarea culturii în rândul elevilor din Municipiul Mangalia,
  • Diplomă de excelență- „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța,
  • Diploma „HONORIFIC MEMBER OF ROMANCA SOCIETY” –London,
  • Diplomă de excelență, pentru merite în creația literar-artistică și publicistică de la Liga Scriitorilor din România, Filiala Iași- Moldova, 2014
  • Marele Premiu, la secțiunea proză-roman, în cadrul Concursului Internațional de Poezie și Proză „STARPRESS 2014”,
  • Diplomă „VIRTUTEA LITERARĂ” de la Liga Scriitorilor din România, 2014.
doraalinaromanescu23 doraalinaromanescu24 doraalinaromanescu25 doraalinaromanescu26
Dora Alina Romanescu a fost publicată în următoarele reviste:
  • “România literară”, Bucureşti,
  • Revista “Agora”, Constanţa,
  • Revista de cultura şi artă “Solteris” Mangalia,
  • Revista de cultură “Cuibul visurilor” Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud,
  • Magazin de informare şi opinie medicală “Sănătatea noastră” Bucureşti,
  • Revista “Alcance” – Brazilia,
  • Revista literară “Litera nordului” Bistriţa,
  • Revista de cultură “ Tribuna ideilor” Năsăud,
  • Almanah cultural ştiinţific “Virtus romana rediviva” Cluj-Napoca,
  • In cele cinci Antologii editate de Clubul de Cultură şi Artă “Solteris” Mangalia,
  • Cotidian independent “Şansa buzoiană”,
  • Cotidian independent “Strada”, Buzău,
  • Cotidian “Răsunetul”, Bistriţa,
  • Jurnalul bihorean,
  • “Gazeta de Oradea”,
  • “Telegraf”, Constanţa,
  • “Şansa”, Constanţa.
doraalinaromanescu27 doraalinaromanescu28 Lansare carte Elmira2
Dora Alina Romanescu a fost publicată în următoarele ANTOLOGII:
  1. Al nouălea cer, Antologie a Grupării de scriitori „Litera Nordului”, Ed. George Coşbuc, 2009
  2. Scriitori români la frontiera Mileniului III, Dicţionar critic, Ed. George Coşbuc, 2009
  3. Antologia “Solidaritate şi toleranţă”, Ed. Revox 2009, realizată de PROADO
  4. ”Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului” apărut sub egida Societăţii culturale ASTRA, Despărţământul NĂSĂUD, la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2009
  5. „Vremea Sintagmelor” aparutã la editura Karuna-Bistriţa 2010
  6. Himere din țara cu dor, editura George Coșbuc, Bistrița 2010
  7. Dora Alina Romanescu a apărut în șase numere din Antologia „Personalitaţi Române şi faptele lor”- Editura Venus din Iaşi în colaborare cu Academia Română – 2010; 2011; 2012; 2012”(ediție de colecție) 2013 și 2014
  8. Antologia ”Conexiuni”- Antologie de proza, aparutã la Editura Karuna-2010
  9. Antologia de prozã ”Singur” – Târgovişte 2010
  10. Dora Alina Romanescu a apărut în patru numere din „Antologia Scriitorilor Români Contemporani din întreaga lume” – StarPress; editate bilingv: română – engleză – 2010; română – franceză 2011; română – germană 2012; română- italiană 2014
  11. Umorist fãrã voie – de Aurel I. Borgovan
  12. Rezonanţe acute – Virginia Brãnescu
  13. Oameni şi cãrţi – Virginia Brãnescu
  14. Dicţionarul scriitorilor români de azi – Editura Porțile Orientului, Iași, 2011
  15. Stop reportofon! Colecția IDENTITĂȚI de Menuț Maximilian, Editura Karuna, Bistrița, 2011
  16. Pomul cu litere, Colecția IDENTITĂȚI de Menuț Maximinian, Editura Karuna, Bistrița, 2011
  17. Antologia „Dincolo de cuvânt”, Editura ARHIP ART, Sibiu, 2012
  18. Antologia „ Românii sunt deștepți, elevați și talentați, ”Starpress 2013, Editura Fortuna, Râmnicu-Vâlcea, Editată bilingv română- engleză
  19. Dicționarul autorilor români contemporani, Editura ARIAL, București, 2013,
  20. Antologia „Românii sunt deștepți, elevați și talentați”, Starpress 2014, Editura Fortuna Râmnicu- Vâlcea, editată bilingv română- franceză, 2013,
  21. Almanah literar-artistic „Muguri, ierburi și petale”, editat la Editura Napoca Nova, Cluj Napoca, 2014,
  22. Cronica de gardă de Menuț Maximinian, Colecția IDENTITĂȚI, Editura Karuna 2014,
  23. Mierle într-un lan cu maci, Antologie literar-artistică Napoca Nova, 2014,
  24. Antologie de proză contemporană românească, Ploiești 2014,
  25. În toate revistele și Antologiile scoase de Clubul de Cultură și Artă „Solteris”, Mangalia,
  26. Muguri, ierburi și petale, Almanah literar – artistic, Napoca Nova, 2014,
  27. Radiografii literare de Mircea Daroși, Editura „Mesagerul”, Bistrița, 2014,
  28. Simfonie-n verde crud,  Antologie literar-artistică, Napoca Nova,
  29. Roșu-aprins în câmpul de mătase – Antologie literar-artistică, Editura Napoca Nova, 2015,
  30. Antologia „Limba noastră cea română”, Starpress 2015.

Lecturi publice1 P1280791 Picture 414

dora_alina_romanescu3

Despre scriitoarea Dora Alina Romanescu, vă invităm să citiți mai multe pe blogul său personal:

http://eligeorgescu.blogspot.ro/2010/05/prezentare-dora-alina-romanescu-saveta_10.html


Va urma episodul IV din “serialul în serial” Scriitori din Mangalia, un episod despre Andra ILIESCU, Adina LOZINSCHI, Loredana Ionela TUDOR și Virgil STAN.

 Surse documentare pentru serialul MANGALIA 20: 

  • Monografia „Mangalia în paginile vremii”autori Aurelia și Alexandru Lăpușan, Editura Dobrogea, 2007,
  • Site-ul Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia,
  • Publicații locale, județene, naționale,
  • Colecții de fotografii personale,
  • Alte surse: Internet, rețele de socializare.

 

Montaj foto titlu: Pictura „Mangalia veche”, 1945, Lucia Demetriade Bălăcescu și Mangalia, sensul giratoriu, 2014.

P.s. Stimați cititori, în completarea episoadelor postate sau a celor planificate să apară în serialul MANGALIA 20, vă invităm să ne trimiteți materiale cu referire la temele/ domeniile supuse atenției dumneavoastră – texte, fotografii, vederi, filme, linkuri spre anumite articole, pe adresa de e-mail mangalianews@gmail.com.

 

Cu mulțumiri, MangaliaNews.ro, 21.08.2015.


 

 


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România

1 COMENTARIU

  1. Toata stima pentru dvs, dna Georgescu! Ati fost, sunteti si o sa fiti intodeauna in sufletele copiilor a caror “mamica” ati fost! Va iubim si va admiram pentru tot ceea ce a luat viata prin minunate randuri asternute cu maiestrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele